Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου, στη Μεγαλόπολη.
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρέστη στην θεμελίωση μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε οικόπεδο της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, έργο 4,6 εκ ευρώ της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ 2014 -2020 και η οποία θα αποτελείται από δύο μονάδες διαβίωσης με δυναμικότητα 32 θαλάμους με 48 κλίνες, ενώ η ενεργειακή υποστήριξη θα καλυφθεί, τόσο από τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτηρίου, όσο και με δίκτυο φωτοβολταϊκού συστήματος και επίσης εναλλακτικά με την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών νέας γενιάς,
Επίσης, ο περιφερειάρχης παρέδωσε σε χρήση αφ’ ενός τους αναβαθμισμένους κοινόχρηστους χώρους της λαϊκής αγοράς Μεγαλόπολης και αφ’ ετέρου τον αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, έργα συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, τα οποία επίσης η Περιφέρεια χρηματοδότησε από το ΠΕΠ 2014 – 2020.
Σε σύντομες δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 του ΕΣΠΑ προβλέπονται πιστώσεις 600 εκ ευρώ για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης -“θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και στην προοπτική των περιοχών όπου εφαρμόζεται η απολιγνιτοποίηση” σημείωσε ο Π. Νίκας.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή της Μεγαλόπολης και του ευρύτερου δήμου της, τόνισε ότι στο πλαίσιο των ενεργειών που προωθούνται από το πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή, μέχρι σήμερα έχουμε α) την δημιουργία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της διεθνούς σχολής νοσηλευτικής, με έδρα στη Μεγαλόπολη και εκπαιδευτήρια στο Ελληνικό, β) την πρόταση της Περιφέρειας σε συνεργασία με τη ΔΕΘ Hellexpo για την δημιουργία στη Μεγαλόπολη αντένας της ΔΕΘ ως κεντρο προβολής της Πελοποννήσου και της νότιας Ελλάδας, αλλά και γ) την δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού, έτσι ώστε η Μεγαλόπολη να αποτελέσει πανελλαδικό -και όχι μόνο- κέντρο της δραστηριότητας αυτής.
Επιπρόσθετα, ο Π. Νίκας υπογράμμισε τα ισχυρότατα κίνητρα που δίνονται, στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ, για επενδύσεις στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, με τις επιδοτήσεις να φθάνουν μέχρι και 80%, προσθέτοντας ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που έχουν προσεγγίσει την Περιφέρεια.
Ο περιφερειάρχης -εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Θανάση Χριστογιαννόπουλο, αλλά και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνεργασία τους- ανέφερε τέλος ότι προωθείται το βιοτεχνικό πάρκο των 400 στρεμμάτων του Δήμου Μεγαλόπολης, δέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει καθυστέρηση για το βιοτεχνικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων προς το Λεύκτρο, ενώ καταλήγοντας σημείωσε χαρακτηριστικά:
“Δεν ξεχνάμε και τον οδικό άξονα Μεγαλόπολη – Αλφειός – Αρχαία Ολυμπία, έναν κάθετο άξονα, ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί με την παράκαμψη των Λαγκαδίων στον δρόμο Τρίπολη – Πύργος, έργο το οποίο επίσης επιβάλλεται να γίνει”.
Στις σημερινές εκδηλώσεις, στη Μεγαλόπολη, παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος και Υγείας και Πρόνοιας Αγγελος Χρονάς, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κ.α.