Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ με όσα έκανε εδώ και τέσσερα χρόνια απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μια μεταναστευτική πολιτική με τους καλύτερους όρους
Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ με όσα έκανε εδώ και τέσσερα χρόνια απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μια μεταναστευτική πολιτική με τους καλύτερους όρους
Βασικά σημεία της συνέντευξής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σήμερα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6»:

Αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας: «Ο δυτικός κόσμος πρέπει να ντρέπεται για αυτό που συμβαίνει στο Μεσόγειο.

Είχαμε όλα τα μέσα για να παρακολουθήσουμε  το πλοίο και να δούμε πόσους έχει πάνω, παρ’ όλα αυτά οδηγηθήκαμε σε αυτό το τραγικό ναυάγιο. Αναφορικά με την απόδοση των ευθυνών για το ναυάγιο, θα περιμένουμε τη δικαστική έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει, σεβόμενοι και εμπιστευόμενοι πάντα το λιμενικό σώμα.  Στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλάμε με τοξικότητα και διχασμό για αυτά τα θέματα. Ξέρουμε ότι δεν γίνεται να λέμε ούτε ότι «το λιμενικό έριξε τους ανθρώπους στη θάλασσα» ούτε ότι «δεν έκανε κανένα λάθος». Το τι συνέβη έχει αναλάβει να το διερευνήσει ο κ. Ντογιάκος. Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις πολιτικές της επόμενης μέρας.

Ως ΠΑΣΟΚ στα θέματα αυτά έχουμε μια πατριωτική στάση: Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και παράλληλα σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Όταν εμείς ξεκινήσαμε τον φράχτη στον Έβρο που ήταν μια διορατική κίνηση, υπήρξαν αντιδράσεις. Αλλά το κάναμε για να σταματήσει η εργαλειοποίηση των προσφύγων από τον Ερντογάν και την Τουρκία.

Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης και της Ελλάδας έχει αποτύχει. Τι έχει κάνει η χώρα μας πέρα από το να εφαρμόσει τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης; Έχουμε το εξής παράλογο: Η χώρα μας χρειάζεται εργατικά χέρια για να δουλέψουν εκεί που υπάρχουν πάρα πολλά κενά. Με βάση τα δεδομένα που δίνει η ίδια η κυβέρνηση χρειαζόμαστε 250.000 εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα, στην κτηνοτροφία, στις οικοδομές και στον τουρισμό. Θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μέσω διακρατικών συμφωνιών προκειμένου να έρθουν με ασφάλεια και με νόμιμο τρόπο εργάτες για να δουλέψουν στη χώρα μας και έπειτα να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Αντί για αυτό όμως, ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να φέρει μόνο 15.000. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να σχεδιάσει μια ικανοποιητική πολιτική. Δεν έχει καμία σημασία λοιπόν η άγονη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αυξάνει τον  κίνδυνο να ανέβει ακόμα ψηλότερα το ποσοστό της  ΝΔ. Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνει πάνω στο πώς θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με όσα έκανε εδώ και τέσσερα χρόνια απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μια μεταναστευτική πολιτική με τους καλύτερους όρους. Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση αποδέχτηκε την απροθυμία άλλων ευρωπαϊκών κρατών για  μετεγκατάσταση των προσφύγων. Δεν γίνεται ούτε ότι όλοι να έρχονται στην Ελλάδα, ούτε να μας πληρώνουν για να κρατάμε τους ανθρώπους εδώ, ούτε να στέλνουμε μόνο κάποιον αριθμό ανθρώπων σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της μεγάλης κλιματικής αλλαγής, θα έχουμε πολύ μεγάλες μεταναστευτικές ροές που θα ξεπεράσουν αυτά που ζούμε σήμερα. Χρειάζεται να επιτευχθεί συναίνεση, επομένως. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συνεργαστούν και να πάρουν πρόσφυγες, αυτό φάνηκε και μέσα από το τελευταίο σύμφωνο μετανάστευσης που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και είναι εναντίον της χώρας μας. Ούτε τη ντροπή της Μόριας μπορούμε να έχουμε, ούτε να μας πληρώνουν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να κρατάμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Η ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ θα οδηγήσει σε τέτοια μονοπάτια. Εμείς ζητάμε ισχυρή εντολή για να μπορούμε να συζητήσουμε για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας χωρίς διχασμό, χωρίς τοξικότητα, χωρίς να δείχνουμε για όλα τη χώρα μας αλλά ακόμα και μέσα από τα λάθη που γίνονται να αντιμετωπίσουμε με τον όσο δυνατό καλύτερο τρόπο το μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής

Βουλευτής Αρκαδίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής