Την άμεση και κατεπείγουσα καταγραφή των ζημιών και ενίσχυση των αγροτών του Δήμου Τριπόλεως Αρκαδίας που επλήγησαν από τη χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση ζήτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αμέσως μόλις ενημερώθηκε από τους παραγωγούς της περιοχής για την έκταση των ζημιών, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Στ. Αραχωβίτη, μεταφέροντας την αγωνία των καλλιεργητών και των κατοίκων των πληγεισών περιοχών για τις τεράστιες απώλειες στις σοδειές τους.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

Κύριε Υπουργέ,

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες στις Δ.Ε. Στενού, Ζευγολατιού, Αγιωργιτίκων, Παρθενίου, Νεοχωρίου, Καμαρίου, Σταδίου, Λιθοβουνίων, Αλέας, Ριζών, Τζίβα και Κερασίτσας.

Ύστερα από επικοινωνία μου με τους αγρότες της περιοχής, ενημερώθηκα πως η φετινή σοδειά οπωροφώρων, κηπευτικών και αμπελιών έχει μεγάλες απώλειες. Υπενθυμίζω μάλιστα, πως τη φετινή χρονιά σημειώθηκαν και επανειλημμένες μεγάλες βροχοπτώσεις, που ήδη είχαν προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειες αμπέλου, όπως σας είχα ενημερώσει με σχετική μου ερώτηση στις 23/08/2018.

Ο συνδυασμός των δυσμενών καιρικών φαινομένων σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργεί ανησυχίες για ολική καταστροφή της φετινής σοδειάς. Καθίσταται λοιπόν επείγουσα η εκτίμηση των ζημιών και η ενίσχυση των  κατοίκων το συντομότερο δυνατό.

 

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση;