Μέχρι προχθές, δεν ήταν πολύ γνωστός. Άλλο ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που αναρριχήθηκε τα σκαλιά της εξουσίας, χάρη στη φιλία του με τον Αλ.Τσίπρα, και τις κομματικές του περγαμηνές.

Εδώ και τρεις ημέρες όμως, ο κ.Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έγινε διάσημος, καθώς αντικατέστησε – με αμφιλεγόμενες διαδικασίες αξιολόγησης – τον καθηγητή κ.Παναγιώτη Λιαργκόβα, στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ξεκίνησε ως Πρωθυπουργικός Σύμβουλος στο Μαξίμου, μετά διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, και από προχθές, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, θέση με θητεία τεσσάρων ετών. Δηλαδή, ο κ.Τσίπρας – διά του κ.Βούτση – εξασφάλισε να μην μείνει άνεργος ο «κολλητός» του για μία τετραετία, δεδομένου ότι τα «ψωμιά» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι λίγα…

Τα προβλήματα του διορισμού πολλά και ποικίλα:

Πρώτον, πρόκειται για μία μη πολιτική θέση επί θητεία, όπου συνηθίζεται να διορίζονται μη πολιτικά πρόσωπα με αναγνωρισμένο επιστημονικό και ακαδημαϊκό κύρος. Ο κ.Κουτεντάκης, όπως κατήγγειλε ο Θ.Παπαθεοδώρου, Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει βιογραφικό μιάμιση σελίδα – συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και της κυβερνητικής του θητείας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συμπληρώνουμε εμείς. Τι μένει; Μία παράγραφος ακαδημαϊκών προσόντων, στα οποία περιλαμβάνονται το πτυχίο του, ένα μεταπτυχιακό σε αγγλικό Πανεπιστήμιο – από αυτά που λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια, και τα καταγγέλλουν οι Συριζαίοι, να μην έρθουν ποτέ στην Ελλάδα (το συγκεκριμένο μάλιστα έχει επικριθεί ως ένα από τα βρετανικά πανεπιστήμια με την εντονότερη εμπορική δραστηριότητα) – και ένας διορισμός ως ωρομίσθιος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δύο-τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις από κοινού με άλλους. Αυτά.

Δεύτερον, με τον – καθαρά και αδιαμφισβήτητα κομματικό – διορισμό Κουτεντάκη, όπως τον ομολόγησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, καταστρατηγείται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών: η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία συγκεντρώνονται στα ίδια πρόσωπα, που αποτελούν στην ουσία τον στενό πυρήνα του Πρωθυπουργικού Γραφείου – την παρέα του κ.Καρανίκα. Ο κ.Κουτεντάκης από σήμερα, θα ελέγχει και θα αξιολογεί την πρόοδο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που ο ίδιος κατήρτισε.

Τρίτον, στην επίσημη πρεμιέρα του στη νέα του θέση, ο κ.Κουτεντάκης έδωσε και το στίγμα του για την επόμενη τετραετία: «από το να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι λιγότερα αλλά με πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, εγώ προτιμώ να πληρώνουν περισσότερα, αλλά να κάνω με το κράτος ό,τι θέλω: διορισμούς, ρουσφέτια, επιδόματα ενοικίων στους Υπουργούς, εξοπλιστικά του Καμμένου.». Κιμπάρης με τα λεφτά μας λοιπόν, ο κ.Κουτεντάκης, μας ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις για την επόμενη τετραετία. Ξέχασε βέβαια να αναφέρει πως, με τη δική του υπογραφή, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη αναλάβει πολλές δεσμεύσεις για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ξεκινώντας από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων τον ερχόμενο Γενάρη.

 

Κι εδώ «κολλάει» και το παιδικό τραγουδάκι που θυμηθήκαμε, λόγω ομοηχίας και όχι μόνο: «Άχ, Κουτεντάκη, Κουτεντάκη, …. Μέσα σε ξένο περιβολάκι, τρύπες παντού τρυπάς…!». Στις άδειες τσέπες μας, πάει ν’ανοίξει κι άλλες τρύπες, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος και φίλος, που έγινε θεσμικός παράγων.