Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την «Επέτειο 200 χρόνων από την Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος»
Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την «Επέτειο 200 χρόνων από την Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος»
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση συμβολικής συνεδρίασης των Δημάρχων, ως εκπροσώπων των ιστορικών επαρχιών που απέστειλαν πληρεξουσίους και…

Το πλούσιο πρόγραμμα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για να τιμήσει και να αναδείξει το ιστορικό γεγονός της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από τη σύγκληση της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος το 1823 θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται την Τρίτη 18 Απριλίου και ώρα 19.00, στο Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη.

  • Το έναυσμα θα δοθεί με τα εγκαίνια της Ιστορικής, Εικαστικής και Φωτογραφικής Έκθεσης. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Χρήστος Ευθυμίου» του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη» από 18 έως 23 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας 10.30-13.30 και 18.00-21.00.

2 4

Στην έκθεση θα συμμετέχουν το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, ο Σύλλογος των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους με ομαδική έκθεση ζωγραφικής από τη ζωγράφο Τζωρτζίνα Κωστοπούλου και τα τμήματα Ενηλίκων και Παιδιών του Συλλόγου, με τον επετειακό τίτλο «Έν Άστρει Β΄ Εθνοσυνέλευσις 1823», ο φοιτητής Αρχιτεκτονικής Γιάννης Κουρμπέλης με έκθεση φωτογραφίας που θα περιλαμβάνει παλαιές οικίες και αρχοντικά που υπήρχαν στο Άστρος κατά την περίοδο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης και τέλος το εργαστήριο παραδοσιακού ενδύματος Νίκης Κούρταλη – Κούλη το οποίο θα εκθέσει παραδοσιακές φορεσιές.
Παράλληλα, το ίδιο βράδυ και ώρα 20.00 στην αίθουσα του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τη Δημοτική Χορωδία Ενηλίκων Βόρειας Κυνουρίας αφιερωμένη στην «Ελευθερία».

  • Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σας προσκαλεί την Τετάρτη 19 Απριλίου και ώρα 19.30, στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας Μελιγούς, όπου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιγούς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης, τιμής και αναστοχασμού για τον Αρχιστράτηγο της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους «εκπροσώπους των όπλων» στη Β΄ Εθνοσυνέλευση.

2 5

Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, διδάκτορας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιγούς.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες συμβάλει προκειμένου να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη του «Γέρου του Μοριά».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά στοιχεία των πληρεξουσίων που συγκεντρώθηκαν στο Άστρος και υπέγραψαν το κείμενο του «Νόμου της Επιδαύρου», 200 χρόνια μετά, ξανά σε αυτό το ιστορικό μέρος θα βρεθούν όλοι μαζί για να τιμήσουν τους συμμετέχοντες και να εμπνευστούν από τον πατριωτισμό και τον αγώνα τους, να διαφυλάξουν τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

  • Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Απριλίου, στις 18.00 στην αίθουσα του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη» και θα είναι ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει. Παράλληλα θα μεταδίδεται ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου.

2 3

  • Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, ημέρα ορόσημο για το Άστρος και για ολόκληρο τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου 200 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης του 1823.

2 1

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα τελεστεί ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου.

Στη συνέχεια, στον Ιερό χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη Δέηση και θ’ ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη, πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Σύμβουλο του Πρωθυπουργού.

Τέλος, στην κεντρική πλατεία Άστρους θα λάβει χώρα η μεγαλοπρεπής παρέλαση.

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής, 21ης Απριλίου, στην κεντρική πλατεία του Άστρους, θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

#εκδηλωση