Με αυστηρά μηνύματα που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπολιτευτεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά άνοιξε την ομιλία της στην επέτειο των 44 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα κατάμεστο από κόσμο ακροατήριο όπου αντάμωσαν και φέτος όλες οι γενιές, τα ιδρυτικά στελέχη του κινήματος, πρώην υπουργοί, συνεργάτες του Α. Παπανδρέου, βουλευτές, αλλά και πολύ νεολαία που έδωσε το παρών της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με έναν συναισθηματικό αλλά και ρεαλιστικό λόγο αναφέρθηκε στην πορεία του κινήματος από την γέννηση του μέχρι και σήμερα, θύμισε τιμώντας εκείνους που δεν βρίσκονται στη ζωή και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα έκανε σαφές πως δεν χαρίζεται ούτε στη ΝΔ προκρίνοντας την πολιτική τη δική της ως τη μόνη ρεαλιστική και αληθινή που χρειάζεται ο τόπος. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου. Γιατί έχει πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των καιρών» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις που θα της δώσουν τη δυναμική μιας νέας Μεταπολίτευσης, κάτι που προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής.

Διευκρίνησε ωστόσο «Όχι με ανακύκλωση ξεπερασμένων αντιλήψεων με στόχο τη νομή της εξουσίας. Ο κύκλος του παλιού κλείνει οριστικά με την παρακμή του Τσίπρα» τόνισε με έμφαση η Φώφη Γεννηματά για να συνεχίσει απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: «Κύριε Τσίπρα το αριστερό σου πρόσωπο το έκαψες με τον Καμμένο. Ό,τι και να κάνεις κεντροαριστερό πρόσωπο δεν έχεις ούτε θα αποκτήσεις με τους γυρολόγους κι τα αζήτητα».

Είναι καιροσκόποι

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε την κριτική της προς τον ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερους χαρακτηρισμούς : «Δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή της στην εξουσία» σημείωσε και πρόσθεσε στη συνέχεια : «Όμως ό,τι και να κάνουν, έχουν πια τελειώσει. Αυτή είναι η τελευταία Κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες. Στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Κι αυτό σημαίνει να πάνε εκεί από όπου ήρθαν».

Στους ίδιους σκληρούς τόνους η κ Γεννηματάκατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ γιατί όπως είπε «καβάλησαν το κύμα της αγανάκτησης από την κρίση, το εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο δημαγωγικό τρόπο και έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία» εκτιμώντας ότι «η ζημιά στη χώρα είναι ανυπολόγιστη» καθώς «έκαψαν και την τελευταία αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

Μίλησε επίσης για διχαστικό λόγο και καθεστωτικές αντιλήψεις ενώ από την κριτική της δεν ξέφυγε ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι ο κ. Τσίπρας παραδίδει την Ελλάδα στους δανειστές, ο Μητσοτάκης στις αγορές». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κοιτώντας στα μάτια τς στελέχη του κόμματός της είπε με νόημα ότι λύση για τη «δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς. Η παράταξη που έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού». Για αυτό και τόνισε ότι ο δικός της στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. “Η ΝΔ είναι δέσμια των συντηρητικών πολιτικών, της ιστορικής της διαδρομής και των ακραίων διχαστικών αντιλήψεων των στελεχών της. Είναι δέσμια των αντιλήψεων της για περικοπή των κοινωνικών δαπανών, για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Είναι η παράταξη που θεωρεί τις Κοινωνικές Ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. Δεν πιστεύουν σε πολιτικές αναδιανομής στηρίζονται μόνο στο ρόλο της αγοράς».

Καταλήγοντας στην ομιλία της και υψώνοντας τον τόνο της φωνής της , η κ. Γεννηματά σημείωσε : Για«Ναι λοιπόν, πρέπει να «φύγουν αυτοί», οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως λέει πια η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.«Να φύγουν τώρα», όχι για να «έρθουν οι άλλοι», αλλά γιατί υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο».Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους να μην παγιδευτούν στο δίλημμα ανάμεσα στο λαϊκισμό και το νεοφιλελευθερισμό. «Ούτε αν θα παραδώσουμε την Ελλάδα στους δανειστές όπως πράττει με συνέπεια ο Τσίπρας ή στις αγορές όπως σκοπεύει να πράξει ο Μητσοτάκης. Γιατί υπάρχει ο δρόμος των ριζοσπαστικών αλλαγών με προοδευτικό πρόσημο και αυτόν υπηρετούμε στο Κίνημα Αλλαγής θυμίζοντας πάντα ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες όπως είπε ο γεννήτορας και ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου».