Η βρετανική εφημερίδα Telegraph έχει εκδηλώσει πολλές φορές το θαυμασμό της στις ελληνικές ομορφιές. Ήλιος, θάλασσα και παραδοσιακό φαγητό πρωταγωνιστούν συνήθως στα άρθρα της που παρουσιάζουν αξέχαστες εμπειρίες στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά η ηλεκτρονική έκδοση της Telegraph παρουσιάζει κάτι διαφορετικό, δημοσιεύοντας μια λίστα με δέκα μέρη, αξιοθέατα και μουσεία που πιθανότατα θα εκπλήξουν τους τουρίστες που έχουν συνδέσει στο μυαλό τους την Ελλάδα μόνο με χρυσαφένιες παραλίες και γραφικά ταβερνάκια.

Αυτά είναι τα 10 μέρη-έκπληξη που ξεχώρισε η Telegraph:

 

Ο Οδοντωτός

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων παρουσιάζεται ως μια ξεχωριστή εμπειρία. Όπως αναφέρει ο ταξιδιωτικός συντάκτης της Telegraph, η διαδρομή 23 χλμ. στα ορεινά της Πελοποννήσου, από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι την πόλη των Καλαβρύτων, είναι γεμάτη εικόνες που θυμίζουν κάτι από Άλπεις.

 

Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας

Μοναδικό θέαμα αποτελεί το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, χτισμένο σε έναν απότομο βράχο 300 μέτρα πάνω από το Αιγαίο. Οι μοναχοί που ζουν εδώ καλωσορίζουν τους επισκέπτες κερνώντας τους ψημένη ρακή.

 

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Η λίστα της Telegraph περιλαμβάνει και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, αναφέροντας πως πρόκειται για το σημείο όπου ο απόστολος Ιωάννης είχε τα οράματα που κατέγραψε στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί.

 

Πύργος, το μαρμάρινο χωριό της Τήνου

Στο χωριό Πύργος της Τήνου το μάρμαρο είναι παντού: στις εκκλησίες, στα σπίτια, στους δρόμους, στις βρύσες. Ακόμη και μια στάση λεωφορείου είναι από μάρμαρο! Ο Πύργος έχει παράδοση στη μαρμαροτεχνία και διαθέτει τρία πολύ αξιόλογα μουσεία.

 

Οι Κούροι της Νάξου 

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της Νάξου είναι οι τρεις γιγαντιαίοι και ημιτελείς Κούροι της, φτιαγμένοι από το φημισμένο ντόπιο μάρμαρο. Ο μεγαλύτερος Κούρος βρίσκεται κοντά στο χωριό του Απόλλωνα, ενώ οι υπόλοιποι δύο στη θέση Φλεριό.

 

Γρεβενά, η πόλη των μανιταριών

Τα Γρεβενά είναι εδώ και χρόνια η ελληνική «πρωτεύουσα» των μανιταριών. Το μανιτάρι αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης αλλά και σύμβολο της πόλης, διακοσμώντας πάρκα και πλατείες. Πέρα από το μουσείο μανιταριών, θα βρει κανείς εστιατόρια που σερβίρουν πιάτα μόνο με μανιτάρια, καθώς και μαγαζιά που τα πωλούν σε κάθε μορφή. Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται στην πόλη η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού.

 

Το βουνό της Πάρνηθας

Το άρθρο κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στην Πάρνηθα, εστιάζοντας στο ερειπωμένο σανατόριο που, σύμφωνα με τον συντάκτη, θυμίζει σκηνικό από ταινία θρίλερ, καθώς και στο «πάρκο των ψυχών» (με γλυπτά σμιλεμένα από καμένους κορμούς), έργο του δασικού υπαλλήλου Σπύρου Ντασιώτη.

 

Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, μια περιοχή με τεράστια οικολογική σημασία σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βόρεια της Πύλου, ανάμεσα στον οικισμό Γιάλοβα και τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς, φιλοξενεί τον ιδιαίτερα σπάνιο αφρικανικό χαμαιλέοντα, που κινδυνεύει από εξαφάνιση.

 

Μουσείο Αφής-Φάρος Τυφλών της Ελλάδος

To Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στην Καλλιθέα Αττικής είναι το μοναδικό ελληνικό μουσείο που παροτρύνει τον επισκέπτη να αγγίξει τα εκθέματα, αναφέρει η Telegraph. Άτομα με προβλήματα όρασης έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν πιστά αντίγραφα από το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, τον Ερμή του Πραξιτέλη κι άλλα γνωστά εκθέματα που εκτίθενται σε μουσεία της χώρας.

 

Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης

Τέλος, στη λίστα της Telegraph φιγουράρει το Μουσείο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Το σπίτι της οδού Απόστολου Παύλου όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έχει μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κοσμικού κράτους και στα επιτεύγματα του.