Κωνσταντινόπουλος | "Αποζημίωση των καστανοπαραγωγών της Αρκαδίας και Λακωνίας"
Κωνσταντινόπουλος |
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή για το πολύ κρίσιμο ζήτημα της αποζημίωσης των καστανοπαραγωγών, η παραγωγή των οποίων φέτος χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
“Είναι απαραίτητη η στήριξη του κράτους για τη συνέχεια της παραγωγής, σε…

“Κύριε Υπουργέ,

Στο Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με παραγωγικές καστανιές τόσο στην περιοχή της Αρκαδίας όσο και στην περιοχή της Λακωνίας. Η συνολική έκταση του καστανοδάσους ξεπερνά τα 21.000 στρέμματα. Οι οικογένειες που ασχολούνται με την καστανοκαλλιέργεια ξεπερνούν τις 850 και το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι για τις περισσότερες η καστανιά είναι μονοκαλλιέργεια και άρα ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος για επιβίωση.

Ήδη με τις διάφορες ασθένειες που ξεκίνησαν το 1995 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχει καταστραφεί το 40% της συνολικής παραγωγικής έκτασης.

Πέρυσι η παραγωγή κυμάνθηκε κάτω από το 20% της μέσης ετήσιας παραγωγής.

Η φετινή χρονιά εξελίχθηκε για τους καστανοπαραγωγούς στην χειρότερη μεταπολεμική χρονιά. Η καταστροφική φαιά σήψη, η παρατεταμένη ανομβρία, αλλά και η παντελής έλλειψη οργανωμένης παρέμβασης από την πολιτεία στην καστανοκαλλιέργεια αποτελούν τις κύριες αιτίες αυτής της καταστροφής. Φέτος κανένας έμπορος δεν ενδιαφέρθηκε για το κάστανο και οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν λύσεις για αποθήκευση στα ψυγεία με πολύ μεγάλο κόστος και το μέλλον αχαρτογράφητο.

Μέχρι σήμερα δεν πούλησαν ούτε ένα κιλό κάστανο και σταμάτησαν πλέον να μαζεύουν την παραγωγή τους αφήνοντάς την να ξεραίνεται στα καστανοκτήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Θα λάβει η Κυβέρνηση μέτρα για την οικονομική αποζημίωση των παραγωγών; Αν υπάρξει αποζημίωση, με τι χρονοδιάγραμμα θα δοθεί;

– Θα υπάρξει παρέμβαση της Πολιτείας σε Ευρωπαϊκό ή Εθνικό επίπεδο για την κοπή, απομάκρυνση και αντικατάσταση όλων των νεκρών προσβεβλημένων και υπέργηρων καστανοδένδρων με φυτώρια που θα προέλθουν από ελεγμένες ανθεκτικές (στην ασθένεια) ποικιλίες;

– Θα θεσπίσει η Πολιτεία προδιαγραφές ταξινόμησης του προϊόντος σε κατηγορίες; Θα υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση για την μεταποίηση;”

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

#Οδυσσέας_Κωνσταντινόπουλος #αποζημιώσεις