Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής και Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδων-Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με την πρόοδο ένταξης του έργου β΄ φάσης επέκτασης διανομής δικτύου τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης στο ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

Το 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, το έργο είχε ενταχθεί στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ ως πράξη δυνητική προς ένταξη σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε ανεκμηρίωτα να το απεντάξει από το ΠΔΕ το 2015, χωρίς να υπάρξει κανένας περαιτέρω σχεδιασμός για την υλοποίησή του.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

Κύριε Υπουργέ,

Το έργο της επέκτασης του δικτύου τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης έχει μεγάλη περιβαλλοντική αλλά και αναπτυξιακή αξία για την περιοχή, ειδικά κατά την τρέχουσα δυσχερή οικονομική συγκυρία. Χάρη σε αυτό, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα γίνει πιο αποδοτική, οικονομικά και ενεργειακά, η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, παρέχοντας στους καταναλωτές νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόσβαση σε οικονομικότερη ενέργεια.

 

Το 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, το έργο «Επιχορήγηση Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Α.Ε. ΟΤΑ για επέκταση δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης (Β΄φάση)» ύψους 15.417.270 ευρώ είχε ενταχθεί στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (ΣΑΕ075) ως πράξη δυνητική προς ένταξη σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε ανεκμηρίωτα να το απεντάξει από το ΠΔΕ το 2015, χωρίς να υπάρξει κανένας περαιτέρω σχεδιασμός για την υλοποίησή του.

 

Μετά την απένταξη του έργου ξεκίνησα μια σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων προκειμένου να παρακολουθώ την πορεία ένταξής του στο ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020. Στις 19 Οκτωβρίου 2018, κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησής μου για το έργο ο τότε Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Γιαννακίδης είχε υποσχεθεί για ακόμη μια φορά πως εντός του 2018 θα δημοσιευόταν σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς χρηματοδότηση, που θα αφορούσε αποκλειστικά νέα έργα, ώστε αυτές να αξιολογηθούν με σκοπό την ένταξή τους στο Πρόγραμμα ΥΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. χωρίς όμως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Για τους πολίτες και τους φορείς της Μεγαλόπολης το θέμα της επέκτασης του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης παραμένει ζωτικής σημασίας προτεραιότητα που θα βοηθήσει στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους .

 

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Που βρίσκεται η διαδικασία ένταξης του έργου β΄ φάσης επέκτασης διανομής δικτύου τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης στο Ε.Π. ΥΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.;