To άδοξο τέλος για την επένδυση της Exin στην Εθνική Ασφαλιστική γνωστοποιήθηκε χθες με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας και την αδυναμία της Exin να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι «αποφάσισε να τερματίσει τη σύμβαση αγοράς και πώλησης, αφού έλαβε γνώση ότι οι αναβλητικές αιρέσεις όπως αυτές αναφέρονται στη σύμβαση αγοράς και πώλησης μεταξύ της ETE και της Exin δεν πληρούνται». «Η ΕΤΕ θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Και κάπως έτσι η πορεία της πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα διέψευσε τις κατά καιρούς δηλώσεις όλων των κυβερνητικών στελεχών, που επέμεναν για την επιτυχή ολοκλήρωσή της, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν προβλέψει ακόμη και τον πλειοδότη!

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος, είχε προαναγγείλει πριν από περίπου ένα χρόνο την επικράτηση του σχήματος Exin στον διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ δηλώσεις για το δυσθεώρητο του τιμήματος είχαν κάνει ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στο 19ο επενδυτικό forum στην Αμερική είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια περί ναυαγίου…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 29 Ιουνίου και, σύμφωνα με το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ των δύο μερών, η συναλλαγή έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός εννεαμήνου, δηλαδή μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Όμως με τα προβλήματα που είχε η Exin στην οριστικοποίηση του μετοχικού σχήματος ξεκίνησαν μετά τη διατάραξη των σχέσεων του επικεφαλής της Exin κ. Ματ Φέρφιλντ με τους δύο βασικούς συγχρηματοδότες, τους Ελληνοαμερικανούς κ. Τζον Κάλαμο και Τζον Κουδούνη, οι οποίοι με δύο σχετικές αγωγές που έχουν καταθέσει ζητούν από τον κ. Φέρφιλντ την επιστροφή δανείων ύψους 41 εκατ. δολαρίων, αλλά και αποζημίωση για τη ζημία που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.

Η κατάθεση των αγωγών επισημοποίησε την οριστική ρήξη αν και o επικεφαλής της Exin προσπαθούσε να συγκεντρώσει τα χρήματα μέσω άλλων επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία απευθύνθηκε και ακόμη και χθες σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Insurance Insider υποστήρισε ότι «είναι κοντά στην κατάθεση προσφοράς για την Εθνική Ασφαλιστική». Τελικά, όμως, η υπόθεση Exin αποδείχθηκε φιάσκο…