Δήμος Γορτυνίας | Πρωτοβουλία για αναγνώριση της χωραΐτικης ποικιλίας ελαιολάδου ως ΠΟΠ και ανάδειξη του προϊόντος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο
Δήμος Γορτυνίας | Πρωτοβουλία για αναγνώριση της χωραΐτικης ποικιλίας ελαιολάδου ως ΠΟΠ και ανάδειξη του προϊόντος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο
Με πρωτοβουλία του Δήμου Γορτυνίας πραγματοποιούνται τα απαραίτητα βήματα στο ξεκίνημα της διαδικασίας αναγνώρισης της χωραΐτικης ποικιλίας ελαιολάδου Γορτυνίας ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης).

Αρχικά, την Κυριακή 02 Απριλίου 2023 στο Δημοτικό Σχολείο Λιοδώρας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την εξειδικευμένη Γεωπόνο Σοφία Καλαϊτζάκη για τη σημασία αναγνώρισης της χωραΐτικης ποικιλίας ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, παρουσία του Δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβουλών και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αναπληρωτής Δημάρχου Αποστόλης Αποστολόπουλους. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή δημοτών από τις Δημοτικές Ενότητες Ηραίας και Τροπαίων που ασχολούνται με τις καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων ελιάς. 

Η Γεωπόνος Σοφία Καλαϊτζάκη, παραγωγός και η ίδια με εμπειρία στην πιστοποίηση της ελιάς, αναφερόμενη στο χωραΐτικο Γορτυνίας μίλησε για ένα προϊόν μοναδικό με εξαιρετικές ιδιότητες, το οποίο οφείλουμε να κατοχυρώσουμε ως ΠΟΠ. Η ίδια, έκανε λεπτομερή αναφορά στις διαδικασίες σύστασης «Ομάδων Παραγωγών» και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές της ελιάς οι οποίες πρέπει να τηρούνται για ένταξη στο Μητρώο ΠΟΠ. Έθεσε τις προϋποθέσεις και απάντησε τα ερωτήματα παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων. Παράλληλα, συνέλεξε στοιχεία για τη σύνταξη της μελέτης υποβολής αίτησης καταχώρησης ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης του ελαιολάδου ποικιλίας χωραΐτικης που καλλιεργείται στην περιοχή Γορτυνίας Αρκαδίας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1151/2012 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για την ωρίμανση και τελική έκβαση αναγνώρισης του μοναδικού αυτού προϊόντος ώστε να συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό μητρώο ΠΟΠ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντυπωσιακή και θερμή ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων, ενισχύοντας τη δυναμική της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ η χωραΐτικη ποικιλία ελαιολάδου Γορτυνίας.  

Ωστόσο, το ταξίδι του branding του γορτυνιακού ελαιολάδου έχει ξεκινήσει από καιρό για το Δήμο Γορτυνίας μέσα από συντονισμένες δράσεις που σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν το brand. Ανάμεσά τους η συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO, οι συμμετοχές στις DETROP, η εισήγηση για την συγκρότηση του Ολυμπιακού Forum Ελαιολάδου, οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του 2024 ως Ολυμπιακού Έτους Ελαιολάδου, η συμμαχία με τους όμορους Δήμους της Πελοποννήσου και η πλούσια σε συμβολισμούς μεταφύτευση της υπεραιωνόβιας ελιάς στο Παρίσι.   

Η πρόσφατη πρόταση του Δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη να αποστείλει υπεραιωνόβια ελιά στον Δήμο Παρισίων για μεταφύτευση, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, έχει προκαλέσει θετικές αντιδράσεις κι έχει κερδίσει χώρο σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, δημιουργώντας σύνδεση με το γορτυνιακό ελαιόλαδο, την ιστορία και την ποικιλομορφία της περιοχής. Πίσω από την πρόταση του Δημάρχου, η στρατηγική για δημιουργία της ταυτότητας του προϊόντος που σχετίζεται με την ενεργοποίηση του συναισθήματος και του μυαλού των ανθρώπων. Η ελιά-μνημείο της φύσης, από την Αρχαία Θέλπουσα, παραποτάμια του Λάδωνα, σύμβολο της ζωής και της ειρήνης, επιβράβευση των Ολυμπιονικών της Αρχαιότητας, καρπός της ντόπιας ποικιλίας Χωραίτικης, από την οποία παράγεται το φημισμένο πλέον ελαιόλαδο με τις πολλές πολυφαινόλες. Θα διατεθεί ως συνεισφορά στο Ολυμπιακό FORUM για να μεταφυτευθεί στο Παρίσι. Κίνηση που θα συσχετίσει το ολυμπιακό ιδεώδες με το γορτυνιακό ελαιόλαδο και την ελληνική αρχαιότητα. Από το κτήμα που είχε παραχωρηθεί στον ιστορικό και σωκρατικό φιλόσοφο Ξενοφώντα, ένα δάσος, σήμερα, με αιωνόβιες ελιές, σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του σύγχρονου κόσμου, το Παρίσι κατά την διεξαγωγή των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. 

Ο Δήμος Γορτυνίας και ο Δήμαρχος Ευστάθιος Κούλης βραβεύτηκαν για την ιδιαίτερη συμβολή τους στη δημιουργία του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελιάς και Ελαιολάδου, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, κατά την ημερίδα «H βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας» που πραγματοποιήθηκε από τους HELEXPO & ΦΙΛΑΙΟΣ, στη Θεσσαλονίκη. 

Η επιδιωκόμενη σύνδεση του ελαιολάδου της Γορτυνίας με την Ολυμπιάδα του 2024 στο Παρίσι, στοχεύει στην τόνωση της εξωστρέφειας του υγρού χρυσού καθώς και της εξωστρέφειας των παραγώγων της ελαιοκομίας. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την προστιθέμενη αξία που δικαιούται το υπέροχο ελληνικό λάδι και η ελιά, στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, αναπτυξιακό σχέδιο που μπορεί να επιτευχθεί κάτω από την ομπρέλα της ΔΕΘ», όπως τόνισε και ο ειδικός συνεργάτης της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. 

Η συγκρότηση του Ολυμπιακού FORUM και οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του 2024 ως Ολυμπιακού Έτους Ελαιολάδου μέσα από την ισχυρή συνεργασία με τη ΔΕΘ συνοδεύθηκαν και με τη δέσμευση του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Κούλη ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια, έως την επόμενη Ολυμπιάδα, θα πραγματοποιηθεί και η ανασύσταση, των κατεστραμμένων ελαιώνων από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 στη Γορτυνίας, που ανέρχονται σε πάνω από 300.000 δένδρα.

pop5

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ