Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Χρόνος έφυγε, χρόνος μπήκε και η συνήθεια της δημιουργίας νέων χρεών στην εφορία δεν έμεινε πίσω.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο προστέθηκαν στη λίστα των οφειλών 766 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 693 εκατ. ευρώ είναι αμιγώς φορολογικά «φέσια».

Και επειδή χρέη και κατασχέσεις πάνε χέρι-χέρι, με το… καλημέρα η ΑΑΔΕ προχώρησε σε περίπου 17.000 νέες κατασχέσεις, με αποτέλεσμα 1.067.857 φορολογούμενοι να έχουν δεχθεί ήδη το… χάδι της εφορίας, ενώ η λίστα των φορολογούμενων που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία αριθμεί, πλέον, 4.107.315, δηλαδή περίπου 39.000 παραπάνω από το τέλος του 2017.

Ο πέλεκυς των κατασχέσεων, αν μη τι άλλο, αποδεικνύεται αποτελεσματικός για τα κρατικά ταμεία, αν λάβει κανείς υπόψη και τα στοιχεία του ΓΛΚ, που δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα συγκρατούνται εντός στόχων λόγω των υπερεισπράξεων από ρυθμίσεις και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Από τα νέα ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων 93 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ από το στοκ των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων οι οποίες στο τέλος του 20167 είχαν φτάσει τα 101,332 δις ευρώ. Από αυτό το ποσό, παρ’ ότι είναι αμφίβολο αν πραγματικά μπορούν να εισπραχθούν περισσότερα από 10-15 δις ευρώ , έχουν διαγραφεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης 13,742 δις ευρώ.

Από την Πρωτομαγιά ξεκινούν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο και ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν αναρτηθεί 3 περιπτώσεις, που αφορούν σε βιομηχανικό ακίνητο και σε δύο καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να αλλάξει τη στόχευση της κι αντί των κατασχέσεων, να ρίξει το βάρος στους πλειστηριασμούς ακινήτων, ως πιο αποδοτικό μέτρο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: iefimerida.gr