Η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών που εγκλωβίστηκαν σε σπηλιά με τον προπονητή τους, στην Ταϊλάνδη, εξελίσσεται καλύτερα από ό, τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι, αφού 4 παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά σήμερα και αν υπολογίσει κανείς και τα 4 που σώθηκαν την Κυριακή, συνολικά 8 παιδιά έχουν διασωθεί και πλέον μένουν άλλα 4 και ο προπονητής τους.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα στις 11πμ τοπική ώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Ταϊλάνδη λίγο μετά τις 15.00 απεγκλωβίστηκε και τέταρτο παιδί σήμερα, αφού είχε προηγηθεί στις 14.30 ένα παιδί αλλά και στις 14.00 η διάσωση ενός παιδιού και νωρίτερα το πρωί είχε απεγκλωβιστεί ακόμη ένα παιδάκι, στις αρχές της μεγάλης επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο όγκος του νερού μέσα στη σπηλιά δεν έχει αυξηθεί από τις χθεσινές καταιγίδες. Ο συντονιστής των δυτών ανέφερε ότι οι δύτες χρειάζονται μεταξύ 10 και 20 ώρες για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη επιχείρηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο αυτό στη Βόρεια Ταϊλάνδη, στις 23 Ιουνίου, όταν το επισκέφθηκαν, αλλά εν συνεχεία αποκλείστηκαν εκεί καθώς ξέσπασαν βροχές, το σπήλαιο πλημμύρισε και δεν μπορούσαν να βγουν. Κατάφεραν να τα εντοπίσουν μέρες αργότερα και αφού είχαν μείνει εκεί για καιρό χωρίς τροφή.

Πανηγυρισμοί για τη διάσωση των πρώτων παιδιών

Χθες, εξάλλου, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές όταν οι δύτες βγήκαν στην επιφάνεια με τα πρώτα τέσσερα παιδιά.

Κάθε παιδί συνοδευόταν από δυο δύτες, ο ένας πήγαινε μπροστά μεταφέροντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθούσε το παιδί και στη συνέχεια ο τρίτος δύτης.

Τα παιδιά φορούσαν full face μάσκες και εκτιμάται ότι είχαν εκπαιδευτεί τις τελευταίες ημέρες στο κολύμπι προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη διαδρομή των 3,2 χλμ., με τα υποβρύχια περάσματα.

Στο τέλος της διαδρομής, όπως μετέφερε ο Guardian, οι δύτες αγκάλιαζαν τα παιδιά.

Η όλη διαδικασία χθες, ολοκληρώθηκε σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι είχε προγραμματιστεί καθώς η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει αρκετά και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούσε να γίνει περπατώντας.

Στην επιχείρηση χθες πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Guardian τα 4 παιδιά ζήτησαν να φάνε κοτόπουλο με βασιλικό.

Όσον αφορά στην υγεία τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης είπε ότι είναι γερά και ασφαλή, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις.

Δεν αφήνουν τους γονείς να δουν τα παιδιά τους- Τι φοβούνται οι γιατροί

Παρά τις διαρροές ότι ήταν το ένα ή το άλλο παιδί, γονείς αλλά και δημοσιογραφικές πληροφορίες του Guardian αναφέρουν ότι ακόμη οι γονείς δεν γνωρίζουν ποια παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία το 38χρονου πατέρα Σόμπονο Σομπιανγκιγιάι, ο οποίος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι προηγούνται τα πιο γερά παιδιά.

«Δεν μας έχουν πει ποια παιδιά απεγκλώβισαν. Δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τα αγόρια στο νοσοκομείο επειδή πρέπει να τα παρακολουθούν για 48 ώρες», δήλωσε ο πατέρας.

«Ελπίζω να έχουμε καλά νέα σήμερα», προσέθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, οι γονείς θα μπορέσουν απόψε να δουν τα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν χθες. Ωστόσο θα απαγορευτεί η οποιαδήποτε επαφή, ενώ πρέπει να υπάρξει εγκράτεια και… ως προς τη συγκίνηση. Οι αγκαλιές απαγορεύονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενώ σε ότι αφορά τη συγκίνηση προφανώς έχει να κάνει με την ψυχολογική ανάκαμψη των μαθητών.

Ο επιθεωρητής του υγειονομικού τμήματος της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι τα τέσσερα αγόρια έχουν υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων στο νοσοκομείο και ότι δεν μπορούν να έρθουν σε φυσική επαφή με κανέναν, ούτε με τους γονείς τους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

«Οι επισκέπτες των παιδιών θα μπορούν  μόνο να τα συναντήσουν εκ του μακρόθεν και να συνομιλήσουν μαζί τους. Δεν μπορούν να τα αγκαλιάσουν και θα πρέπει να έχουν απόσταση ενός με δυο μέτρα με τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πώς οι γιατροί υποβάλλουν τα παιδιά σε εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν σοβαρές λοιμώξεις όπως η λεπτοσπείρωση και η μελωδόωση.

Νάρκωσαν τα παιδιά πριν τα βγάλουν από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη για να μην πανικοβληθούν

Την ίδια στιγμή, μια αποκάλυψη ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τη διάσωση των μαθητών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, καθώς τα παιδιά ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν, πριν βγουν από το σπήλαιο.

Η αποκάλυψη ήρθε από έναν από τους δύτες που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη. Όπως είπε ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς, οι διασώστες νάρκωσαν μερικώς τα παιδιά για να μπορέσουν να τα βγάλουν από το σπήλαιο.

«Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Προφανώς οι διασώστες επέλεξαν να ναρκώσουν μερικώς τα παιδιά για να μην πανικοβληθούν κατά την πολύωρη πορεία ως την έξοδο.

Φαίνεται ότι τους είχε χορηγηθεί κάποιο σκεύασμα ανάλογο με εκείνα που δίδονται σε ανθρώπους για κρίσεις άγχους.

Αυτά είναι τα πρώτα 4 παιδιά που απεγκλωβίστηκαν από την σπηλιά στην Ταϊλάνδη

Μέσα ενημέρωσης από την Ταϊλάνδη κι όχι μόνο έχουν ήδη δημοσιεύσει φωτογραφίες των τεσσάρων αγοριών που θεωρείται πως είναι οι πρώτοι διασωθέντες. Όλα τα παιδιά μεταφέρθηκαν αμέσως μετά τη διάσωσή τους στο νοσοκομείο, όπου έχει δημιουργηθεί ειδική μονάδα για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το πρώτο από τα παιδιά που διασώθηκαν από τους δύτες ήταν ο 13χρονος Μονκόλ Μπουνπιάμ, γνωστός και ως Μαρκ. Ακολούθησε ο 14χρονος Πράιακ Σούταμ, τον οποίο αποκαλούν και Νότε.

Ο 14χρονος χαρακτηρίζεται ως ένα ήσυχο παιδί που αγαπάει τον αθλητισμό. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η θεία του στη Daily Mail, το όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.