Eίναι προφανές ότι αν και θα υπάρξει το 2019 μια μείωση του βάρους του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 324 εκατ. Ευρώ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεσαίας αξίας δεν θα δουν καμία ή σχεδόν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσιάστηκε και στους Θεσμούς, για το 2019 περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία. Όποιος ανατρέξει στα συνοδευτικά excel, θα διαπιστώσει ότι ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής επιφάνειας (κάτω από 100 τ.μ.) σε περιοχές με χαμηλή Τιμή Ζώνης όπως π.χ. στο Κερατσίνι, στον Ίλιον, στο Περιστέρι.
Αντιθέτως, όσοι έχουν την… ατυχία να είναι ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου η Τιμή Ζώνης κινείται κοντά στις 2.000 ευρώ/τ.μ. ή το ακίνητο τους ξεπερνά τα 100 τ.μ. σε Ζώνη με Τιμή πάνω από 1.500 ευρώ/τ.μ., θα βουλευτούν με το… τίποτα.
Αν και απουσιάζουν σημαντικά κομμάτια του παζλ, από τους Πίνακες προκύπτει ότι την πλήρη έκπτωση του 30% θα έχουν όσοι είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας ως 80.000 ευρώ, καθώς από εκεί και πάνω, σε συνδυασμό με το ύψος του αρχικού φόρου, κλιμακώνεται η απομείωση της έκπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική διάταξη για πλαφόν 70 ευρώ στην έκπτωση φόρου και όριο 700 ευρώ στο εκκαθαριστικό, θα “ξηλωθεί” και θα αντικατασταθεί από μια νέα υβριδική κλίμακα, που θα “παντρεύει” τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, με την αξία του ακινήτου όπως προέβλεπε ο ΦΜΑΠ.
Για το 2020, αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%. Όσον αφορά, δε, στους ιδιοκτήτες μεσαίας αξίας ακινήτων, θα έχουν έκπτωση γύρω στο 21% μεσοσταθμικά εφόσον η αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και κάτι παραπάνω από 11%, εάν υπερβαίνει αυτό το όριο.
Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο. Εκτιμάται, δε, ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος. Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.
Απ’ όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι απουσιάζει, πάντως, ο παράγοντας “νέες αντικειμενικές αξίες”. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί για δύο ακόμα αναπροσαρμογές και ως εκ τούτου ο χάρτης των ελαφρύνσεων μπορεί να αλλάξει δραματικά.
Πηγή: iefimerida