Κωνσταντινόπουλος: Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύση για την αποζημίωση των μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτων καλλιεργητών της Αρκαδίας
Κωνσταντινόπουλος: Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύση για την αποζημίωση των μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτων καλλιεργητών της Αρκαδίας
Στην Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή για την αποζημίωση των μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτων καλλιεργητών της Αρκαδίας στην Πρωτολογία του ο κ.
Κωνσταντινόπουλος ανέφερε στον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα εξής:

«Το 2021 όπως και τώρα στις μεγάλες καταστροφές καήκαν στην Αρκαδία ελαιόδεντρα όπου κάποιοι ήταν αγρότες και κάποιοι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εσείς τώρα ζητάτε από αυτούς τους ανθρώπους που τους κάηκαν τα δέντρα και τους λέτε εάν δεν έχουν κάνει κάποια συναλλαγή, δεν τους δίνετε λεφτά για να βάλουν πάλι τα δέντρα έστω και για ιδιοκατανάλωση;

Ακόμα και κάποιους ανθρώπους που έχασαν τους γονείς τους και ήταν στη διαδικασία να μεταφέρουν τα ελαιόδεντρα οι γονείς στα παιδιά. Επομένως, ότι αφορά την Αρκαδία, αλλά και σε αυτά που αντικρίζουμε στη Θεσσαλία, θεωρείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι που κάηκαν και καταστράφηκαν οι ελιές τους, και ύστερα από έλεγχο που έχει κάνει ο οργανισμός σας και διαπιστώσατε ότι έχουν καταστραφεί οι ελιές, δεν μπορεί το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει αυτούς τους πολίτες ώστε να βάλουν ελιές που θα έχουν παραγωγή σε μερικά χρόνια; Όχι για να τα βάλουν στην τσέπη τους»

Στη Δευτερολογία του ο κ. Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε στον Υπουργό ότι «πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε ακριβώς, δεν ασχολείστε με αυτούς τους ανθρώπους γιατί είστε Υπουργός Γεωργίας και άρα αναρμόδιος; Βέβαια στο τέλος μας είπατε ότι το Υπουργείο σας έδωσε λεφτά στους κατά μη κύριο επάγγελμα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ και έχουν πάρει απαλλαγή. Εσείς τώρα κ. Υπουργέ πρέπει να μας πείτε τι θέλετε. Εάν δεν είστε το αρμόδιο Υπουργείο που ασχολείται με τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στέλνετε ένα χαρτί εδώ στη Βουλή και λέτε δεν είμαστε αρμόδιοι. Και επειδή ψάχνετε και εσείς ποιανού είναι η αρμοδιότητα, ενημερώστε με παρακαλώ σε ποιόν να απευθυνθώ. Μήπως σας βοηθήσω και εγώ για τον Έβρο. Πείτε μου σε ποιόν να απευθυνθώ. Δεύτερον, είπατε κάτι πολύ σωστό. Φοροδιαφεύγουν αυτοί οι άνθρωποι ή είναι για ιδιοκατανάλωση; Θα δεχτώ την άποψή σας ότι κάνουν ιδιοκατανάλωση. Σας ερωτώ, τί αποζημιώνετε τώρα; Το λάδι σήμερα έχει αυξηθεί υπερβολικά. Τελικά τι σας ενδιαφέρει; Σας ενδιαφέρει τους συγκεκριμένους ανθρώπους να μην τους αποζημιώσουμε για το εισόδημα; Εγώ κ. Υπουργέ δεν σας ζητώ να τους αποζημιώσουμε για το εισόδημα, σας ζητώ να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναβάλουν τα δέντρα. Σας το ξαναλέω γιατί μας ακούνε αρκετοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Εγώ δεν σας λέω να τους αποζημιώσετε γιατί χάνουν κάθε χρόνο δύο, τρείς, τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Σας λέω να τους αποζημιώσετε για να ξαναβάλουν τα δέντρα που το Υπουργείο σας μαζί με μηχανικούς έκαναν αυτοψία και βρήκαν ότι έχουν καεί τα δέντρα και να τους αξιολογήσουμε. Σκέφτομαι ότι στον Έβρο το ίδιο θα θέλουν οι άνθρωποι. Άρα δεν υπάρχει κάποιο θέμα φοροδιαφυγής. Σας ζητώ να πληρώσει το κράτος για τα δέντρα που κάηκαν και να επιβάλλουμε πρόστιμα εάν δεν βάλουν τις ελιές για τις οποίες αποζημιώνονται. Επομένως, οι δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε είναι οι εξής: Εάν δεν είστε αρμόδιος, να μας πείτε ποιος είναι αρμόδιος για να απευθυνθώ και εγώ ώστε να βοηθήσω και εσάς στην Αλεξανδρούπολη και Δεύτερον να διαχωρίσουμε το εισόδημα με την ελιά που κάηκε στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή κ. Υπουργέ στη Θεσσαλία θα πείτε σε αυτούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κάνουν ιδιοκατανάλωση, ότι δεν θα τους αποζημιώσετε γιατί νομίζετε ότι κάνουν φοροδιαφυγή ,και επομένως για τα δέντρα τα οποία καταστράφηκαν δεν θα πάρουν αποζημίωση;»       

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης απάντησε ότι: «για την ΟΣΔΕ να τονίσουμε το εξής, από Κοινοτική οδηγία κάποιος ο οποίος έχει μια έκταση με δέντρα θα πρέπει να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ ανεξαρτήτως εάν δηλώνει ή όχι αγροτικό εισόδημα.

Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αυτούς που δεν δηλώνουν αγροτικό εισόδημα είναι προφανές από το νομικό πλαίσιο που μέχρι σήμερα υπάρχει, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Οικονομικών διότι αυτές τις αποζημιώσεις τις καταβάλλει η κρατική αρωγή.

Για την αποζημίωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που έχασαν τις ελιές τους από πυρκαγιά είναι μια συζήτηση που παραμένει ανοιχτή και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι αρμόδιο για να αποφασίσει στη συγκεκριμένη περίπτωση». 

#Οδυσσέας_Κωνσταντινόπουλος