Η συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών πραγματοποιείται με κύριο θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν έλαβε πρόσκληση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα συμμετείχε στις προσυνόδους των PES ως παρατηρητής

Κινήσεις και πρωτοβουλίες ορθής διαχείρισης της νέας πραγματικότητας, στην Ευρώπη και διεθνώς μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα εξετάσουν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά την άτυπη διαδικτυακή συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης.

Η συνεδρίαση αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο- ημέρα που εστάλησαν και οι ηλεκτρονικές προσκλήσεις με την υπογραφή του Προέδρου του ΕΣΚ, Σεργκέϊ Στάνισεφ στους πρωθυπουργούς και στους αρχηγούς των κομμάτων από την ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική πρόσκληση για την διαδικτυακή εκδήλωση δεν έλαβε αυτή τη φορά – και συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο – ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που όμως συμμετείχε μέχρι τώρα στις Προσυνόδους του PES, με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρόκειται να αναζητήσουν και να συνδιαμορφώσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ενδιαφέρον ότι η συνεδρίαση ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών γίνεται μία ημέρα μετά το φινάλε των Eurogroup και Ecofin και μία εβδομάδα πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής, όπου θα ληφθούν οι καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για τις παρεμβάσεις της Ε.Ε. στο ενεργειακό- οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είχε για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη, την στιγμή των μεγάλων αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον, αναλυτικές συζητήσεις με κορυφαίους «παίκτες» στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα, ενώ με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή μίλησε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

Με παρέμβασή του δε, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου με την συμμετοχή του Σοσιαλδημοκράτη Επιτρόπου κ. Φρανς Τίμερμανς, που ανέλαβε για λογαριασμό της Ε.Ε. την κατάρτιση του σχετικού πλάνο, πρότεινε μεταξύ άλλων:

-την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που υφίστανται οι καταναλωτές

-τη ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν

-την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των Κρατών Μελών και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι σχετικά ενεργειακά απομονωμένη

-στοχευμένα μέτρα ώστε ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι να μπορούν να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες καθώς και

-φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας εν τω μεταξύ ο κ. Ανδρουλάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ο οποίος συνεχίζει αύριο τον κύκλο ενημέρωσης των άλλων πολιτικών αρχηγών σχετικά με το δίωρο τετ-α-τετ που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή την συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε την διάσταση ότι σε αυτή την συγκυρία πρέπει να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας.

Νωρίτερα η Χαριλάου Τρικούπη με σχόλιό της -με αφορμή το τετ-α-τετ των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη- τόνιζε άλλωστε ότι «είναι θετικό το όποιο βήμα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων της προηγούμενης περιόδου-όμως τα βήματα οικοδόμησης αξιόπιστου διαλόγου έχουν ως προϋπόθεση να εγκαταλείψει ο κ. Ερντογάν παράνομες και παράλογες θεωρίες όπως αυτή της «γαλάζιας πατρίδας» ή της αποστρατικοποίησης των νησιών μας.

«Η ανθρωπότητα ζει σε μια νέα πραγματικότητα μετά την παράνομη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες αλλάζει με ραγδαίο τρόπο τις προτεραιότητες των κρατών» σχολίαζαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

«Οι αυτοκρατορικές αναθεωρητικές απόψεις ηγετών όπως του κ. Πούτιν, πρέπει να μπουν στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας. Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την ειρήνη, την ευημερία και την σταθερότητα μεταξύ των λαών. Αυτό είναι και το μήνυμά μας προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας», ανέφεραν ακόμη.

www.protothema.gr