Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας για τα εγκαίνια της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων (video)
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας για τα εγκαίνια της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων (video)
Στην Παλαιοχούνη βρίσκεται σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού στις 15:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν εγκαίνια της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πόρους της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως είπε πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Όπως είπε, το 2019 λειτουργούσαν μόλις 3 σύγχρονες ΜΕΑ, τώρα λειτουργούν 11, ενώ 16 είναι υπό κατασκευή και έρχονται άλλες 10 το 2024.

Μιλώντας ειδικότερα για το έργο ΣΔΙΤ που επιτρέπει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή (θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα), σημείωσε ότι στην πλήρη του ανάπτυξη θα τροφοδοτεί με ενέργεια (που παράγεται από την επεξεργασία των απορριμμάτων) τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, ενώ ως περιβαλλοντικό όφελος είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 24.000 τόνους.

Επίσης θα μειωθεί και το τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες για τα απορρίμματα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως το έργο αποφασίστηκε το 2013, ξεκίνησε το 2021 και εντός δύο ετών η Τέρνα Ενεργειακή παρέδωσε την πιο σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα.

mitspalaiox2d 2

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακής, Γιώργος Αγραφιώτης (και διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου – ο φορέας του ΣΔΙΤ), ανέφερε ότι στους λίγους μήνες λειτουργίας της η μονάδα λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις της, παράγει λιγότερο υπόλειμμα, κάνει μεγαλύτερη ανακύκλωση και παράγει περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 152 εκατ. ευρώ με 62,5 εκατ. επιδότηση από το ΕΣΠΑ, η οποία αφορά στην κατασκευή και λειτουργία:

Τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και 3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων/έτος
3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ βρίσκονται σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία (οι δύο τελευταίες θα λειτουργήσουν κανονικά το 2024, καθώς σήμερα είναι σε μεταβατική λειτουργία) και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόστασημικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.

Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία, θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: naftemporiki.gr

#VIDEO