Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας φέρνει το Χώρο Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του στην πόλη της Τρίπολης

 

Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για να πραγματοποιηθεί ο “Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB” στην Τρίπολη.

Ο Χώρος Καινοτομίαςείναι μια πρωτοβουλία  του ΓΑΒ LAB που σκοπό έχει να επιτρέψει στη νεανική δημιουργικότητα να μείνει εδώ, να εκφραστεί, να ωριμάσει και να παράξει αξία, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προϊόντα για όλους μας.Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο οι νέοι μας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν ελεύθερα με τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα 3D scanning, 3D printing, Arduino και αισθητήρες διαφόρων τύπων, RaspberryPi, controlable and programmablerobotsκτλ, αλλά και να υποστηριχθούν στην μεταφορά των τεχνολογιών στην αγορά και την μετατροπή των δεξιοτήτων τους σε επιχειρηματικά εργαλεία και προϊόντα. Αυτή η τριβή:

  • θα δείξει πως η τεχνολογία αιχμής είναι προσιτή, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα της μικρής επαρχιακής πόλης,
  • θα δώσει την ευκαιρία πειραματισμού με ευρεία γκάμα τεχνολογιών σε νέους που διαφορετικά δεν θα είχαν τέτοια πρόσβαση,
  • θα επιτρέψει το συνδυασμό των τεχνολογιών με νέους ευφάνταστους τρόπους για την παραγωγή νέων λύσεων, υπηρεσιών και προϊόντων και
  • θα αποτελέσει κοιτίδα δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας.

Ο Χώρος Καινοτομίας θα δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ των επιχειρηματιών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας νέα ώθηση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου.

Η λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας θα ενισχυθεί από το Εργαστήριο με:

  • τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη χρήση των τεχνολογιών και των εργαλείων,
  • τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση,
  • τη διοργάνωση διαγωνισμών για την επιτάχυνση της καινοτομίας και
  • την παροχή επιχειρηματικής καθοδήγησης για τη μετατροπή των ιδεών σε προϊόντα.

Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Τρίπολης θα υποστηρίξει την προσπάθεια παραχωρώντας τους χώρους που απαιτούνται για τη στέγαση της δράσης. Η τελική επιλογή του χώρου θα κυρωθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Δημήτριος Παυλής, ανέφερε πως «Έχει μεγάλη σημασία για εμάς η στήριξη δράσεων  καινοτομίας, όχι μόνο γιατί  συνδέουν την ακαδημαϊκή κοινότητα με τις τοπικές επιχειρήσεις, προσφέροντας ώθηση στην  ακαδημαϊκή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν νέες προοπτικές έκφρασης της νεανικής δημιουργικότητας, εδώ στον τόπο μας, την Τρίπολη».

Από την πλευρά του ο κ. Μανόλης Γουάλλες, Διευθυντής του ΓΑΒ LAB και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δήλωσε: «Μπορεί ο Χώρος Καινοτομίας να σχεδιάζεται από μία μονάδα του Πανεπιστημίου, έχει όμως ως αποδέκτες τους πολίτες της Τρίπολης. Η συμμετοχή του Δήμου, πέρα από την τεχνική και υλική υποστήριξη, μας δίνει και την απαραίτητη ηθική ώθηση καθώς δείχνει πως η πόλη επιθυμεί η προσπάθεια να προχωρήσει. Μένει να γίνουν μερικά βήματα ακόμη, όσο όμως έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρουμε»

Η συνεργασία μεταξύ του ΓΑΒ LAB και του Δήμου Τρίπολης δεν περιορίζεται στη  δημιουργία του Χώρου Καινοτομίας. Οι προηγούμενες κοινές τους δράσεις έχουν αποσπάσει τιμητικό τίτλο από το Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ παράλληλα μελετούν και σχεδιάζουν από κοινού δέσμη δράσεων με στόχο την ευρύτερη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία για την τεχνολογική, ακαδημαϊκή και οικονομική ανάπτυξη.