«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει πως η Κυβέρνηση έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Αρκαδία, δεν μπορούν να βρεθούν 130 ευρώ για κάθε δόση του φαρμάκου των παιδιών με υποφυσιακή ανεπάρκεια»

Την αγωνία των γονέων των παιδιών με υποφυσιακή ανεπάρκεια μετέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας. Το φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης εδώ και δύο μήνες. Απαντώντας στις εκκλήσεις των οικογενειών, το Νοσοκομείο ανέφερε πως λόγω υψηλού κόστους δεν μπορεί να γίνει άλλη παραγγελία εντός του έτους, και θα ενταχθεί στο νέο προϋπολογισμό του 2019.

Ο Βουλευτής Αρκαδίας επισημαίνει στην ερώτησή του πως το κόστος του φαρμάκου δεν είναι υψηλό – αγγίζει τα 130 ευρώ/μηνιαία δόση – και η θεραπεία γίνεται με συγκεκριμένη μηνιαία δοσολογία, που δεν παίρνει αναβολή. Υπενθυμίζει μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Αρκαδία, και διερωτάται πώς είναι δυνατόν μέσα σε αυτά να μην βρέθηκαν τα 130 ευρώ για το φάρμακο των παιδιών. Ο κ.Κωνσταντινόπουλος ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, καθώς και την επείγουσα προμήθεια του φαρμάκου από το ΠΓ Νοσοκομείο Τρίπολης, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη θεραπεία των παιδιών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται πολλές και σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς επίσης και βλάβες σε βασικό εξοπλισμό. Ένα από τα φάρμακα αυτά, είναι το χορηγούμενο σε παιδιά με υποφυσιακή ανεπάρκεια, το οποίο έχει τη δραστική ουσία “somatropin”. Το συγκεκριμένο φάρμακο, βρίσκεται σε έλλειψη εδώ και δύο μήνες περίπου, και στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των γονέων, το Νοσοκομείο απάντησε πως λόγω υψηλού κόστους δεν μπορεί να γίνει άλλη παραγγελία για το τρέχον έτος. Πιθανολογείται νέα προμήθεια του φαρμάκου τον Ιανουάριο του 2019.

Επειδή πρόκειται για μία θεραπεία που τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν σε συγκεκριμένη δοσολογία κάθε μήνα, γίνεται αντιληπτό πως δεν χωρεί αναβολή ούτε λίγων ημερών, πόσο μάλλον εβδομάδων ή μηνών.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά που πάσχουν από υποφυσιακή ανεπάρκεια στην Ελλάδα και υπόκεινται στη συγκεκριμένη θεραπεία αγγίζουν ένα ποσοστό μόλις 0,008%, ενώ οι παιδίατροι βεβαιώνουν πως το κόστος του φαρμάκου δεν είναι απαγορευτικό για τα δημόσια ταμεία και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και δεδομένου ότι πρόκειται περί χρονίας παθήσεως με γνωστή και προγραμματισμένη θεραπεία, θεωρείται αδιανόητο να μένει εκτός προϋπολογισμού μεγάλων περιφερειακών νοσοκομείων, όπως το Νοσοκομείο της Τρίπολης.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει ότι η Κυβέρνηση έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια για την Αρκαδία, δεν μπορούν να βρεθούν τα 130 ευρώ για κάθε δόση του φαρμάκου που είναι απαραίτητο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Περιμένω την άμεση ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας πως το φάρμακο είναι διαθέσιμο και θα χορηγηθεί αμέσως στα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια από το Νοσοκομείο Τρίπολης του φαρμάκου με τη δραστική ουσία “somatropin” προκειμένου για την άμεση και αποτελεσματική χορήγησή του στα παιδιά με υποφυσιακή ανεπάρκεια;