Η απάντηση στο δίλημμα Ρωσία ή Αμερική είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης που οραματίζεται η σοσιαλδημοκρατία.
Διαβάστε το άρθρο του Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπυλου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Αμερική ή Ρωσία; Η απάντηση είναι Ευρώπη.
Πέρασαν 50 χρόνια χωρίς πόλεμο στην Ευρώπη, όλοι είχαν πειστεί ότι ο πολιτισμός και η οικονομική ευημερία αρκούσαν! Όμως, ήρθε ένα πρωί που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και όλα άλλαξαν.
Η Ευρώπη ξύπνησε;
Για την κοινή εξωτερική πολιτική, την άμυνα, την ενέργεια και τη διατροφική αυτονομία.
Η κοινή θέση της Ευρώπης για την εισβολή στην Ουκρανία, από τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, είναι μια καλή αρχή.  Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την εισβολή στην Κύπρο, στον απόηχο της οποίας  δεν υπήρξαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τα Βαρώσια.
Επίσης η Αμερική έχει κάνει στο παρελθόν πολλές παρεμβάσεις σε άλλα κράτη και μάλλον όσοι θεωρούν ότι η Δύση στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τις ξεχνούν. Οι σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είτε αυτές είναι από την Αμερική, είτε από τη Ρωσία.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δε δίνει άλλοθι σε κανένα από τα δύο κράτη. Γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με άλλοθι  για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ο Ευρωστρατός, η κοινή εξωτερική πολιτική, μια Ευρώπη αυτόνομη ενεργειακά και διατροφικά είναι η απάντηση στο παιχνίδι συμφερόντων της Αμερικής, της Ρωσίας και της Κίνας.
Η κουλτούρα και ο πολιτισμός μας έχουν στον πυρήνα τους την ειρήνη, όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να την επιβάλλουμε. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών -μελών, όπως για παράδειγμα έγινε – εκ των υστέρων – στην περίπτωση με το εμπάργκο όπλων στη Ρωσία.
Έτσι έχει έρθει η ώρα που  η Ευρώπη πρέπει να κάνει πράξη την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκη, για  εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Αλληλεγγύη σημαίνει ο Ευρωπαίος να αντιλαμβάνεται ότι τα ελληνικά σύνορα είναι επίσης ευρωπαϊκά σύνορα, ώστε η Ελλάδα να μην αναγκάζεται να πληρώνει στρατιωτικό εξοπλισμό λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και η σοσιαλδημοκρατία στέκονται αξιακά δίπλα στην Ουκρανία σε αυτή την τραγική στιγμή για τη χώρα, χωρίς ιδεοληψίες και συμφέροντα και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την ώρα του σκληρού εμφυλίου στην Υεμένη, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμένος διαπραγματεύονταν την αποστολή βαρέως εξοπλισμού, στη Σαουδική Αραβία. Άρα η αποστολή εξοπλισμού έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και μάλιστα με λάθος τρόπο. Ακόμα, επειδή γίνεται λόγος για τη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το 1,2 δις. ευρώ που είχαμε πει να στείλουμε ως αναπτυξιακή βοήθεια στην Ουκρανία και την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Το καλοκαίρι που διενεργήθηκε ψήφισμα για την καταδίκη της συσσώρευσης του ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. Στο ίδιο ψήφισμα καταδικαζόταν επίσης, η διαχείριση της υπόθεσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας, Αλεξέι Ναβάλνι, από τον κ. Πούτιν. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι απείχε. Επίσης, οι ευρωβουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας απείχαν από την καταδίκη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύει στην εθνική συνεννόηση που αφορά το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης. Η απάντηση στο δίλημμα Ρωσία ή Αμερική είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης που οραματίζεται η σοσιαλδημοκρατία.