Το Estella Festival επιστρέφει και ψάχνει να βρει τις ρίζες του μέσα από ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις αλλά και διάφορα εικαστικά δρώμενα!
Το Estella Festival επιστρέφει και ψάχνει να βρει τις ρίζες του μέσα από ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις αλλά και διάφορα εικαστικά δρώμενα!
Το φεστιβάλ Estella επιστρέφει!

Φέτος το Estella αναζητά τις ρίζες του! Με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος σεργιανίζει σε αρχαιολογικούς χώρους ψάχνοντας να βρει το παρελθόν του υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού και των γλυκών μελωδιών που θα μας προσφέρουν εξαίσιοι καλλιτέχνες!

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας τιμώντας την ιστορία του διοργανώνει διάσπαρτες εκδηλώσεις όπου μέσα από την διασκέδαση θα προσφέρει γνώση σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες!

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα κάτωθι σημεία ενδιαφέροντος:

  • OBSCURE BAND|4 Αυγούστου, ώρα 21:30, Καστράκι Μελιγούς.
«Jazz μελωδίες ζωντανεύουν σε μια μουσική βραδιά». Jazz Standards της περιόδου 1920-1950 αλλά και πιο σύγχρονα κομμάτια εμπλουτισμένα με τζαζ ηχοχρώματα.

  • Βασίλης Προδρόμου|6 Αυγούστου, ώρα 21:30, Λιμάνι Αγίου Ανδρέα  «Απλά και αγαπημένα” – Τραγούδια για τον έρωτα, τη μνήμη, παραμύθια που αφορούν το “για πάντα”, το “ποτέ” ή το “ποτέ ξανά”.
  • Ζωή Παπαδοπούλου|8 Αυγούστου, ώρα 21:30, Θέατρο Παραλίου Άστρους «Η δικιά μου Χαρούλα» –  Αφιέρωμα στην Χαρούλα Αλεξίου.
  • Παρουσίαση νέου βιβλίου|18 Αυγούστου, ώρα 20:30, Λιμάνι Παραλίου Άστρους. «ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ – Αρχαιότητες, Ιστορία, Νεότεροι Χρόνοι», του αρχαιολόγου και Αν. καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτη Φάκλαρη. Παράλληλα θα υλοποιηθεί στον ίδιο χώρο ομαδική έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από την επέτειο των 200 χρόνων από την Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος, από τη ζωγράφο κ. Τζωρτζίνα Κωστοπούλου και το Τμήμα Ενηλίκων του Συλλόγου των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους.

Λίγη ιστορία

Τα πρώτα σημάδια ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή (περίπου στο 6500 π.Χ. ή και νωρίτερα), σύμφωνα με όσα εντοπίστηκαν κυρίως στις ανασκαφές που έγιναν στην τοποθεσία «νησί» του Παραλίου Άστρους. Σύμφωνα με την μυθολογία η Κυνουρία πήρε το όνομά της από τον μυκηναίο πρίγκιπα Κύνουρο, γιό του Περσέα και της Ανδρομέδας. Σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας ήταν η Θυρέα, η Ανθήνη και η Εύα. Οι Αχαιοί, δημιουργοί του Μυκηναϊκού πολιτισμού, εγκαταστάθηκαν στην Αργολίδα – Αργεία γη γύρω στα 1600 π.Χ., κομμάτι της οποίας ήταν η Κυνουρία. Μάρτυρες τα ευρήματα από το Χερρονήσι, το Νησί του Αγίου Ανδρέα, το Ελληνικό Άστρους, το Καστράκι Μελιγούς αλλά και το νησί του Παραλίου Άστρους.

Με την κάθοδο των Δωριέων αρχίζει ο εκδωρισμός των κατοίκων. Στην περιοχή συναντιούνται τα όρια των τριών επικρατειών: των Δωριέων της Σπάρτης, των Αρκάδων της Τεγέας και των Aχαιών του Άργους. 

Λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, ήδη από τον 11ο αιώνα π.Χ αποτέλεσε μήλον της έριδος για δύο μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής: το Άργος και την Σπάρτη. Μέχρι την εποχή του Φείδωνα, γνωστού Αργείου Τύραννου (7ος αιώνα π.Χ) ο οποίος κατάφερε να την προσαρτήσει στα εδάφη του, η Κυνουρία παρέμενε ανεξάρτητη. 

Σημαντική και πιο γνωστή μάχη στην ιστορία η οποία έκρινε και την τύχη της ήταν η μάχη της Θυρέας (ή μάχη των Εξακοσίων Επιλέκτων) που έγινε το 546 π.Χ. μεταξύ Σπαρτιατών και Αργείων όπου η Κυνουρία πέρασε στα χέρια της Σπάρτης και παρέμεινε ως το 424 π.Χ. όπου καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τον αθηναϊκό στόλο. Το 338 π.Χ. ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος Β’ απέδωσε το βόρειο τμήμα της Κυνουρίας (Θυρέα) στους Αργείους όπου την κατείχαν έως τη ρωμαϊκή περίοδο. 

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια αναπτύχθηκε η περιοχή της αρχαίας Εύας (κοντά στα σημερινά Δολιανά) όπου μετά από ανασκαφές βρέθηκαν τα ερείπια της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, διάσημου σοφιστή και πολιτικού που έζησε στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων η περιοχή παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη ιδίως περιμετρικά της ακτογραμμής η οποία διαρκεί έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ η ηρεμία και γαλήνη διαταράσσεται από τις σλαβικές επιθέσεις οι οποίες κατευνάζονται από τις εκστρατείες των βυζαντινών στρατηγών που καταφέρνουν να επιβάλλουν σταδιακά ειρήνη και σταθερότητα η οποία διαρκεί έως τα προεόρτια της Α’ φραγκοκρατίας. Περίπου το 1100 μ.Χ οι κάτοικοι της περιοχής ασπάζονται εξ’ ολοκλήρου τον χριστιανισμό μετατρέποντας τον Πάρνωνα σε Άγιο Όρος της Νότιας Ελλάδας όπως αποκαλέστηκε από πολλούς αργότερα λόγω της ανέγερσης πληθώρας εκκλησιών, μοναστηριών και πολλών οικισμών με ονόματα Αγίων.

Περί το 1256 μ.Χ., ο Φράγκος Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος για να απωθήσει τις επιθέσεις από τους Τσάκωνες που κατοικούσαν κυρίως στο νοτιονατολικό τμήμα του Πάρνωνα χτίζει το  κάστρο Εστέλλα (Castello de lla estella) στο αποκαλούμενο «Νησί» του Παραλίου Άστρους.

Το 1262 μ.Χ. η περιοχή επανέρχεται στην κυριαρχία των Βυζαντινών και ανήκει διοικητικά στο δεσποτάτο του Μορέως απ’ όπου προέρχονται σημαντικές προσωπικότητες του Βυζαντίου όπως η οικογένεια των Παλαιολόγων και των Καντακουζηνών.

Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, η Κυνουρία περνά στους Οθωμανούς και ανήκει στον Καζά του Αγίου Πέτρου. Το 1685 ξεκινά η Β’ Φραγκοκρατία όπου η περιοχή εντάσσεται στην Provincia di Romania με πρωτεύουσα το Ναύπλιο. Η Β’ Φραγκοκρατία δεν διαρκεί όμως πολύ καθώς το 1715 η Κυνουρία ξαναπερνά στα χέρια των Οθωμανών που παραμένει έως και τις αρχές της επανάστασης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής σημειώνονται αρκετές διαμάχες μεταξύ των κατοίκων και των Οθωμανών ιδίως στον ορεινό όγκο. 

Στα χρόνια της επανάστασης η περιοχή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης (ο ορεινός όγκος καθιστά την περιοχή δυσπρόσιτη στους Οθωμανούς) όσο και της μεγάλης της συμβολής στον αγώνα. Οι τσάκωνες πολεμιστές συνέβαλαν σημαντικά τόσο στην πολιορκία της Μονεμβασιάς όσο και της Τρίπολης. Στα Βέρβενα επίσης είχε συσταθεί το στρατόπεδο του Κολοκοτρώνη ενόψει της πολιορκίας της Τρίπολης ενώ το 1821 έχουμε νικηφόρες μάχες τόσο στα Βέρβενα όσο και στα Δολιανά. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς καταφθάνει στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους ο Δημήτριος Υψηλάντης για να αναλάβει την ηγεσία του αγώνα. Όσο διαρκεί ο αγώνας το λιμάνι του Παραλίου Άστρους λειτουργεί ως σημείο εισόδου των ξένων αποστολών που απαρτίζονται κυρίως από όπλα και ανθρώπινο δυναμικό.

Το 1823 στο Άστρος, στο προαύλιο χώρο του παραρτήματος της σχολής Καρυτσιώτη (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο), πραγματοποιήθηκε η Β’ Εθνοσυνέλευση όπου ψηφίσθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος της Επιδαύρου. Το 1826 υπήρξε ολική καταστροφή των περισσότερων ορεινών χωριών της Κυνουρίας από την επιδρομή του στρατεύματος του Αιγύπτιου Ιμπραήμ ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα σημαντικό πλήγμα τόσο στην περιοχή όσο και στην ίδια την επανάσταση. Έκτοτε η Κυνουρία προσπαθεί να βρει τα πατήματά της στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ενώ δεν παύει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε σημαντική ιστορική στιγμή της χώρας. (προπολεμικά χρόνια, Έπος του 1940, Εμφύλιος, μεταπολεμικά χρόνια, μεταπολίτευση). 

Περιήγηση 2023

Μουσικές Εκδηλώσεις

Η φετινή περιήγηση ξαναγυρίζει σε γνώριμα και πολύ αγαπημένα σημεία μέσα από τις κάτωθι μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις:

OBSCURE BAND | Καστράκι Μελιγούς, Παρασκευή 04 Αυγούστου, ώρα 21:30

Η τραγουδίστρια Άλκηστη Λαμπροπούλου, μια από τις πιο εκφραστικές φωνές της ελληνικής τζαζ σκηνής και όχι μόνο, συναντά τους εξαιρετικούς μουσικούς Ιωάννη Καραγιαννάκη στο πιάνο, τον Σταμάτη Σταματάκη στο μπάσο και τον Νίκο Παπαβρανούση στα τύμπανα και μαζί θα μας ταξιδέψουν με jazz κομμάτια από τις δεκαετίες του 1920-1950 αλλά και νεότερα.  

Βασίλης Προδρόμου | Λιμάνι Αγίου Ανδρέα, Κυριακή 06 Αυγούστου Αυγούστου, ώρα 21:30. 

Ο Βασίλης Προδρόμου έρχεται Solo στο λιμάνι του Αγ. Ανδρέα. Με “όπλα” τις κιθάρες του και τον μπαγλαμά του λέει ΟΧΙ σε κάθε είδους πόλεμο και ΝΑΙ σε κάθε είδους Άνοιξη. Θα ακούσουμε ιστορίες με υπαρξιακές ανησυχίες, τραγούδια για τον έρωτα, τη μνήμη, παραμύθια που αφορούν το “για πάντα”, το “ποτέ” ή το “ποτέ ξανά”. Όλα αυτά με την διάθεση “κάθε τι δικό του, λάθος και σωστό του να το παραδεχτεί” όπως λέει και το τραγούδι από τον πρώτο του δίσκο (Η ζωή ξεκινάει από τώρα) με τίτλο “Στον πρόποδα του κόσμου”. Συνοδοιπόροι του κάτω και πίσω από τη σκηνή: 

Δημήτρης Γιάλας – ήχοι , Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου – φώτα, Πάνος Τσίρος – video προβολές, Ματίνα Μέγκλα/ Βασίλης Μάγκος – αισθητική/ σκηνική επιμέλεια, Βερόνικα Πάνκο – φωτογραφία αφίσας

Ζωή Παπαδοπούλου | Θέατρο Παραλίου Άστρους, Τρίτη 08 Αυγούστου, ώρα 21:30.

Η Ζωή Παπαδοπούλου, μια τραγουδίστρια με άποψη για το τραγούδι, αλλά και την ίδια τη ζωή, έχει βρει εδώ και πολλά χρόνια τη θέση της έχοντας μια σταθερή πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή. Οι επιτυχημένες συνεργασίες και οι ουσιαστικές καλλιτεχνικές της επιλογές δίνουν το στίγμα της στον καλλιτεχνικό στερέωμα. Ονόματα όπως η  Χαρούλα Αλεξίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Πασχάλης Τερζής, ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Αντώνης Ρέμος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Κατσαρός, είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες- δημιουργούς,  που εμπιστεύτηκαν τη φωνή και το ταλέντο της και υποστήριξαν ο καθένας ξεχωριστά τις επιλογές της. 

Η Ζωή, έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο συναίσθημα, αμεσότητα, ενέργεια και δύναμη, με τα τραγούδια της σπουδαίας Χαρούλας Αλεξίου.

Τραγούδια που έχουμε συνδέσει με την ζωή μας, τις χαρές, τους αποχωρισμούς, τις νύχτες με Πανσέληνο. «Αχ! Και να σε είχα εδώ», το ντουέτο με τη Χάρις Αλεξίου, που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό, και μια επιλογή από  τραγούδια της που έγραψαν ιστορία, όπως τα: «Μινοράκι», «Πανσέληνος», «Ξημερώνει», «Η αγάπη είναι ζάλη»,  «Εξαρτάται», « Όταν πίνει μια γυναίκα», «Μια είναι η ουσία», «Όλα σε θυμίζουν» και πολλά ακόμη αγαπημένα …

Μαζί της 4 μουσικοί: μπουζούκι, πιάνο, κιθάρα και κρουστά.

Ενορχήστρωση: Νεοκλής Νεοφυτίδης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χαρούλα Αλεξίου

Παρουσίαση Βιβλίου – Έκθεση Ζωγραφικής

«ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ – Αρχαιότητες, Ιστορία, Νεότεροι Χρόνοι» | Λιμάνι Παραλίου Άστρους, Παρασκευή 18 Αυγούστου, ώρα 20:30

Ο αρχαιολόγος και Αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Φάκλαρης θα μας παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο: «ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ – Αρχαιότητες, Ιστορία, Νεότεροι Χρόνοι». Παράλληλα θα υλοποιηθεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από την επέτειο των 200 χρόνων από την Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος, από τη ζωγράφο κ. Τζωρτζίνα Κωστοπούλου και το Τμήμα Ενηλίκων του Συλλόγου των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Web site: www.voreiakynouria.gov.gr | E-mail: astros01@otenet.gr 

Facebook: @Estella.festival | www.facebook.com/Estella.festival 

Τηλέφωνο: 27553-60100, 60129

Διοργάνωση: Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Β.Κ.

Οργάνωση, παραγωγή, Καλλιτεχνική επιμέλεια: 360ο Entertainment

Γραφιστική επιμέλεια – ταυτότητα: numbernine Μαρία Βλάχου  

#εκδηλωση #ΦΕΣΤΙΒΑΛ