Το σχέδιο της κυβέρνησης να αφαιρέσει από τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τιμές των 550, 600 ακόμη και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα φέρει νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Τώρα, τα φτηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβότερα για την εφορία, καθώς οι φόροι που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων – αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές θα ανέβουν, με πολλούς ιδιοκτήτες μα κληθούν να πληρώσουν αυξημέννο ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.

Το πρώτο φιλτράρισμα, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, που γίνεται στις προτάσεις των ιδιωτών εκτιμητών δείχνει ότι το κύμα των αυξήσεων στις αντικειμενικές θα χτυπήσει τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και τις φτωχές περιοχές της χώρας στις οποίες κατοικούν ιδιοκτήτες ακινήτων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στις περιοχές του Λεκανοπεδίου Μέγαρα, Ζεφύρι, Μαλακάσα, Αυλώνα, Βαρνάβα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Δραπετσώνα, Άνω Λιόσια, Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, αλλά και στην Πάτρα, τη Σάμο, τη Λακωνία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα οι κατώτερες τιμές ζώνης βρίσκονται σήμερα στα 600 – 700 ευρώ το τετραγωνικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, είναι πιθανόν να προκύψουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% ή και 30% για να προσεγγίσουν τις τιμές που γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες νεόδμητων κατοικιών, έστω και αν αυτές είναι λιγοστές.

Οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε τουλάχιστον 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Τέλος, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα φέρει αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, τις δωρεές, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια για τις κατοικίες.