Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις πυροσβεστών και κατοίκων στο Μάτι για την ημέρα που η καταστροφική φωτιά πέρασε από την περιοχή και τα έκανε όλα στάχτη. Ελλειψη συντονισμού, καθυστέρηση χρήσης εναέριων μέσων και ευθύνες μπαλάκι ανάμεσα σε πυροσβεστική, αστυνομία και Πολιτική Προστασία.

«Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται σε ένα από τα ντοκουμέντα που προέβαλε ο Αλέξης Παπαχελάς το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ. Την ίδια ώρα, αεροπλάνα της πυροσβεστικής που θα έπρεπε να βρεθούν στο σημείο δεν πετάνε ποτέ. Το ένα έχει βλάβη, το άλλο δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Παράλληλα, παρουσιάζεται νέα εστία στα διυλιστήρια στην Κόρινθο. Ο διοικητής αποφασίζει το δεύτερο εναέριο να κάνει μόνο μια ρίψη στις πύρινες εστίες της Ανατολικής Αττικής και μετά να κατευθυνθεί προς Κόρινθο.

«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις»

Το πρόβλημα συντονισμού της πυροσβεστικής με τις συναρμόδιες υπηρεσίες είναι προφανές. Ο δήμος Αθηναίων εκκενώνει μόνος του τις κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα. Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.

 

Αβοήθητοι οι κάτοικοι στο Μάτι

Από τις μαρτυρίες και τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε ο Αλέξης Παπαχελάς στην ειδική εκπομπή προκύπτει πως οι κάτοικοι προσπαθούσαν μάταια να αποτανθούν στους ειδικούς για βοήθεια. «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει μια γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά εκείνη.

«Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη του δήμαρχου Μαραθώνα» λέει την ίδια ώρα ο αστυνομικός του δημάρχου, με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια εκεί.

 

«Είπα ήρθε το τέλος μας»

«Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας». «Είμαστε 3 άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» δηλώνει στην πυροσβεστική η κυρία Κορίνα Κωνσταντινίδου περιγράφοντας τις δραματικές ώρες στην εκπομπή του ΣΚΑΙ. «Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα», της απαντούν από την πυροσβεστική. «Πώς το αντιλαμβάνεστε;! Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» ανταπαντά η τρομοκρατημένη γυναίκα.

«Κάντε υπομονή», λέει ένας πυροσβέστης σε άλλη κάτοικο που ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. «Πόση υπομονή να κάνω;» τον ρωτά εκείνη. «Οι άνθρωποι πνίγονται από τους καπνούς» αναφέρει κάτοικος στην πυροσβεστική. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ramanda όπου έχουν βρει καταφύγιο 400 κάτοικοι, προειδοποιεί ότι εάν η φωτιά φτάσει στις δεξαμενές γκαζιού του ξενοδοχείου θα υπάρξει καταστροφή, με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής να του ζητά να φροντίσει ο ίδιος το θέμα με πούλμαν που θα απομακρύνουν τους κατοίκους, με τον ιδιοκτήτη να εξηγεί ότι δεν έχει πρόσβαση.

«Τι θα βρούμε όταν σβήσει η φωτιά στο Μάτι»

«Να ανοίξει ο δρόμος να μην εγκλωβιστεί ο κόσμος όπως στην Ηλεία» ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης σε συνάδελφό του στο αρχηγείο της πυροσβεστικής. Τα στελέχη της πυροσβεστικής καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Πολλές φορές στέλνουν τους κατοίκους αντί για τη σωτηρία, στο θάνατο.

«Της π….ας γίνεται» αναφέρει ένας πυροσβέστης. «Εγκλωβισμένοι… χάος, ούτε το ‘07 δεν έχω δει κάτι τέτοιο… Τι θα βρούμε όταν σβήσει η φωτιά στο Μάτι» του απαντά άλλος. Στις 7.50 το απόγευμα καταγράφεται η πρώτη κλήση για νεκρό, ωστόσο στο Συντονιστικό είναι επιφυλακτικοί.

«Αυτό που αντίκρισα δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ… Σαν ένα σεληνιακό τοπίο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο εθελοντής της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Πέτρου, που διηγείται ότι μαζί με έναν πυροσβέστη βρίσκουν σε αμάξι απανθρακωμένο άνθρωπο. Τα τηλεφωνήματα για απανθρακωμένες σορούς πληθαίνουν καθώς η ώρα περνάει. «Να δούμε πού θα φτάσουμε» λέει ένας ανώτερος αξιωματικός. «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» δηλώνει άλλος. Στις 11.30 το βράδυ ο πρωθυπουργός καταφτάνει στο Συντονιστικό Κέντρο της πυροσβεστικής.

Πηγή: iefimerida.gr