Βασικά σημεία συνεντεύξεων στην εκπομπή «Ταπί και Ψύχραιμοι» του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 104,6» (Β.Χιώτης – Μπ.Κούτρας) και στην εκπομή «Αντίμετρα» (Στ.Τζανάκης – Γ.Μελιγγώνης), του ραδιοφωνικού σταθμού «Ραδιόφωνο 247»:

Για τη συζήτηση στη Βουλή ενόψει της σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη “Novartis”:

  • Είναι πολύ λίγος ο χρόνος που δίνεται για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής: λίγες μόνο ώρες για 50 ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και οι κατονομαζόμενοι. Θα έπρεπε να δοθεί χρόνος, ώστε οι ομιλητές να αναπτύξουν τις θέσεις τους και οι πολίτες να τις κατανοήσουν.
  • Η Κυβέρνηση επιλέγει μία διαδικασία “fast track”, στη λογική «εγώ σας εκθέτω, εσείς αποδείξτε την αθωότητά σας», όπως είπε και ο κ.Κοτζιάς. Όμως μόνο η ορθή λειτουργία των διαδικασιών θα βοηθούσε το πολιτικό σύστημα, και θα απεδείκνυε την ύπαρξη κράτους δικαίου εν έτει 2018. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να θέλει να ρίξει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Όμως αντί γι’αυτό, δημιουργείται πάλι ένας διχασμός σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Δυστυχώς, τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά διαχρονικά «ποντάρουν» στο διχασμό της κοινωνίας, συνήθως με πολύ κακό αποτέλεσμα, γιατί είναι γι’αυτούς θέμα επιβίωσης. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, όσο παραμένουν «λεκέδες λάσπης» εδώ κι εκεί, ο διχασμός θα διαιωνίζεται.
  • Ελπίζω τουλάχιστον η Δικαιοσύνη να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ώστε ο διχασμός να μην κρατήσει πολύ.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ζητώντας να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Το σκάνδαλο “Novartis” είναι υπαρκτό. Υπάρχουν ήδη οι καταγγελίες της κας Ράικου για ευθείες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης γνώριζαν σχετικά με φερόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πριν ακόμη καταθέσουν οι μάρτυρες. Ο αρμόδιος Υπουργός και πρώην αρχηγός της ΕΥΠ επί Κυβέρνησης Καραμανλή, έκανε δηλώσεις δέκα λεπτά αφότου έγινε γνωστή η παραπομπή της δικογραφίας στη Βουλή. Αναρωτιέμαι πώς νιώθουν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης γι’αυτό; Όταν ακούστηκε για πρώτη φορά όνομα πολιτικού σε κατάθεση μάρτυρα, γιατί η κα Τουλουπάκη δεν έστειλε αμέσως τη δικογραφία στη Βουλή;
  • Ας κάνουμε μία προβολή στο μέλλον, μίας «δεξιάς» έκφρασης: «Τα πήρατε για να πουλήσετε τα αεροδρόμια», «Χρηματισθήκατε για να πουλήσετε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από 300 εκ.ευρώ που λέγατε, στα 40 εκ.ευρώ»….
  • Αυτή τη στιγμή, προσφέρουν τροφή στα άκρα, ειδικά στην ακροδεξιά και στους νεοναζί. Στους ακραίους κάθε απόχρωσης. Και ρίχνουν τη χώρα όλο και πιο χαμηλά, με ανοικτά μεγάλα εθνικά μέτωπα, χωρίς να επιλύουν κανένα πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος αν νομίζει ότι θα κερδίσει πολιτικά, ρίχνοντας νερό στο μύλο των ακραίων.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιθυμεί άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά πρέπει και να μιλήσουμε για τη νοσηρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διαφορετικά, η χώρα δεν θα βγει ποτέ από το αδιέξοδο και οι πολίτες δεν θα νιώσουν ποτέ ότι μπορούν να βρουν το δίκιο τους.
  • Ο κ.Τσίπρας προστατεύει τον κ.Καραμανλή καθαρά, αλλά στο τέλος μπορεί να αναδειχθεί σε «χορηγό» της ενότητας της ΝΔ. Μην σας φανεί παράξενο, αν μία ομάδα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήσουν την ψήφο τους αύριο ανά κάλπη, για να δημιουργήσουν «πρόβλημα» στη ΝΔ. Γι’αυτό επιμένει ο κ.Τσίπρας στις δέκα κάλπες, για να παίξει επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος της ΝΔ, παρ’όλο που όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να πουν «ναι» στην προκαταρκτική επιτροπή. Η ΝΔ θα αποχωρήσει επειδή φοβάται αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης.
  • Αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνηθεί την κλήτευση των μαρτύρων, κάτι κρύβει. Είναι δική της ευθύνη.
  • Δεν υπάρχει σενάριο πρόωρων εκλογών. Αγαπούν την καρέκλα, και θα εξαντλήσουν κάθε συνταγματική προθεσμία, δεν θα αφήσουν ούτε ένα λεπτό εξουσίας ανεκμετάλλευτο.
  • Ο Πρόεδρος της Βουλής, από πολιτική και εθνική ευαισθησία, θα μπορούσε να καλέσει τον κ.Βίζερ να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για όσα υποστηρίζει ότι χάθηκαν 200 δις ευρώ για τη χώρα, ως πολιτική κίνηση και όχι ως κίνηση ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.