Με στόχο την πρόληψη και την έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του Μαστού και του τραχήλου της μήτρας, τo Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας(Ε.Ι.Ο.), ο Δήμος Τρίπολης και το Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Παλλάδιον ξεκινούν δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ) για τις γυναίκες που κατοικούν στο Δήμο Τρίπολης.

Οι δωρεάν εξετάσεις θα πραγματοποιούνται από Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2018 στην κινητή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας που θα βρίσκεται στο Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Παλλάδιον (2ο χλμ Π.Ε.Ο. Τρίπολης-Τεγέας)

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για το απαραίτητο κλείσιμο του ραντεβού οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στα παρακάτω τηλεφωνικά κέντρα:

–        Δήμος Τρίπολης : 2713 610 439  ( 8.30 έως 14.00 )

–        Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Παλλάδιον: 2716008888 (από 8.30 – έως 20.30  )

Προσοχή: Πριν κλείσετε τηλεφωνικά το δικό σας ραντεβού για μαστογραφία ή για τεστ Παπανικολάου, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες που ακολουθούν και να δείτε αν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες  προϋποθέσεις για να προχωρήσετε στις παραπάνω εξετάσεις.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στο πρόγραμμαπληθυσμιακού ελέγχου μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες ηλικίας 25-39 ετών με Τεστ Παπανικολάου και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω με μαστογραφία και Τεστ Παπανικολάου.

Σε ότι αφορά την εξέταση με μαστογραφία.

  • Με μαστογραφία μπορούν να εξεταστούν όλες οι γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τα 40 έτη.
  • Βασική προϋπόθεση είναι να έχει περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη μαστογραφία.
  • Δεν μπορούν να εξεταστούν με μαστογραφία οι γυναίκες οι οποίες θηλάζουν και δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τον τοκετό και από τον θηλασμό.
  • Πριν την εξέταση της μαστογραφίας συνιστάται να μην χρησιμοποιούνται αποσμητικά, ταλκ ή κρέμες λόγω του ότι οι ουσίες που περιέχουν μπορούν να εμφανιστούν στη μαστογραφία και να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα και τη διάγνωση.
  • Δεν μπορούν να εξεταστούν με μαστογραφία οι γυναίκες στις οποίες υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Σε ότι αφορά την  εξέταση Κατά Παπανικολάου (Τέστ-Παπ)

  • Σε εξέταση Κατά Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) μπορούν να συμμετέχουν οι γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και άνω.
  • Η εξέταση Κατά Παπανικολάου γίνεται στα μέσα του κύκλου δηλαδή τέσσερις  ημέρες μετά την λήξη της περιόδου και τρείς ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης.
  • Την ημέρα της εξέτασης συστήνεται αυστηρά πλύσιμο μόνο με νερό στην ευαίσθητη περιοχή, για να κάνουμε την εξέταση. (Όχι αντισηπτικά σαπούνια, όχι αφρόλουτρα, όχι μωρομάντηλα – το προηγούμενο βράδυ το μπάνιο μπορεί να γίνει κανονικά)
  • Τέσσερις (4) ημέρες πριν την εξέταση εάν και εφόσον γίνονται πλύσεις  με αντισηπτικά σαπούνια (για θεραπευτικούς λόγους) τις σταματάμε.
  • Τις δύο (2) προηγούμενες ημέρες της εξέτασης  αποχή από τον σύντροφο.
  • Δεν  μπορεί να εξεταστεί με Τεστ Παπανικολάου γυναίκα η οποία έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή τοκετό το τελευταίο εξάμηνο.
  • Δεν μπορούν να εξεταστούν με Τεστ Παπανικολάου οι γυναίκες στις οποίες υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.