Βροχερός προβλέπεται ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο από το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεκινήσει κακοκαιρία και αναμένονται πολυήμερες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

H ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου στο Facebook: Πλησιάζουν πολυήμερες βροχές και καταιγίδες Αν και ο Νοέμβρης δεν μας έχει ακόμη δείξει για ποιο λόγο ονομάζεται «βροχάρης», από την Κυριακή (πρώτα από τα δυτικά) και κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα κατανοήσουμε πλήρως γιατί χαρακτηρίζεται ως ο πιο βροχερός μήνας του έτους.

Η αρχή θα γίνει θα γίνει από την Κυριακή Από το μεσημέρι της Κυριακής ο καιρός θα καταστεί άστατος πρώτα από τη δυτική Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις σποραδικές καταιγίδες. Έτσι λοιπόν, αφού αρχικά θα βρέξει στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής οι βροχές θα έχουν επεκταθεί και σε ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης αρχικά ηπειρωτικής χώρας. Βέβαια, τα πιο ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα δυτικά, αφού στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές οι βροχοπτώσεις θα είναι κυρίως τοπικές και κατά βάση εξασθενημένες. Την Κυριακή δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστεί το Αιγαίο.

Τη Δευτέρα θα γενικευτούν οι βροχές και οι καταιγίδες Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας οι βροχοπτώσεις και οι τοπικές καταιγίδες θα απασχολούν κατά διαστήματα τις περισσότερες περιοχές της χώρας μιας και η διαφαινόμενη κακοκαιρίαθα είναι γενικευμένη τόσο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) όσο και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Ενισχυμένοι νοτιάδες και έως και 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο – Σκόνη από την Αφρική Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα ενισχυθούν οι νοτιάδες στα πελάγη και μάλιστα στο Αιγαίο θα αγγίζουν κατά περιόδους ακόμη και τα 7-8 μποφόρ καθιστώντας τα θαλασσινά ταξίδια κάπως δύσκολα για μικρά πλοία και σκάφη. Εννοείται ότι λόγω των νοτιάδων θα μεταφερθεί στα νοτιότερα τμήματα και σκόνη από την Αφρική, όχι όμως σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο Όπως είναι φυσιολογικό, η θερμοκρασία θα ανέβει ελαφρώς (λόγω των νοτιάδων) και έτσι προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα αγγίζει τους 18-19 και τοπικά τους 20 βαθμούς Κελσίου σε αρκετά πεδινά τμήματα της χώρας. Σε πολύ τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει ελαφρώς και τους 20 βαθμούς παρ’ όλο που τα διαστήματα με ηλιοφάνεια δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Εμμονή των βροχοπτώσεων για αρκετές μέρες μετά τη Δευτέρα Το καιρικό «τοπίο» δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, όμως τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμμένουν ότι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τελειώνει ο Νοέμβρης με κρύο και χιόνια ή όχι;

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, παρουσιάζεται μια διχογνωμία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων. Κάποια από αυτά επιμένουν ότι έρχεται έντονο κρύο και χιόνια από την ερχόμενη Πέμπτη – Παρασκευή και κάποια άλλα ότι ο καιρός θα είναι μαλακός. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η τελική έκβαση της καιρικής κατάστασης είναι κάπου στη μέση. Συνήθως. Γιατί κάποιες φορές το κρύο έρχεται «καρφί» από τη βόρεια Ευρώπη και κάποιες άλλες τελικά επικρατεί το πιο ζεστό σενάριο ακυρώνοντας τις χαρές των χιονόφιλων. Όλα αυτά θα τα δούμε και τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου όλοι ξέρετε ότι τα ραντεβού μας με τις αξιόλογες μεταβολές του καιρού είναι πάντα στην ώρα τους.