Την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις «Δομές της εκπαίδευσης» με τη διαδικασία μάλιστα του «επείγοντος».

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης και το ΠΔ 152, επεσήμανε στη δευτερολογία του ότι η κατάργησή του έχει «συμβολικό χαρακτήρα». «Δείχνει ότι είμαστε στην άλλη άκρη της ιδεολογίας που το χρησιμοποίησε ως άλλοθι για απολύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε πει αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει την αξιολόγηση: «Το ΠΔ 152 είναι ένα μελανό σημείο στη δημοκρατική πορεία της χώρας μετά το ’75 και αποτέλεσε άλλοθι για απολύσεις».

Στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση κομματικού κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου αντέταξε στη δευτερολογία του: «Οι διαδικασίες ανοίγουν. Είναι αξιοκρατικές και δημοκρατικές και όχι πελατειακές. Με επικεφαλής από τον ΑΣΕΠ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης».

Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου σχετικά με τις νέες υποστηρικτικές δομές τόνισε: «Αν πραγματικά θέλουμε υποστηρικτικές δομές, να αποδεχθούμε ότι η σημερινή κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Χρειάζεται κάτι συλλογικό και διεπιστημονικό, δημοκρατικότερο, με έναν πυρήνα, τον σύλλογο των εκπαιδευτικών».

Ένταση πριν από τη συνεδρίαση

Πριν την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο, επικράτησε ένταση, με αφορμή τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» που έχει δοθεί και την σύμπτυξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχθηκαν τον επείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «ευτελισμό της διαδικασίας» και καυτηριάζοντας το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή έχει υπερδιπλάσιο αριθμό άρθρων από εκείνον που είχε στη δημόσια διαβούλευση.