Πολλοί πολίτες έτυχε να μάθουν την ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή το 2012, όταν και εισήλθε στη Βουλή. Λίγη όμως ξέρουν ότι η συγκεκριμένη ακροδεξιά οργάνωση που έχει πλούσια εγκληματική δράση εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980. Ο ηγέτης της και θαυμαστής του Χίτλερ, Νίκος Μιχαλολιάκος, έχει ακόμα πιο πολύχρονη ιστορική διαδρομή στο χώρο της ακροδεξιάς. Πάμε λοιπόν λίγο πίσω στο χρόνο, στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής του δράσης, στο θέμα της τρομοκρατίας και στην καταδίκη του.
Το Δεκέμβριο του 1976 ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε συλληφθεί για συμμετοχή στην κακοποίηση δημοσιογράφων κατά την κηδεία του βασανιστή της χούντας Μάλλιου.
Το Σάββατο, 11 Μαρτίου 1978, μια ωρολογιακή βόμβα εκρήγνυται στην αίθουσα του κινηματογράφου Έλλη, στην οδό Ακαδημίας, στις 9.30 το βράδυ. Η έκρηξη γίνεται κατά τη διάρκεια προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο τόξο». Η βόμβα έχει τοποθετηθεί κάτω από τα καθίσματα του κοινού κι η έκρηξη έχει ως αποτέλεσμα τον πολύ βαρύ τραυματισμό ενός άτυχου θεατή, με αποτέλεσμα να χάσει τα δύο του πόδια, δηλαδή να μείνει ανάπηρος. Μαζί του τραυματίζονται και άλλοι 18 άνθρωποι που αποτέλεσαν θύματα της τυφλής τρομοκρατικής βίας.
Άλλη μια τρομοκρατική επίθεση γίνεται τρεις μήνες αργότερα, στις 20 Ιουνίου 1978, στις 9 το βράδυ στην αίθουσα του κινηματογράφου Ρεξ, στην οδό Πανεπιστημίου. Η έκρηξη σημειώνεται και πάλι κατά τη διάρκεια προβολής μιας σοβιετικής ταινίας με τίτλο «Ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα». Η ωρολογιακή βόμβα είχε τοποθετηθεί στα μεσαία καθίσματα της αίθουσας προβολής και η έκρηξή της είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 15 ανθρώπων.
Οι βομβιστικές επιθέσεις στους δύο κινηματογράφους δεν αποτελούσαν μεμονωμένα παραδείγματα. Ήταν μέρος μιας σειράς αντίστοιχων ακροδεξιών τρομοκρατικών ενεργειών που είχαν πραγματοποιηθεί τη μεταπολιτευτική περίοδο στην Αθήνα, με στόχο χώρους με αριστερό πρόσημο. Από τα γραφεία του περιοδικού Αντί και γραφεία της ΚΝΕ μέχρι τον εμπρησμό των γραφείων της Αυγής και εκρήξεις στα γραφεία του ΕΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού, τα θύματα της ακροδεξιάς τρομοκρατίας ήταν πολλά.
Για τις δολοφονικές αυτές ενέργειες συλλαμβάνεται μια ομάδα 10 ακροδεξιών, ανάμεσά τους και ο σημερινός επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Ενώ οι αρχικές κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι στον ανακριτή εντάσσονται στον νόμο «περί καταστολής της τρομοκρατίας» και είναι σε βαθμό κακουργήματος, ο Μιχαλολιάκος και άλλοι δύο από την ομάδα καταλήγουν να παραπεμφθούν στο πενταμελές εφετείο και να τιμωρηθούν για παράβαση του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών», δηλαδή για μια κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ο Μιχαλολιάκος συνελήφθη τον Ιούλιο του 1978, ως μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής ομάδας βομβιστών. Τον Ιανουάριο του 1979 καταδικάστηκε για κατοχή όπλων και εκρηκτικών σε φυλάκιση 13 μηνών. Όμως, αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 1979, έχοντας εκτίσει μόνο ένα μέρος της ποινής του.
liberationpolular.wordpress.com/