«Εμείς οι Ελληνίδες, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, έχοντας βαθύτατη συναίσθηση της καταστροφής που επιφέρει το φεμινιστικό πνεύμα της εποχής μας, είμαστε ενάντια σε κάθε λογής διακηρύξεις για την ισότητα των δύο φύλων». Αυτό αναφέρει το blog του Μετώπου Γυναικών της Χρυσής Αυγής για τη θέση της γυναίκας, σημειώνοντας ότι, «Η υποτιθέμενη απελευθέρωση της γυναίκας την αποπροσανατόλισε και από την πραγματική ουσία του ύψιστου ρόλου της, τη Μητρότητα. Δηλαδή, την υποχρέωση και την ύπατη τιμή να φέρει στον κόσμο και ν’ αναθρέψει τα νέα βλαστάρια στον κορμό της Φυλής, ώστε να γεφυρώσει μέσω του παρόντος, το παρελθόν και το μέλλον».
Οι θέσεις του Μετώπου Γυναικών της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπως οι παραπάνω, έρχονται σε πλήρη εναρμόνιση και με πράξεις που στρέφονται κατά των γυναικών, τις οποίες δεν άφησαν έξω από τη μακρά λίστα των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών της. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες που έπεσαν θύματα της οργάνωσης, μαζί με άλλες που γνωρίζουν πολύ καλά ότι, αν δεν ενεργήσουν, μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα, στέκονται απέναντι στον φασισμό, τον ξεγυμνώνουν και τον αντιμάχονται. Από τις δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν τη δράση της Χρυσής Αυγής μέχρι τη Μάγδα Φύσσα, αυτές είναι μερικές από τις γυναίκες που τα έχουν βάλει με το «τέρας». Τους αξίζει ο απέραντος θαυμασμός μας.
Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου
Η μητέρα που είδε τον γιο της να μαχαιρώνεται από τη Χρυσή Αυγή, επειδή ήταν αντιφασίστας, τον δολοφόνο του να αποφυλακίζεται προτού η δίκη να έχει ολοκληρωθεί, που είναι εκεί σε κάθε δικάσιμο, δίπλα σε κάθε θύμα του φασισμού, που έρχεται αντιμέτωπη με μία ολόκληρη οργάνωση που κατηγορείται ως εγκληματική και με τη στρατιά των δικηγόρων της, που η Πολιτεία επιτρέπει να την πλησιάζουν φασίστες μέσα στο δικαστήριο και να τη ρωτούν, «πού είναι ο Παύλος τώρα;» είναι το κορυφαίο παράδειγμα και υπόδειγμα γυναίκας που μάχεται τη Χρυσή Αυγή.
Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη ήταν η αφορμή για την οποία ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτέθηκε «στον αέρα» στη Ρένα Δούρου και τη Λιάνα Κανέλλη. Η πανεπιστημιακός ήταν μάρτυρας στη γνωστή υπόθεση επίθεσης ομάδας ροπαλοφόρων οι οποίοι χτύπησαν και μαχαίρωσαν μεταπτυχιακό φοιτητή στον χώρο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, με τον Ηλία Κασιδιάρη να καταθέτει μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία» εναντίον της. Η κυρία Βαβαγιάννη είδε την ομάδα που έκανε την επίθεση να βγαίνει από αυτοκίνητο που, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων από την Αστυνομία, ανήκε στον Κασιδιάρη. Πράττοντας το καθήκον της, ενημέρωσε τις πανεπιστημιακές Αρχές (τον Πρόεδρο του Τμήματος και τη Σύγκλητο, της οποίας τότε ήταν μέλος), καθώς και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), της οποίας επίσης ήταν τότε μέλος. Κατέθεσε δε στην Αστυνομία, όταν της ζητήθηκε από το θύμα της επίθεσης. Στη δίκη, ο Ηλίας Κασιδιάρης αθωώθηκε «λόγω αμφιβολιών», σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση και στη συνέχεια έκανε μήνυση στη βασική μάρτυρα. Η δικαστική ταλαιπωρία ολοκληρώθηκε με την πλήρη αθώωση της Μαίρης Μαυρή-Βαβαγιάννη, λόγω μη στοιχειοθέτησης της αντικειμενικής υπόστασης των αποδιδόμενων αδικημάτων της ψευδορκίας και της συκοφαντίας.
Γκάγκα Μαρία, μητέρα Φοίβου
Τον Ιανουάριο του 2013, ο 17χρονος γιος της Μαρίας Γκάγκας, Φοίβος, έπεφτε αιμόφυρτος κοντά στο σχολείο του, χτυπημένος άγρια από έναν γείτονά του φοιτητή, που φώναζε «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή» στη γειτονιά. Ευτυχώς, ο Φοίβος επέζησε και η οικογένεια και η μητέρα του δεν το έβαλαν κάτω. Η ίδια δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα και ζούσε σε ένα κλίμα εκφοβισμού. Έγραφαν ανατριχιαστικά συνθήματα στην εξώπορτα του σπιτιού της και ζωγράφιζαν κελτικούς σταυρούς – η ίδια πήγαινε κάθε βράδυ και τα έσβηνε. Στον αγώνα της βρήκε και ανθρώπους από τη γειτονιά που αρνούνταν να παραδώσουν το Παλαιό Φαληρό στους χρυσαυγίτες και δημιούργησαν την ομάδα «Ανήσυχοι Γονείς», καταφέρνοντας να επικρατήσει η αντιφασιστική πλειονότητα στην πόλη, ενώ στο δικαστήριο αποφασίστηκε και η ενοχή του 23χρονου κατηγορουμένου Γιώργου Αποστολόπουλου για την επίθεση, με ποινή 10 ετών κάθειρξης, συν 6 μήνες για οπλοχρησία και οπλοκατοχή.
Βασιλική Κατριβάνου, πρώην βουλευτής
Ο τότε βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης -που πρόσφατα εγκατέλειψε το πλοίο και ανεξαρτητοποιήθηκε- προκάλεσε τον Νοέμβριο του 2013 ζητώντας «συγγνώμη από τον ελληνικό λαό», επειδή δεν χειροδίκησε σε βάρος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, του συντονιστή της οργάνωσης «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρου Κωνσταντίνου και του Προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας, Javed Aslam. Η δήλωση του χρυσαυγίτη βουλευτή έγινε με αφορμή την καταγγελία της Βασιλικής Κατριβάνου ότι, όταν στις 24 Αυγούστου 2012 θέλησε να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής βίας στον Πρόεδρο της Βουλής μετά από συλλαλητήριο, o Κουκούτσης την έβρισε και αποπειράθηκε να τη χτυπήσει στο προαύλιο της Βουλής, αλλά δεν τα κατάφερε, επειδή παρενέβη ο Φρούραρχος. Το περιστατικό οδήγησε τη Βουλή να ψηφίσει με 253 «υπέρ» και ένα «παρών» την άρση της ασυλίας του χρυσαυγίτη βουλευτή, αφού βαρύνονταν με την αξιόποινη πράξη της συκοφαντικής δυσφήμισης κατʼ εξακολούθηση, της απλής σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και απειλής, μετά από μήνυση του Πέτρου Κωνσταντίνου που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την επίθεση εκ μέρους του χρυσαυγίτη βουλευτή, κατά του ιδίου και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος
Η Ελευθερία Κουμάντου είναι δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98.4 και συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Golden Dawn Watch», εκπροσωπώντας το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Είναι ο άνθρωπος που δίνει το παρόν σε κάθε δικάσιμο στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, μεταφέροντας τις εξελίξεις από τις μαρτυρίες και τα όσα γίνονται στην ιστορική δίκη που η πλειονότητα των Μέσων έχει ξεχάσει. Έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τα όσα γίνονται στη δίκη.
Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Βασιλική Γεωργιάδου είναι από τις γυναίκες που ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και που πρόσφατα συνυπέγραψε την επιστολή για την απομόνωση της οργάνωσης από την ΕΡΤ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ της Γερμανίας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τα πρόσφατα ακαδημαϊκά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανάδειξη των ακροδεξιών κομμάτων και του πολιτικού εξτρεμισμού στη δυτική και νότια Ευρώπη. Επίσης, είναι συγγραφέας των βιβλίων Η Άκρα Δεξιά και οι συνέπειες της συναίνεσης (εκδ. Καστανιώτης), Ο δεξιός εξτρεμισμός στην Ευρώπη (συλλογικό έργο, εκδ. Πόλις), Η Ακροδεξιά (συλλογικό έργο, εκδ. Παπαζήση). Μέσα από το ερευνητικό της έργο και τις δημόσιες τοποθετήσεις της έχει βοηθήσει στο να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της οργάνωσης.
Μαρία Ψαρά, δημοσιογράφος
Η δημοσιογράφος το Έθνους, Μαρία Ψαρά, ήταν από τις λίγες γυναίκες του κλάδου που, όταν τα Μέσα δεν ασχολούνταν με τη δράση της Χρυσής Αυγής ή ασχολούνταν με το lifestyle της οργάνωσης, προέβαινε σε αποκαλύψεις για το νεοναζιστικό της χαρακτήρα και τις εγκληματικές τις ενέργειες με τα ρεπορτάζ της. Οι αποκαλύψεις που έχει δημοσιεύσει είναι συντριπτικές σε βάρος της οργάνωσης, με την ίδια να έχει στοχοποιηθεί από τον ακροδεξιό χώρο, παραμένοντας όμως απτόητη στο καθήκον της. Η Μαρία Ψαρά έχει συνυπογράψει μαζί με τον Λευτέρη Μπιντέλα ρεπορτάζ στο VICE για το ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής.
Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής ΚΚΕ
Η Λιάνα Κανέλλη ήταν από τα πρώτα δημόσια θύματα της Χρυσής Αυγής, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο κατά τη διάρκεια της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη τον Ιούνιο του 2012. Τότε, είχε πρώτα επιτεθεί κατά της Ρένας Δούρου, στην οποία πέταξε ένα ποτήρι με νερό και έπειτα από την αντίδραση της Λιάνας Κανέλλης, στράφηκε προς το μέρος της και τη χαστούκισε. Η βουλευτής του ΚΚΕ είχε πει ότι δεν καταδέχεται να «ασκήσει διώξεις», ωστόσο είχε ασκήθηκε αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη από την Εισαγγελία, για απρόκλητη και έμπρακτη εξύβριση. Αν και ο Ηλίας Κασιδιάρης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, επειδή χρειαζόταν έγκληση εντός τριμήνου, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να κηρυχθεί ένοχος για απλή σωματική βλάβη.
Οι γυναίκες δικηγόροι της πολιτικής αγωγής
Τη δική τους μάχη απέναντι στη Χρυσή Αυγή που δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση και τους δικηγόρους της δίνουν μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους οι γυναίκες δικηγόροι της πολιτικής αγωγής που στέκονται στην πλευρά των θυμάτων. Η Χρύσα Παπαδοπούλου, η Ελευθερία Τομπατζόγλου, η Ελλάδα Χριστοδούλου, η Βιολέττα Κουγιάτσου και η Ελένη Ζαφειρίου είναι οι γυναίκες δικηγόροι της πολιτικής αγωγής που αγωνίζονται μέχρι την καταδίκη.
Οι αντιφασίστριες
Από τις γυναίκες που βρέθηκαν μπροστά στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στο στέκι «Αντίπνοια», στο «Συνεργείο», στην «Αντιφασιστική Παρέμβαση στον Πειραιά», μέχρι τις γυναίκες που ίσως να μην μπορούμε να κατονομάσουμε, αλλά δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στον φασισμό σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, κάθε χώρο εργασίας, σχολείο, Πανεπιστήμιο, Μέσο Ενημέρωσης – αξίζει να τις θαυμάζουμε, επειδή δίνουν μία μάχη για ένα καλύτερο κόσμο, απαλλαγμένο από τα απομεινάρια της πιο μαύρης σελίδας της Ιστορίας της ανθρωπότητας.
www.vice.gr