Μετά την ανακοίνωση των ηλεκτρονικών καταλόγων για την πρόσληψη του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού της 7/2/2020 προκήρυξης του Υπουργείου Υγείας, μεγάλη αναστάτωση έχει επικρατήσει μεταξύ των υποψηφίων με την έναρξη διαδικασίας των προσλήψεων. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  αναφέρει κάποια παραδείγματα στον προσωπικό του λογαρισμό στο facebook και συγκεκριμένα:

1) Η Α.Μ συγκέντρωσε 838 μόρια ήλθε πρώτη στην σειρά κατάταξης (για την κατηγορία ΥΕ) και διαμαρτύρεται γιατί αυτή την στιγμή ενώ έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις πρόσληψης των 4η, 8η, 10η, 14ος με αρκετά λιγότερα μόρια η ίδια δεν έχει λάβει καμιά ειδοποίηση για πρόσληψη. Η εξήγηση που της δόθηκε είναι ότι η κατάθεση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης για την προσμέτρηση των 50 μορίων της τριτεκνίας απορρίφθηκε και διεγράφη. Προσοχή ακόμη και αν αφαιρούνταν τα μόρια της τριτεκνίας θα παρέμενε πρώτη!


2) η Χ.Β συγκέντρωσε 906 μόρια ήλθε πρώτη στην σειρά κατάταξης (για την κατηγορία ΔΕ) και διαμαρτύρεται γιατί αυτή την στιγμή ενώ έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις πρόσληψης των 4η, 7η, 11η με αρκετά λιγότερα μόρια η ίδια δεν έχει λάβει καμιά ειδοποίηση για πρόσληψη. Η εξήγηση που της δόθηκε είναι ότι τμήμα της απασχόληση της ως ταμίας και πωλήτρια δεν θεωρήθηκε ότι έχει συνάφεια με τα Διοικητικά, απορρίφθηκε το δικαιολογητικό και διεγράφη. Προσοχή ακόμη και αν αφαιρούνταν τα μόρια που υπήρξε διαφωνία θα ήταν σε επιλέξιμη θέση ανάμεσα στις πρώτες!


Μια απάντηση που δίνεται είναι ότι το παραμικρό λάθος στην υποβολή της αίτησης ή μια εσφαλμένη χωρίς δόλο εκτίμηση ή άθροιση από τους υποψήφιους οδηγεί, όχι σε διόρθωση των μορίων και προσαρμογή της βαθμολογίας πως γινόταν μέχρι σήμερα από το ΑΣΕΠ, αλλά σε πλήρη ΔΙΑΓΡΑΦΗ της αίτησης και ΑΠΌΡΡΙΨΗ του υποψήφιου, δεν ικανοποιεί .
Η ποινή αυτή, γιατί περί ποινής πρόκειται, παραβιάζει για τους υποψήφιους που δεν έχουν δόλο την βασική αρχή δικαίου, την αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορεί η τιμωρία και συγκεκριμένα η αποβολή από τους καταλόγους για την πρόσληψη να είναι η μεγαλύτερη δυνατή για ένα επουσιώδες λάθος. Είναι αναμενόμενο με βάση το επείγον της προκήρυξης και το μικρό χρόνο για την υποβολή των αιτήσεων με άγχος από τους υποψήφιους να υπάρχουν επουσιώδη λάθη. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να εξετασθεί με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της αναλογικότητας.


Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στα πλαίσια του νόμου μας εξήγησαν το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν. Κατανοούμε ότι τους υπερβαίνει, αρμόδιοι για άμεση παρέμβαση το Υπουργείο και το ΑΣΕΠ.
Μέσα στα πλαίσιο αυτό ήδη κατέθεσα ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση παρακάτω:

Θέμα: Λάθη και ασάφειες στην προκήρυξη της 7/2/2020 για την πρόσληψη του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού του Υπουργείου Υγείας δημιουργούν αδικίες και χρειάζεται άμεση επίλυση.

 

Κύριοι υπουργοί,

Μετά την ανακοίνωση των ηλεκτρονικών καταλόγων για την πρόσληψη του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού  της 7/2/2020 προκήρυξης του Υπουργείου Υγείας, μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων με την έναρξη διαδικασίας των προσλήψεων.

Πληθώρα περιστατικών έχουν αναδειχθεί από τους υποψήφιους και ενδεικτικά σας αναφέρω δύο συγκεκριμένα παραδείγματα που ζητούν απάντηση και το δίκιο του.

  • Η Α.Μ συγκέντρωσε 838 μόρια ήλθε πρώτη στην σειρά κατάταξης (για την κατηγορία ΥΕ)  και διαμαρτύρεται γιατί αυτή την στιγμή  ενώ έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις πρόσληψης των 4η, 8η, 10η, 14ος με αρκετά λιγότερα μόρια η ίδια δεν έχει λάβει καμιά ειδοποίηση για πρόσληψη. Η εξήγηση που της δόθηκε είναι ότι η κατάθεση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης για την προσμέτρηση των 50 μορίων της τριτεκνίας απορρίφθηκε και διεγράφη. Προσοχή ακόμη και αν αφαιρούνταν τα μόρια της τριτεκνίας θα παρέμενε πρώτη!
  • Η Χ.Β συγκέντρωσε 906 μόρια ήλθε πρώτη στην σειρά κατάταξης (για την κατηγορία ΔΕ)  και διαμαρτύρεται γιατί αυτή την στιγμή  ενώ έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις πρόσληψης των 4η, 7η, 11η με αρκετά λιγότερα μόρια η ίδια δεν έχει λάβει καμιά ειδοποίηση για πρόσληψη. Η εξήγηση που της δόθηκε είναι ότι τμήμα της απασχόληση της ως ταμίας και πωλήτρια δεν θεωρήθηκε ότι έχει συνάφεια με τα Διοικητικά, απορρίφθηκε το δικαιολογητικό και διεγράφη. Προσοχή ακόμη και  αν αφαιρούνταν τα μόρια που υπήρξε διαφωνία θα ήταν σε επιλέξιμη θέση ανάμεσα στις πρώτες!

Μια απάντηση που δίνεται είναι ότι το παραμικρό λάθος στην υποβολή της αίτησης ή μια εσφαλμένη χωρίς δόλο εκτίμηση ή άθροιση από τους υποψήφιους οδηγεί, όχι σε διόρθωση των μορίων και προσαρμογή της βαθμολογίας πως γινόταν μέχρι σήμερα από το ΑΣΕΠ, αλλά σε πλήρη ΔΙΑΓΡΑΦΗ της αίτησης και ΑΠΟΡΙΨΗ του υποψήφιου, δεν ικανοποιεί. Κατανοούμε τις απαντήσεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και των αρμόδιων ΥΠΕ ότι το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν τους υπερβαίνει.

Η ποινή αυτή, γιατί περί ποινής πρόκειται, παραβιάζει για τους υποψήφιους που δεν έχουν δόλο την βασική αρχή δικαίου, την αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορεί η τιμωρία και συγκεκριμένα η αποβολή από τους καταλόγους για την πρόσληψη να είναι η μεγαλύτερη δυνατή για ένα επουσιώδες λάθος. Είναι αναμενόμενο με βάση το επείγον της προκήρυξης και το μικρό χρόνο για την υποβολή των αιτήσεων με άγχος από τους υποψήφιους να υπάρχουν επουσιώδη λάθη. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να εξετασθεί με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της αναλογικότητας.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1)Τι μέτρα προτίθενται για την αποκατάσταση των αδικιών, την ενίσχυση της διαφάνειας και την εφαρμογή της αρχής δικαίου της αναλογικότητας στις προσλήψεις του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού;