Ο Αργύρης Πετρονώτης γεννήθηκε το 1924 στην Τρίπολη. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΛΑΣ και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Σπούδασε στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του ΕΜΠ και Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, με τίτλο «Bauritzlinien und andere Aufschnürungen am Unterbau griechischer Bauwerke in der Archaik und Klassik: eine Studie zur Baukunst und -technik der Hellenen». Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε μετά τη δικτατορία στο έργο της αναστήλωσης του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες. Το 1979 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου υπηρέτησε ως το 1991 διδάσκοντας το μάθημα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής· παράλληλα δίδαξε αρχιτεκτονική μορφολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης.
Ο Αργύρης Πετρονώτης υπήρξε πολυγραφότατος μελετητής της αρχιτεκτονικής του ελλαδικού χώρου, με έμφαση σε εκείνην της όψιμης οθωμανικής περιόδου. Η επιστημονική του παραγωγή αριθμεί δεκάδες άρθρα και μονογραφίες για την αρχαία αρχιτεκτονική και πολεοδομία, τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ναοδομία, την οθωμανική αρχιτεκτονική, τις γέφυρες, τα συνεργεία των μαστόρων και τις παραδοσιακές οικοδομικές τεχνικές. Η λαϊκή αρχιτεκτονική των μαστόρων της ιδιαίτερης πατρίδας του Αρκαδίας ήταν αναμφίβολα το μεγάλο του πάθος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συμμετείχε στις δράσεις του σωματείου «Άνθη της Πέτρας», με στόχο τη διατήρηση και αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών των λαγκαδινών μαστόρων.
Το 2021 εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν του Αργύρη Πετρονώτη ο αφιερωματικός τόμος Αρμολόι, με είκοσι έξι μελέτες ομοτέχνων, μαθητών και φίλων του, σε επιμέλεια των Πασχάλη Ανδρούδη και Δημήτρη Δρακούλη.
Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του Αργύρη Πετρονώτη.