Η 4η Απριλίου, μια ημερομηνία που μπορούμε πολύ εύκολα όλοι να θυμόμαστε, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Η ημερομηνία αυτή θεσμοθετήθηκε το 2010 και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν ανάμεσα μας και κατά κανόνα υπό άθλιες συνθήκες.
Η εικόνα είναι γνωστή σε όλους, δεκάδες αδέσποτα σκυλιά διαβιούν στους δρόμους, λιάζονται σε πλατείες και πεζοδρόμια προκαλούν τη συμπάθεια μας ή ενίοτε τρομάζουν περαστικούς πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές και οδηγούς αυτοκινήτων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με έναν ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερο αριθμό γατιών, τα οποία αναζητούν καταφύγιο και προστασία από το κρύο και τη βροχή κάτω από αυτοκίνητα ή ψάχνουν για τροφή μέσα σε κάδους απορριμμάτων.
Όποιοι νόμοι θεσπίζονται για τα ζώα συντροφιάς, ενδιαφέρουν άμεσα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα λειτουργίας της κοινωνίας μας.
Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, σε μεγάλο βαθμό όμως δεν εφαρμόζεται. Ούτε η πολιτεία, ούτε οι Δήμοι, ούτε και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σέβονται διεθνείς πρακτικές αλλά και τις αρχές της φιλοζωίας. Το μεγάλο βάρος πέφτει σε οργανώσεις και μεμονωμένους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε εθελοντική βάση και με πολλή μεγάλη φροντίδα αλλά και έξοδα.
Το μεγαλύτερο όμως μερίδιο ανήκει στους ιδιοκτήτες των ζώων. Οι αδέσποτοι σκύλοι-γάτες δεν βρέθηκαν χαμένοι στους αφιλόξενους δρόμους από δική τους επιλογή. Η θέση τους δεν είναι στο κέντρο της πόλης αλλά ως μέλη σε οικογένειες που θα τους αγαπήσουν και τα ζώα, φυσικά, θα ανταποδώσουν την αγάπη σε διπλάσιο βαθμό, πολλές φορές και θεραπευτικά.
Επομένως οι κάτοχοι κατοικίδιων θα πρέπει να τηρούν βασικούς κανόνες (Νόμος 4039/12). Η απόκτηση κατοικίδιου σημαίνει δια βίου συνύπαρξη. Να θεσπιστεί με αυστηρότητα το καθεστώς ιδιοκτησίας και σε περίπτωση εγκατάλειψης ζώου ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να εντοπίζεται άμεσα και να τιμωρείται. Και δυστυχώς χωρίς την επιβολή της τιμωρίας όπου και σε όσους δεν τηρούν τους νόμους και την τάξη δεν μπορεί να δημιουργηθεί η αντίστοιχη παιδεία και συμπεριφορά.
Καλό θα ήταν λοιπόν η πολιτεία να «αφουγκραστεί» την κοινωνία και τις φιλοζωικές οργανώσεις και αυτή τη φορά, αντί να περιοριστεί σε ανούσια πυροτεχνήματα και σε τιμωρητικές πολιτικές, να προτείνει λύσεις και να νομοθετήσει μέτρα που θα στοχεύουν στην ουσία του προβλήματος και που θα «λύνουν τα χέρια» των φορέων οι οποίοι σηκώνουν το κύριο βάρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η φιλοζωία δεν είναι πολυτέλεια. Με αυτές τις σκέψεις ας γιορτάσουμε λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων, με την ευχή μια μέρα να καταργηθεί γιατί οι πραγματικοί μας φίλοι δεν μπορούν να ζουν εγκαταλειμμένοι στο δρόμο.
Όλοι λοιπόν ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας δείξουμε την ανθρώπινη πλευρά μας, όχι μόνο σήμερα που το θυμόμαστε λόγω της Παγκόσμιας ημέρας αλλά κάθε μέρα. Η σημερινή μέρα ας είναι η αρχή μια ενέργειας για να μετατρέψουμε την Τρίπολη σε μια πόλη με αγάπη για τη ΖΩΗ. ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Σας καλούμε λοιπόν να συμπληρώσετε τη Δήλωση Πρόθεσης Υιοθεσίας και να υποσχεθείτε να δώσετε όλη σας τη φροντίδα και την αγάπη σε ένα αδέσποτο που το μόνο που ξέρει είναι να αγαπά αδιακρίτως και χωρίς όρια.