Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συμμεριζόμενος το αδιέξοδο στο οποιο έχουν περιέλθει οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητά με ερώτησή του στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνινα λάβουν μέτρα ώστε να σπάσει η αιχροκέρδια στην αγορά αμνοεριφίων ενόψει της γιορτής του Πάσχα.

Ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: 1)Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη
2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνι

ΘΕΜΑ:Αισχροκέρδεια εις βάρος των κτηνοτρόφων από τους αγοραστές και εμπόρους αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Κύριοι Υπουργοί

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τη Αρκαδίας αλλά και όλης της χώρα βρίσκονται μπροστά σε ένα πρωτοφανή εκβιασμό αισχροκέρδειας από την πλευρά των αγοραστών αυτή την στιγμή ενόψει της πώλησης των αμνοεριφίων λόγω του Πάσχα.
Οι κτηνοτρόφοι έχοντας σημαντικό κόστος παραγωγής από τις υψηλές τιμές των εφοδίων αλλά και τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές βλέπουν τις τιμές που τους προσφέρονται να μην καλύπτουν ότι το μισό του κόστους. Μια τέτοια ενέργεια που εξοντώνει τους παραγωγούς δεν δικαιολογείται από τις τιμές καταναλωτή που εξακολουθούν να είναι υψηλές ούτε και από την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών αμνοεριφίων. Οι παραγωγοί βλέποντας κάθε διέξοδο των προϊόντων τους να κλείνει, η κατανάλωση στις λαϊκές αγορές έχει μειωθεί κατά 70% σύμφωνα με στοιχεία τους, βγάζουν κραυγή αγωνίας για το εισόδημά τους και την επιβίωση τους. Λόγω δε των περιορισμών των μέτρων για τις μετακινήσεις ούτε μπορούν να βρουν ενναλακτικές λύσεις ούτε μπορούν να μετακινηθούν για να διαμαρτυρηθούν.
Οι άλλοι εταίροι των κτηνοτρόφων στην διατροφική αλυσίδα της χώρας- αγοραστές, έμποροι, κρεοπώλες, αλυσίδες διανομής και κυρίως ταSuperMarket -πρέπει να καταλάβουν ότι για να κρατηθεί όρθια η αλυσίδα και να προφυλαχθεί η διατροφική επάρκεια στη χώρα μας και αύριο, πρέπει να στηριχθεί ο κόπος και το εισόδημα των κτηνοτρόφων με την καταβολή αντίστοιχης τιμής με βάση το κόστος και την ποιότητα.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Με ποια άμεσα μέτρα θα σπάσει η αισχροκέρδεια στην αγορά των αμνοεριφίων για το Πάσχα και πώς θα στηριχθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν;