Η Ζάκυνθος αλλά και η μισή Ελλάδα (και οι κάτοικοι άλλων γειτονικών χωρών) ξύπνησαν έντρομοι λίγα λεπτά πριν τις 2 τη νύχτα (στις 01:54), από τα 6,4 Ρίχτερ, ανοιχτά της Ζακύνθου.

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος από το 1953, ωστόσο κάτοικοι του νησιού που έχουν ζήσει και τους δύο υποστηρίζουν ότι ο τωρινός ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος. Για πρωτόγνωρο σεισμό μίλησε και ο δήμαρχος του νησιού.

Ο σεισμός, πάντως, παρά το μέγεθός του, προκάλεσε -ευτυχώς- μόνο υλικές ζημιές και μάλιστα περιορισμένες, από ό,τι δείχνουν τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία.

Το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού

Ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή, 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και σύμφωνα με τους σεισμολόγους Λέκκα και Χουλιάρα, πρόκειται για τον κύριου σεισμό. Το μέγεθός του σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι 6,4 Ρίχτερ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο η δόνηση είναι λίγο μεγαλύτερη και τώρα προχωρούν σε επανυπολογισμό. «Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος, το 6,7 – 6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι ίσως να είναι πιο σωστό. Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε».

Το λιμάνι της Ζακύνθου το πρωί της Παρασκευής

Το λιμάνι της Ζακύνθου το πρωί της Παρασκευής

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι η σεισμική δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Το γεγονός ότι έγινε στη θάλασσα και μάλιστα στα ανοιχτά, βλέποντας προς την Ιταλία, ήταν και ο λόγος που δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου εκεί που ακουμπούν η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα.

Των 6,4 Ρίχτερ είχε προηγηθεί δόνηση 5,1 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε πλήθος μετασεισμών, με μεγαλύτερο αυτόν των 5,5 Ρίχτερ.

Οι ζημιές 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες», προσθέτοντας «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή», ενώ επισήμανε πως αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώνονται στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σώστη, που ουσιαστικά «κοιτούν» στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Λιμάνι Ζακύνθου

Υλικές ζημιές στο λιμάνι

 

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πάτρα Ηλίας Κάνιστρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.

Ανησυχία στους κατοίκους πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους

Εντωμεταξύ, η  ηλεκτροδότηση διακόπηκε για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου και άλλες περιοχές του νησιού. Πολλοί αναστατωμένοι κάτοικοι πέρασαν μεγάλο μέρος της νύχτας στους δρόμους, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κώστας Συνετός. Να ασημειωθεί ότι η ηλεκτροδότηση έχει πλέον αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Αναμένεται μετασεισμός μέχρι 6,2 Ρίχτερ 

Μετασεισμό έως 6,2 Ρίχτερ περιμένουν τις επόμενες ώρες στη Ζάκυνθο, οι σεισμολόγοι.

Ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι τα 6,4 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα και ο κύριος σεισμός και σημείωσε ότι τις επόμενες ώρες και μέρες χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να γίνει σεισμός κοντά στα 6-6,1 Ρίχτερ. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει. Ο σεισμός θα γίνει τις επόμενες ημέρες και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα».

«Οι κάτοικοι της Ζακύνθου θα καταλαβαίνουν πολλές ισχυρές δονήσεις τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε νωρίτερα, επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επεσήμανε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφού τις επόμενες ώρες ή ημέρες περιμένουμε έναν μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 ρίχτερ.

Να σημειωθεί πως ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, ωστόσο συνιστάται να αποφεύγονται τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Λίγο αργότερα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός θα φθάσει τα 6,2 Ρίχτερ.«Με απόλυτη βεβαιότητα αναμένουμε να συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, μετασεισμική ακολουθία. Ήδη καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ. Ενδέχεται τα μεγέθη των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν να μεγαλώσουν και άλλο, μπορεί να φτάσει το 6 – 6,2 Ρίχτερ… Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε», είπε χαρκατηριστικά.

Κλειστά τα σχολεία

Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Αισθητός στη μισή Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη. «Είναι μεγάλος, ισχυρός και επιφανειακός σεισμός. Έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη», είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Προκάλεσε μικρά τσουνάμι 

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους, όπως και τελικά έγινε.

Οπως ενημέρωσαν Λέκκας και Τσελέντης, καταγράφηκαν δυο μικρά τσουνάμι στην Ελλάδα και ένα στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ακη Τσελέντη, ο σεισμός προκάλεσε μίνι- τσουνάμι 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ακόμη ένα τσουνάμι κατέγραψαν οι Ιταλοί.

Ο καθηγητής ανέφερε πως δεν υπάρχουν φόβοι για άλλο τσουνάμι, ενώ αυτό που περιμένουν οι σεισμολόγοι είναι έναν μετασεισμό περίπου 6 ρίχτερ τις επόμενες μέρες.

Με την σειρά του ο  ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως υπήρξε τσουνάμι 15-29 εκατοστών στην Κυπαρισσία και το Κατάκολο Ηλείας. Ωστόσο με την σειρά του τόνισε πως δεν υπάρχει ανησυχία από τώρα και στο εξής για άλλο τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Ο μεγαλύτερος σεισμός από το 1953

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες,  που είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα νησιά.

Πηγή: iefimerida.gr