Στην μπαρουταποθήκη του έθνους, την ιστορική Δημητσάνα το βράδυ της 24ής Μαρτίου ο χρόνος γυρίζει πίσω 198 χρόνια. Τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και αυθόρμητα οι Δημητσανίτες βγήκαν στους δρόμους με δάδες στα χέρια για να διαδώσουν και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Ο Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας με τη στήριξη της Δημοτικής κοινωφελους επιχείρισης Γορτυνίας, αναβιώνει για έβδομη συνεχή χρονιά το έθιμο των Λαμπαδηδρομιών, τη Κυριακή 24 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ. στην Δημητσάνα.

Τιμώντας τους προγόνους μας και σε ανάμνηση της αυθόρμητης πράξης τους, βγαίνουμε στα καλντερίμια, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια, τραγουδώντας κολοκοτρωνέικα τραγούδια και στήνουμε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, υπό τους ήχους της μαύρης Δημητσανίτικης Μπαρούτης! Μικροί, μεγάλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή, προς τιμήν των ηρώων του ’21.

Ο δημοτικός φωτισμός σβήνει και οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα, δίνοντας το «σύνθημα» για να ξεκινήσουν δύο ξεχωριστές ομάδες την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης. Μαζί τους αναμειγνύονται εκατοντάδες επισκέπτες και όταν οι δύο ομάδες συναντιούνται ο κλήρος απευθύνει χαιρετισμό στους ήρωες του ’21. Η πομπή ξεκινάει την πορεία της, πανηγυρίζοντας τον ξεσηκωμό των Ελλήνων με κολοκοτρωνέικα τραγούδια κάτω από τους ήχους της μαύρης Δημητσανίτικης μπαρούτης, ενώ ο ουρανός φωτίζεται με πυροτεχνήματα. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, η κατάνυξη κορυφώνεται με τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί, και γλέντι.

Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους συμμετέχοντες και θεατές αυτής της φαντασμαγορικής και συνάμα κατανυκτικής αναβίωσης. Δάκρυα συγκίνησης κυλούν και οι φωνές τρέμουν, δοξάζοντας τους ανθρώπους εκείνους που συνέβαλλαν για να απολαμβάνουμε σήμερα την Ελευθερία μας.

Έτσι προσκαλούμε όποιον Θέλει να βιώσει την εμπειρία αυτή και συμμετέχει μαζί μας, τη Κυριακή στις 24 Μαρτίου το βράδυ στην μπαρουτοκαπνισμένη Δημητσάνα.

Για Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες: 6944338547 Αγγελική Μπίρη