Νίκος Τσιαμούλος: «Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα»
Νίκος Τσιαμούλος: «Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα»
Ολόκληρη η πορεία της ζωής μας, προσδιορίζεται από αποφάσεις που λαμβάνουμε σε μια συνεχόμενη σειρά διλημμάτων. Απλά ή σύνθετα, τα διλήμματα αυτά οδηγούν σε επιλογές που τελικά μας κρίνουν και μας καθορίζουν.

Η άμεση εμπλοκή μου στην πολιτική, είχε ως αφετηρία ένα τέτοιο δίλημμα. Να δοκιμάσω να συμβάλλω με τις όποιες δυνάμεις μου στην πρόοδο του τόπου μας, του Δήμου Τρίπολης και των ανθρώπων του.
 
        Το 2010 λοιπόν, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Τρίπολης με την ανεξάρτητη Δημοτική παράταξη του αειμνήστου Δημήτρη Παυλή. Έως τότε συμμετείχα ως ενεργός πολίτης σε πολλούς κοινωνικούς αγώνες και -ως Μέλος και Πρόεδρος- σε δεκάδες πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία που ανέπτυξαν πολύπλευρο έργο στους τομείς τους. Το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2010, παρόλο που συμμετείχαν στον πρώτο Καλλικρατικό Δήμο Τρίπολης έξι (6) Υποψήφιες Δημοτικές Παρατάξεις, ήταν εντυπωσιακό. Οι συμπολίτες μας με τίμησαν με 2000 ψήφους, αριθμός ρεκόρ μέχρι και σήμερα.
 
        Η ανεξάρτητη παράταξη στην οποία συμμετείχα «Τρίπολη – Πρωτεύουσα του Μοριά», απέναντι στον τότε σκληρό δικομματισμό, κατάφερε να περάσει στον 2ο επαναληπτικό γύρο των Δημοτικών εκλογών απέχοντας από την τελική νίκη έναν μικρό αριθμό ψήφων. Κατά τη διάρκεια εκείνης της δημοτικής θητείας (2010-2014, με Δήμαρχο τον Γιάννη Σμυρνιώτη),  από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου και δίπλα στον -πολιτικό μου μέντορα- έμπειρο Δημήτρη Παυλή, διδάχτηκα και έμαθα πολλά.
 
        Τον Μάρτιο του  2014, μετά από δημόσια διαβούλευση και παρότρυνση οικείων και πολλών φίλων, αποφάσισα να δημιουργήσω την ανεξάρτητη Δημοτική πολιτική παράταξη “Τρίπολη – Αλλάζουμε τα Δεδομένα”. Το τόλμημα ήταν μεγάλο και ο χρόνος ελάχιστος μέχρι τον Μάιο του 2014, που ήταν οι εκλογές. Ενδεικτική ήταν η αντίληψη στην κοινωνία, αλλά και στους άλλους δημοτικούς σχηματισμούς, πως δεν θα ήταν κατορθωτό να συντάξουμε ψηφοδέλτιο. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε ηχηρή απάντηση.  Με έναν μαχητικό, αγωνιστικό συνδυασμό πετύχαμε ποσοστό 10%, με μόλις δύο μήνες πολιτική προσπάθεια και μεταξύ 6 άλλων υποψηφίων δημοτικών παρατάξεων.
 
         Δήμαρχος τότε εξελέγη ο Δημήτρης Παυλής για πενταετή θητεία (2014-2019). Σε αυτή την περίοδο, ως επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης και μαζί με τον μοναδικό μου Δημοτικό Σύμβουλο Παρασκευά Νίκου, όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, εθελοντικές ομάδες εργασίας αλλά και ενεργούς πολίτες, “αλλάξαμε” κατά ομολογία όλων των πολιτικών αντιπάλων, τον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης στον Δήμο Τρίπολης. Συγκροτήσαμε επιστημονικές ημερίδες, καταθέσαμε προτάσεις με εξειδικευμένους επιστήμονες / ερευνητές / μελετητές, συνεργαστήκαμε με επιστημονικούς φορείς πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις και εκδηλώσεις (ΚΕΔΜΟΠ κ.α.) και συμπορευτήκαμε με παραγωγικούς φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν ακόμα και σήμερα τον Δήμο Τρίπολης. Τα δεδομένα στην αντιπολίτευση πραγματικά άλλαξαν και αυτή η εμπειρία ήταν μια πολύτιμη προσωπική εμπειρία ζωής.
 
       Τον Μάιο 2019, συγκροτώντας έναν διαφορετικό συνδυασμό υπέβαλα εκ νέου υποψηφιότητα για Δήμαρχος της Τρίπολης, πάντα με την ανεξάρτητη παράταξη “Τρίπολη Αλλάζουμε τα Δεδομένα”. Μέσα σε ένα έντονα πολωτικό κομματικό κλίμα, πετύχαμε ένα σημαντικό ανοδικό αποτέλεσμα (15%) καταγράφοντας αύξηση ποσοστών κατά 50%. Στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, στρατευθήκαμε σε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, ως ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων που διαμόρφωσε η πανδημία  Covid-19. Αισθάνομαι ότι, υπηρετήσαμε με υπευθυνότητα το δημόσιο συμφέρον. Κίνητρό μας ήταν η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ενίσχυση των προοπτικών κάθε τομέα του Δήμου, σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
 
      Η τρέχουσα δημοτική θητεία τερματίζεται σε 4 περίπου μήνες και αισθάνομαι ότι, σε αυτό το χρονικό σημείο ολοκληρώνεται για μένα ο συγκεκριμένος, δημιουργικός, πολιτικός κύκλος συμμετοχής μου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο νέο δίλημμα που έχω μπροστά μου, η απόφασή μου είναι ξεκάθαρη. Δεν θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος και δεν θα εμπλακώ με αυτές τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Φυσικά, μέχρι τις 31-12-2023 όπου λήγει και η θητεία του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, και τιμώντας την λαϊκή εντολή, συνεχίζουμε κανονικά να υπηρετούμε το λειτούργημα και τα καθήκοντα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Η ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη “Τρίπολη – Αλλάζουμε τα Δεδομένα”, τερματίζει την λειτουργία της στις 31-12-2023.
 
     Με αυτό το δεδομένο, πολλά ικανά στελέχη της παράταξης που θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται πολιτικά στα δημοτικά δρώμενα, συμμετέχουν ως υποψήφιοι/ες στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Θέλω να τους ευχηθώ καλή επιτυχία και να τους παροτρύνω να έχουν πυξίδα τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Σε μια εποχή γενικευμένης αβεβαιότητας και κρίσης ιδανικών, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε μια συλλογική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για όλους.
 
     Στο σημείο αυτό θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω, πρώτα απ’ όλα, τους υποψηφίους μου, με τους οποίους συνταξιδέψαμε όλα αυτά τα εννέα χρόνια. Με εμπιστεύθηκαν, συνεργαστήκαμε και μαζί αγωνιστήκαμε. Δώσαμε μάχες. Άλλες κερδίσαμε, άλλες όχι, όμως ήμασταν πάντα εκεί,στην πρώτη γραμμή, με όραμα γι’ αυτόν τον τόπο και νοιάξιμο για τους ανθρώπους του. Θέλω επίσης, να ευχαριστήσω τους χιλιάδες ψηφοφόρους που μας τίμησαν, τους συνεργάτες μου που μαζί ετοιμάσαμε σχέδια και προτάσεις, αλλά και όλους τους συναδέλφους, όλων των Δημοτικών Παρατάξεων που συμμετείχαν στα Δημοτικά Συμβούλια από το 2010 έως την λήξη της θητείας μας στις 31-12-2023. Σε πολλά θέματα συμφωνήσαμε, σε άλλα διαφωνήσαμε, θέλω όμως να πιστεύω ότι η θεσμική μας συμβίωση και η υπεύθυνη δημοκρατική αντιπαράθεση, συνέβαλε στο καλώς νοούμενο συμφέρον του Δήμου και των δημοτών μας.
 
     Δεν θα μπορούσα παρά να κλείσω την επιστολή αυτή με ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου. Χωρίς την απεριόριστη αγάπη και στήριξη των δικών μου ανθρώπων, απλά δεν θα βρισκόμουν εδώ.
 
      Οι προκλήσεις που ως τοπική -κι όχι μόνο- κοινωνία έχουμε μπροστά μας, συνεχώς διευρύνονται σε έκταση και ένταση. Προκλήσεις που για να αντιμετωπιστούν απαιτούν εγρήγορση, πρωτοπόρα σκέψη, σχέδιο και ενότητα. Προσωπικά θα παραμείνω σταθερά στο πλευρό των ανθρώπων του τόπου αυτού που αγάπησα και υπηρέτησα. Πιστός στο στίχο του μεγάλου ποιητή της Ρωμιοσύνης:

«Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα»

Με εκτίμηση και αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
  
Νίκος Τσιαμούλος
 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

#ΝΙΚΟΣ_ΤΣΙΑΜΟΥΛΟΣ