Πρωτιά με πτώση της ΝΔ και ανακατάταξη όσον αφορά το κόμμα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση καταγράφει δημοσκόπηση της Real Poll για το Protagon.gr που διεξήχθη το τριήμερο 8-10 Μαρτίου, μετά δηλαδή την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Στη δημοσκόπηση αυτή η ΝΔ αποτελεί την πρώτη επιλογή με 23,2% στο ερώτημα αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας με 12,6%.
Τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 10%, τέταρτο το ΚΚΕ με 6,6%, πέμπτη η Ελληνική Λύση με 5,9%, έκτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,6%, έβδομη η Φωνή Λογικής στο 3,5% ενώ κάτω του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή βρίσκονται ΜέΡΑ25, Κίνημα Δημοκρατίας, Νίκη και Νέα Αριστερά.

Παρόμοια η εικόνα και στην πρόβλεψη αποτελέσματος με τη ΝΔ πρώτη στο 27%, την Πλεύση Ελευθερίας στο 16,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,7% ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 8,5%, Ελληνική Λύση με 8% και ΣΥΡΙΖΑ με 6%. Κοντά στο όριο του 3% βρίσκονται Φωνή Λογικής (3,7%), ΜέΡΑ25 (3,3%), Νίκη (3,1%) και Κίνημα Δημοκρατίας (3,1%).

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται, επίσης, ότι το 67,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κόμματα της αντιπολίτευσης εργαλειοποιούν την υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη για μικροπολιτικά οφέλη με ένα 27,6% να έχει αντίθετη άποψη.
Το 51,6% θεωρεί, επίσης, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης είναι ο συνδυασμός έλλειψης θέσεων και η έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων.
Θοδωρής Οικονόμου:
Στη δημοσκόπηση της Real Polls για λογαριασμό του Protagon, υπήρχε ερώτηση με υποθετικό σενάριο, το αν δεν ήταν Πρόεδροι στα κόμματα τους οι, Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Φάμελλος, Κωνσταντοπούλου και λοιποί, τι ποσοστό θα έπαιρναν. Στο ΠΑΣΟΚ το ποσοστό ανεβαίνει εντυπωσιακά, χωρίς αναγωγή στο 18% από το 10% της δημοσκόπησης, στον ΣΥΡΙΖΑ στο 9,4% από 4,6%, στη ΝΔ υποχωρεί λίγο στο 22,1% από 23,2% και στην Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου, υποχωρεί δραματικά, από το 12,6% στο 2,3%. Αυτά τα ποσοστά καταγράφουν αποδοκιμασία στις ηγεσίες Ανδρουλάκη και Φάμελλου και ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι μόνη της η Κωνσταντοπούλου.
Αν δεν ήταν Πρόεδροι στα κόμματα τους, ο Ανδρουλάκης, ο Φάμελλος και η Κωνσταντοπούλου;
Τα –σε μεγάλο βαθμό προσωποκεντρικά– αδιέξοδα της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται και από την απάντηση στο ερώτημα «Στο υποθετικό σενάριο, όπου όλα τα κόμματα είχαν για αρχηγό διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έχουν τώρα, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε»: Οι πολίτες απαντούν 22,1% ΝΔ, που κρατάει τα ποσοστά της σε σχέση με την μέτρηση, ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά ανεβαίνουν εντυπωσιακά στο 18,4% (από 10%) και του ΣΥΡΙΖΑ στο 9,4% (από 4,6%), μια έμμεση αποδοκιμασία του δείγματος στις ηγεσίες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Σωκράτη Φάμελλου αντίστοιχα. Το εν λόγω ερώτημα έχει και μια ανάποδη ανάγνωση: Με άλλον αρχηγό, όχι δηλαδή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Πλεύση Ελευθερίας, από 12,6% και δεύτερο κόμμα, καταρρέει στο 2,3% (ο ορισμός δηλαδή του αρχηγικού κόμματος!).