Κωνσταντινόπουλος | "ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναζητούν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση, προτείνουμε στους πολίτες να ψηφίσουν απευθείας εμάς"
Κωνσταντινόπουλος |
Απόσπασμα από τη συνέντευξή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο MEGA , στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»:

Αναφορικά με τις προγραμματικές προτεραιότητες: Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει συγκεκριμένα ζητήματα για τις εκλογές.

Μιλά, για παράδειγμα, για το ΕΣΥ που έχει καταρρεύσει. Θα ήθελα να αναφέρω ότι στην Τρίπολη έχουμε έναν ακτινολόγο που μπορεί να εφημερεύει μόνο 9 μέρες του μήνα. Έτσι για παράδειγμα, ο άνθρωπος από το Λεωνίδιο που τραυματίστηκε το βράδυ του Σαββάτου θα έπρεπε να πάει από το Λεωνίδιο στην Τρίπολη και από εκεί να φύγει για την Κόρινθο ή την Καλαμάτα για μια αξονική. Οπότε πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην κατάργηση άρθρου 10 του νέου νόμου που διαλύει τη δημόσια υγεία, γιατί είμαστε σε λάθος δρόμο. Επίσης, χρειάζονται οπωσδήποτε κίνητρα για να έρθουν πίσω οι γιατροί και νοσηλευτές. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως προτεραιότητα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με την «προσωπική διαφορά». Ακόμα,  θεωρούμε απαραίτητη τη φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών. Πριν λίγες μέρες είχα μια συζήτηση στη Βουλή με τον κ. Σταϊκούρα, τον ρώτησα για τα 4,5 δις που έχουν ως υπερκέρδη οι τράπεζες. Αυτός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν 3 δις υπερκέρδη στις συστημικές τράπεζες. Τι κάνουμε για αυτό; Επίσης, γιατί δεν κάνουμε κάτι για τα επιτόκια των τραπεζών; Οι τράπεζες έχουν 0,1% επιτόκιο στις καταθέσεις τους, ενώ στα δάνεια επιβάλλουν πάνω από 5% επιτόκιο. Μιλάμε για τις  τέσσερις συστημικές τράπεζες που αφελληνίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα δανειοδοτούν τα funds για να αγοράζουν δάνεια των δανειοληπτών. Η Ισπανία φορολόγησε τα υπερκέρδη των τραπεζών. Εξίσου σοβαρό είναι το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας. Πρέπει οι συνεπείς δανειολήπτες να έχουν προτεραιότητα και δυνατότητα εξαγοράς του δανείου τους.

Υπάρχει και το κρίσιμο θέμα της ενέργειας. Πρέπει να εξηγήσουμε τι συνέβη με το χρηματιστήριο ενέργειας που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε η ΝΔ. Το χρηματιστήριο ενέργειας δημιουργήθηκε γιατί το λόμπι του φυσικού αερίου ήταν πολύ ισχυρό και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να κάνει νόμο με τον οποίο επιβάλλει στον καταναλωτή να πληρώνει ως μέση τιμή ενέργειας τη μέση τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό ήταν που δημιούργησε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Αυτά τα ξεκίνησε ο κ. Σταθάκης και τα συνέχισε ο κ. Χατζιδάκης.

Αναφορικά με την υπόθεση Γεωργούλη: Εμείς ως κόμμα δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια, είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιες υποθέσεις, καταλαβαίνουμε την ατομική ευθύνη του κ. Γεωργούλη και δεν θέλουμε να την μετατρέψουμε σε συλλογική. Ο κ. Γεωργούλης είπε ότι η καταγγελία έγινε λόγω εκλογών, αυτό είναι γελοίο επιχείρημα. Αλλά υπάρχουν σημαντικές παράμετροι στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ: η κα Τσαπανίδου είπε ότι με εντολή του κ. Τσίπρα το 2022 ζητήθηκε να ελεγχθούν αυτά που ακούγονταν στις Βρυξέλλες. Επίσης ο κ. Κούλογλου χθες είπε ότι είχε ακούσει ακόμα και το όνομα της καταγγέλλουσας. Υπάρχει λοιπόν, ένα κομμάτι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ευθύνεται που δεν έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον κ. Γεωργούλη μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση.

Εμείς δεν συμψηφίζουμε. Αλλά, διαφωνούμε που κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κα Στεφανίδη, η κα Γαϊταρτζή, υποψήφια στη Β’ Θεσσαλονίκη και κάποιες ομάδες του κόμματος στη Θεσσαλία είναι στη λογική ότι «αν κάποιος είναι Συριζαίος και ωραίος δεν μπορεί να είναι κακοποιητής». Σας λέω λοιπόν, ότι αν είναι ωραίος, αν είναι Συριζαίος ή αν είναι οποιουδήποτε άλλου κόμματος, μπορεί να είναι και κακοποιητής.

Στενοχωριέμαι που κάποιοι καλλιτέχνες που είχαν δείξει έντονη ευαισθησία σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τόσες μέρες δεν έχουν πει κουβέντα.

Αναφορικά με τις συνεργασίες: Επειδή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναζητούν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για  συγκυβέρνηση, προτείνουμε στους πολίτες να ψηφίσουν απευθείας εμάς. Έχουμε θέσει τις προγραμματικές μας προτεραιότητες, τους όρους και τις προϋποθέσεις της επόμενης μέρας. Αν το πρώτο κόμμα πάρει ένα ποσοστό κοντά στο 35%, θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Αν πάρει ένα ποσοστό κοντά στο 30%, πόσες εκλογικές αναμετρήσεις θα χρειαστούν για να υπάρξει κυβέρνηση; Άρα, πρέπει να συζητήσουμε για προγραμματικές συγκλίσεις. Για εμάς το ΜΕΡΑ25 δεν είναι προοδευτική δύναμη, δεν συνεργαζόμαστε μαζί του. Εμείς εφόσον πάρουμε μια από τις τρεις εντολές την εντολή, θα συζητήσουμε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Ν. Ανδρουλάκης. 

#Οδυσσέας_Κωνσταντινόπουλος #συνεντευξη