Εδώ και τρεις μήνες, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης έχει προτείνει την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Τόσο  κυβερνητικά στελέχη, όσο και από “κύκλους Μητσοτάκη”, η στάση και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο στόχαστρο ως “λαϊκιστικές”. Πρόσφατα ο υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνης -Σπυρίδων Γεωργιάδης, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, αντιλήφθηκε το αυτονόητο και δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΕΞΕΤΑΖΕΙ την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.
Την ιδεοληψία της κυβέρνησης πληρώνουν και πάλι οι πολίτες. Και το τίμημα είναι υψηλό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ , με δηλώσή του από τον Φεβρουάριο του 2022, χιλιάδες συμπολίτες μας, χιλιάδες νοικοκυριά, χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. «Όχι λόγια, μέτρα αύριο το πρωί. Οι ανισότητες καλπάζουν, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι πολιτικές πρέπει να είναι συγκροτημένες. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα πράγματα θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα», υπογράμμισε.

«Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αιωρούνται της πραγματικότητας. Είναι γνωστό ότι τα πιο ενεργοβόρα οχήματα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, τα έχουν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε:

«Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσα μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, με την παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Τη μείωση στο ΦΠΑ για τα βασικά αγαθά – και όπως είπα προηγουμένως – τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Άδωνις Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο: “Η μείωση του ΦΠΑ δεν σημαίνει πως μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα”

«Δεν σημαίνει ότι μειώνεις τον ΦΠΑ και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα προϊόντα, ή ότι μειώνεις τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα. Αυτό δεν έχει ισχύσει ποτέ μέχρι σήμερα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με την αύξηση του πληθωρισμού.

«Αν έχουμε μείωση ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, είναι βέβαιο ότι η μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές. Η οριζόντια μείωση των φόρων ως επίπτωση στις τελικές τιμές στο ράφι έχει σχετική σημασία», τόνισε και επικαλέστηκε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, διερωτώμενος εάν τότε μειώθηκαν αυτόματα τα προϊόντα κατά 10 μονάδες; «Όχι βέβαια. Όπως αντίστοιχα όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 23%, αυξήθηκαν οι τιμές κατά 10 μονάδες; Όχι. Διότι οι επιχειρήσεις έχουν την τάση είτε να πάρουν πάνω τους ένα μέρος της ζημιάς για να μην χάσουν τους πελάτες τους, είτε σε μια ευκολότερη στιγμή να προσπαθήσουν να ρεφάρουν τη ζημιά τους», εξήγησε.