Πετρόχτιστα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, ένα φράγκικο κάστρο, ποτάμια και γεφύρια συνθέτουν στις πλαγιές της Αρκαδίας ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά, την Καρύταινα, το χωριό του Πεντοχίλιαρου.

Καρύταινα Παραδοσιακός Θερισμός 31July2017
karytena_geniki

Εκεί, σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα οι μνήμες θα γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω με τις «Εκδηλώσεις Αναβίωσης του παραδοσιακού Θερισμού και Αλωνίσματος» που θα γίνουν το  Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιουλίου.Το ημερολόγιο θα γράφει “Σάββατο 14 Ιουλίου” και στη μαγευτική Καρύταινα – στο ιστορικό χωριό του πεντοχίλιαρου – όλα θα μοιάζουν με γιορτή. Παιδικές φωνές, τραγούδια, κεράσματα, δρεπάνια, αλώνισμα με άλογα, λίχνισμα και δρυμώνισμα κι ύστερα χέρια υπερήφανα να κόβουν το ψωμί που τα ίδια έφτιαξαν. Οι μικροί θα μάθουν, οι μεγάλοι θα θυμηθούν και όλοι μαζί θα γίνουν μια μεγάλη παρέα που όσα χρόνια κι αν περάσουν όλοι θα θυμούνται πάντα τις Εκδηλώσεις Αναβίωσης του Θερισμού και του Αλωνίσματος, εκείνον τον Ιούλιο του 2018 στο ορμητήριο του Κολοκοτρώνη το 1821…

kar1

Η αυλαία των διήμερων εκδηλώσεων θα ανοίξει το Σάββατο το απόγευμα με παραδοσιακή καντάδα “περατζάδα” στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς αγοράς.Θα ακολουθήσουν χορευτικές επιδείξεις από παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, με χορούς και τραγούδια από
συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας.Το βράδυ του Σαββάτου, θα διασκεδάσουμε και θα χορέψουμε με τη συνοδεία του πολύ καλού παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος του Γιώργου Δαλιάνη.

kar6

Και την Κυριακή το πρωί, δουλειά στο κτήμα του Χρήστου Λιάπη, στο δρόμο Καρύταινας-Ατσιχώλου, σε ένα πανέμορφο τοπίο στις όχθες του Λούσιου ποταμού, με τη διαδικασία του θερισμού, για να ακολουθήσει αλώνισμα με άλογα, λίχνισμα, δρυμώνισμα και να κλείσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας με διαδραστικό παιδικό παιχνίδι στην πλατεία του χωριού!
Το εξαιρετικό στοιχείο της γιορτής δεν είναι μόνο η αναβίωση μιας εργασίας που έγινε έθιμο, αλλά η μετατροπή της σε “παιχνίδι” καθώς στην όλη εκδήλωση, τον κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Καρύταινας μαζί με τη δασκάλα τους και “συντροφιά” με μαθητές σχολείων της περιοχής.

programma

Εκεί, τα παιδιά, θα επιδοθούν σε δράσεις αναπαράστασης όλων των φάσεων της παρασκευής του ψωμιού – από τη σπορά έως το τραπέζι μας -θυμίζοντας στους μεγαλύτερους εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν πριν τα ζώα αντικατασταθούν από θεριζοαλωνιστικές μηχανές και διδάσκοντας στους συνομηλίκους τους την παράδοσή μας και το μεθυστικό δέσιμο της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο. Κι ύστερα, μικροί και μεγάλοι, “χορτασμένοι” από μνήμες και εικόνες θα “χαθούν” στις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής αλλά και τα ιστορικά μνημεία της Καρύταινας.Οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουντην εκδρομή τους με αθλητικές δραστηριότητες στα ποτάμια της περιοχής ή με γευσιγνωσία της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων στα γραφικά καταστήματα της Καρύταινας.

programma3

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Ιλίου της Αττικής, τον Δήμο της Μεγαλόπολης, τον Σύλλογο των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά “Ο Θ. Κολοκοτρώνης”, σε στενή συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας, αλλά και μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής.

“Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι”

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η αναβίωση των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων, όχι σαν εργασίες τώρα πια, αλλά σαν νοσταλγικές αναμνήσεις. Με τις εκδηλώσεις επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και τις τοπικές παραδόσεις.Η αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος θυμίζει στους μεγαλύτερους εικόνες από το παρελθόν, πριν τα ζώα αντικατασταθούν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Αν και ο κόπος τους μειώθηκε με τη χρήση των μηχανών, δεν παύουν να νοσταλγούν την ατμόσφαιρα ευφορίας και χαράς που επικρατούσε τότε που αλώνιζαν ακόμη με τα άλογα. Στους μικρούς μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλιότερη δύσκολη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για τον βιωματικό δεσμό της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο.

www.protothema.gr