Επετειακό μετάλλιο από τον Δήμο Β. Κυνουρίας για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος Κυνουρίας
Επετειακό μετάλλιο από τον Δήμο Β. Κυνουρίας για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος Κυνουρίας
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας τιμώντας το γεγονός της συμπλήρωσης 200 ετών από τη σύγκληση της Β’ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων του Άστρους προχώρησε στη δημιουργίας ενός συλλεκτικού αναμνηστικού μεταλλίου.
 

Το μετάλλιο (βάρους περ. 140 γρ., με διάσταση 70 χιλ.) είναι αμφίπλευρο και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων.   

Στην όψη Α’ απεικονίζεται η σφραγίδα της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Β΄ Εθνοσυνέλευση, όπως αυτή καθορίστηκε στο «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», του 1822 που ψηφίστηκε κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου: «Η σφραγίς της Διοικήσεως φέρει σημείον χαρακτηριστικόν την Αθηνάν μετά των συμβόλων της φρονήσεως». Στο κέντρο, απεικονίζεται η θεά Αθηνά με τα σύμβολά της, την περικεφαλαία, την ασπίδα και το δόρυ, να πατά σε βάθρο, ανάμεσα σε διακλαδούμενες δάφνες, ενώ στο άκρο του ενός κλάδου εικονίζεται η κουκουβάγια. Κυκλικά, φέρει επιγραφή με το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, στο οποίο συμπυκνώνεται το νόημα της Επανάστασης του 1821: «Η Συνέλευσις κυρήττει σήμερον την πολιτικήν των Ελλήνων ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν».     

Στην όψη Β’ απεικονίζεται το κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος, εικαστικά αποδιδόμενο από τον καλλιτέχνη, διατηρώντας όμως όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ώστε να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο. Οι Σχολές Καρυτσιώτη στον Αγιάννη (1798) και στο Άστρος (1805), ιδρύθηκαν από τον ευεργέτη Δημήτριο Καρυτσιώτη (περ. 1740 – 1819) και περιλαμβάνονται στα σπουδαιότερα εκπαιδευτικά, Πανεπιστημιακού επιπέδου ιδρύματα της προεπαναστατικής περιόδου. Ο Δημήτριος Καρυτσιώτης θεωρείται ως ο πλουσιότερος Έλληνας μεγαλέμπορος της εποχής του στην Τεργέστη, με μεγάλο κύρος στην Ελληνική Κοινότητα, αλλά και γενικότερα στην Αυστριακή διοίκηση. 

Στον περίβολο της Σχολής πραγματοποιήθηκαν οι Συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης και στο Κτήριό της υπογράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Και αυτό δηλώνεται με επιγραφή που περιβάλλει κυκλικά την απεικόνιση του κτηρίου.

1