Το ρεκόρ που κατείχε η Αθήνα εδώ και 40 χρόνια αναμένεται να “σπάσουν” το επόμενο 48ωρο η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική αναμένεται να πλησιάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου! Ο παρατεταμένος καύσωνας μετρά ήδη το πρώτο του θύμα, καθώς ένας 48χρονος εργάτης έχασε την ζωή του στην Ισπανία.

Ο άτυχος άνδρας εργαζόταν για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου έξω από την πολή Μούρθια, στη νότια Καταλονία και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν.

Το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Πορτογαλίας προβλέπει ότι το κύμα καύσωνα που έρχεται από την βόρεια Αφρική θα οδηγήσει σε θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Οι συνθήκες για τους εργαζόμενους είναι πρωτοφανείς: «\«Δεν έχω κλιματισμό έδω. Μόνο ζεστό αέρα. Δουλεύω μέσα στην κίνηση. Οι κινητήρες των αυτοκινήτων εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα» δήλωσε ένας οδηγός άμαξας στη Λισαβόνα.

Σημειώνεται ότι το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο, στα νότια.

Στην Ισπανία, το αντίστοιχο ρεκόρ καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ» ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών, που χρονολογείται από τον Ιούλιο του 1977, και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια».