Η Βασιλική Θάνου άρχισε να ασχολείται ενεργά με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων το 2000, όταν είχε ακόμα βαθμό Εφέτη. Το Μάιο του 2012, δώδεκα χρόνια μετά, έχοντας πλέον το βαθμό του Αρεοπαγίτη και εκμεταλλευόμενη την κατάσταση σύγχυσης στο δικαστικό κλάδο, ως αποτέλεσμα των περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών με το δεύτερο μνημόνιο, της καθόδου του προέδρου της Ένωσης Χαράλαμπου Αθανασίου στις βουλευτικές εκλογές ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και της γενικότερης πολιτικής κατάστασης στη χώρα η κα. Θάνου πέτυχε την εκλογή της στην προεδρία της Ένωσης και των περισσοτέρων μελών της ομάδας της στο ΔΣ, με ένα πρωτοφανές και μη αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων στην ομάδα της τότε βρισκόταν και η κα Σταματία Γκαρά-Δημουλέα(http://dikastis.blogspot.gr/2012/05/blog-post_03.html ).
Μετά την εκλογή της στην προεδρία η Βασιλική Θάνου πρωτοστάτησε ίσως στη μεγαλύτερη αποχή των δικαστικών λειτουργών από τα καθήκοντά τους στην ιστορία της δικαιοσύνης, με αφορμή τις μειώσεις στις περικοπές τους. Η κινητοποίηση αυτή συνέβαλε στη μεγάλη προβολή της από τα ΜΜΕ και την έκανε γνωστή σε πολύ ευρύτερο κύκλο απ’ ό, τι έχουμε συνηθίσει για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε εν πολλοίς και η τεράστια εκλογική της επιτυχία στις επόμενες εκλογές της Ένωσης το 2014, όταν και εκτός από την επανεκλογή της στην προεδρία πέτυχε και την πλειοψηφία της ομάδας της στο ΔΣ (8 από τα 15 μέλη). Μεταξύ άλλων τότε βρέθηκαν στο προεδρείο του ΔΣ της Ένωσης οι κ.κ. Ευάγγελος Κασαλιάς, Χαράλαμπος Μαυρίδης, Χρήστος Παπαδήμας και η κα Σταματία Γκαρά-Δημουλέα (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=433417 ).
Η ιστορία της κας Θάνου από τότε και μετά είναι περισσότερο γνωστή. Με την επιλογή της για τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου από το υπουργικό συμβούλιο το 2015 παραιτήθηκε από την προεδρία της Ένωσης, παραμένοντας ωστόσο μέλος του ΔΣ, διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά την απόσυρσή της από το δικαστικό σώμα ανέλαβε προισταμένη του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.
Μετά την απόσυρση της κας Θάνου την ηγεσία της ομάδας της στην Ένωση ανέλαβε ο κ. Χρήστος Τζανερρίκος, ως υποψήφιος πρόεδρος. Η περίοδος βέβαια ήταν περίεργη, κυρίως λόγω της σύγκρουσης κυβέρνησης-δικαιοσύνης, με αποκορύφωμα το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και της αρνητικής κρίσης του ΣτΕ. Υποψήφιοι με την εν λόγω ομάδα ήταν μεταξύ άλλων οι Χαράλαμπος Μαυρίδης, Χρήστος Παπαδήμας, Ευάγγελος Κασαλίας και Σταματία Γκαρά-Δημουλέα. Τρεις εξ’ αυτών στο προεκλογικό τους μήνυμα επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων και το όνομα της Βασιλικής Θάνου, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτή οφείλουν την πορεία τους στην Ένωση. (http://dikastis.blogspot.gr/2016/05/blog-post_7.html ) (http://dikastis.blogspot.gr/2016/05/blog-post_50.html ) (http://dikastis.blogspot.gr/2016/05/blog-post_1.html )
Ανάμεσα σε αυτούς που στήριζαν τότε την ομάδα Τζανερρίκου στις εκλογές του 2016 ήταν και ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, που όπως βλέπουμε στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο μέσα από το Κουτί της Πανδώρας προσπαθούσε να εκθειάσει τα μέχρι ώρας επιτεύγματα της ομάδας αυτής για το δικαστικό κλάδο. Αποτελεί εξόχως ασυνήθιστο, αν όχι μοναδικό φαινόμενο, παράγοντες έξω από το χώρο της δικαιοσύνης να εκφράζουν την προτίμησή τους για τις σχετικές εκλογές. (http://www.koutipandoras.gr/article/ekloges-sthn-enwsh-dikastwn-kai-eisaggelewn-deite-toys-ypopshfioys)
Οι εκλογές το 2016 ωστόσο δεν πήγαν τόσο καλά για την ομάδα Τζανερρίκου, πρώην Θάνου. Ενώ έλαβε συνολικά τις περισσότερες ψήφους δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την πλειοψηφία στο ΔΣ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι υπόλοιπες τρεις ομάδες του ΔΣ να εκμεταλλευτούν την πλειοψηφία τους και με επίκληση της σειράς των εκλεγέντων να αποκλείσουν ουσιαστικά την ομάδα αυτή από το προεδρείο, καθώς η επιμονή της να ζητά τη θέση του Προέδρου, η οποία δόθηκε στον πρώτο σε ψήφους Χριστόφορο Σεβαστίδη, οδήγησε τελικά να μην της δοθεί καμία από τις 8 θέσεις του προεδρείου και να περιοριστεί στη μειοψηφία.Κάπως έτσι η πρώην ομάδα Θάνου για μια θέση στο ΔΣ έχασε τον έλεγχο της Ένωσης. (http://www.protothema.gr/greece/article/586461/me-adiparatheseis-xekinise-to-neo-proedreio-tis-enosis-dikaston-kai-eisaggeleon/ )
Τον Απρίλιο του 2017 η κα. Ελένη Τουλουπάκη ορίστηκε νέα εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, στη θέση της Ελένης Ράικου. Το όργανο που την επέλεξε ήταν το Ανωτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου (http://www.cnn.gr/news/ellada/story/76015/h-eleni-toyloypaki-antikathista-tin-e-raikoy-stin-eisaggelia-kata-tis-diafthoras )
Πριν λίγες ημέρες, η συζήτηση για το φερόμενο σκάνδαλο της Novartis είναι στην κορυφή της επικαιρότητας και πολλές συζητήσεις έχουν ξεσηκωθεί με αφορμή τον τρόπο που η κα. Τουλουπάκη χειρίστηκε το ζήτημα και τη φερόμενη εμπλοκή της κυβέρνησης. Ο ρόλος του Κώστα Βαξεβάνη στην υπόθεση αυτή, τόσο για την ανάδειξή της όσο και για την αποκάλυψη απορρήτων καταθέσεων και στοιχείων, χωρίς διευκρίνιση της πηγής που του τα παρείχε, είναι γνωστός. Πέντε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκδίδουν ανακοίνωση στήριξης προς την κα. Τουλουπάκη, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά τους που δεν έχει κάνει το ίδιο και το ΔΣ της Ένωσης. Τέσσερις εξ’ αυτών είναι οι κ. Χαράλαμπος Μαυρίδης, Χρήστος Παπαδήμας, Ευάγγελος Κασαλίας και η κα. Σταματία Γκαρά-Δημουλέα. (http://www.iefimerida.gr/news/395426/pente-meli-tis-ede-stirizoyn-toyloypaki-gia-ti-novartis-aihmes-pros-proedreio-tis-enosis ).
Εν ολίγοις:
- Η κα. Θάνου διατελούσε μέχρι το 2016 επικεφαλής μιας ομάδας στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.
- Η ομάδα αυτή, με τους 4 συγκεκριμένους λειτουργούς, στηρίχθηκε στις εκλογές του 2016 από τον Κώστα Βαξεβάνη.
- Η Εισαγγελέας Διαφθοράς κα. Τουλουπάκη διορίστηκε σε αυτή τη θέση από όργανο στο οποίο προίστατο η κα. Θάνου, και είναι μέχρι σήμερα ο βασικός παράγοντας από την πλευρά της δικαιοσύνης στο φερόμενο σκάνδαλο Novartis.
- Στην ανάδειξη της υπόθεσης αυτής υπήρξε βασικός ο ρόλος του Κώστα Βαξεβάνη.
- Την Εισαγγελέα Διαφθοράς που διορίστηκε από την κα. Θάνου, στην κριτική που δέχεται για το χειρισμό της υπόθεσης Novartis, την οποία ανέδειξε ο Βαξεβάνης, έσπευσαν να στηρίξουν τέσσερις λειτουργοί που ανήκαν στην ίδια ομάδα με την κα. Θάνου, η οποία ομάδα στηρίχθηκε (πρωτάκουστο) στις εκλογές της Ένωσης από το Βαξεβάνη.
Ποια η σχέση λοιπόν μεταξύ Βασιλικής Θάνου, Κώστα Βαξεβάνη και Ελένης Τουλουπάκη;
ΠΗΓΗ: lastpoint.gr