Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής και Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη σχετικά με την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Μεγαλόπολης και τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής η πιθανότητα διακοπής της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και συνεπώς της Τηλεθέρμανσης.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η ΔΕΗ λόγω της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα σχέδια για την διάσωσή της από την Κυβέρνηση και την νέα διοίκηση της ΔΕΗ  για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της .

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Μεγαλόπολης και τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής η πιθανότητα διακοπής της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τη Μεγαλόπολη, εκτός των άλλων, θα θέτει σοβαρά ερωτηματικά για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η τηλεθέρμανση της πόλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την  λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ αξιοποιώντας την θερμική ενέργεια, που αλλιώς απλά θα πήγαινε χαμένη.

Το έργο αυτό είναι πρότυπο και η πρώτη φάση του άρχισε να λειτουργεί από το 2006. Οι υποδομές θέρμανσης των σπιτιών και των επαγγελματικών χώρων έχουν προσαρμοστεί σε αυτό. Τυχόν αλλαγή θα έχει σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις τόσο για την ίδια την θέρμανση των σπιτιών και των επαγγελματικών χώρων, όσο και την ενδεχόμενη εγκατάσταση νέας υποδομής και εξοπλισμού.

Επομένως είναι λογική η ανησυχία των κατοίκων της Μεγαλόπολης, αφού οποιαδήποτε αλλαγή της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης θα έχει επίπτωση στην θέρμανση της πόλης και θα δημιουργήσει επί πλέον έξοδα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσα την κρίση

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός 

  1. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ για την μονάδα της Μεγαλόπολης;
  2. Έχει γίνει κάποια μελέτη ή έχει ληφθεί κάποια πρόνοια για την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη που αποτελεί μάλιστα και πρότυπο έργο;