Παρά τις διαβεβαιώσεις πως κανένας άλλος πέραν των τεσσάρων υπουργών που γνωστοποιήθηκαν δεν έκανε χρήση του προνομιακού νόμου του 2015, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε ποσό 7.000 ευρώ ως «δαπάνη εξόδων διαμονής»

Αυξάνεται η λίστα των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών που έλαβαν το επίδομα ενοικίου που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε με διάταξη στην 973η σελίδα του Γ’ Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015. 

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωνε την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχουν άλλοι υπουργοί που έλαβαν το επίδομα πέραν των τεσσάρων (Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Σγουρίδης, Κώστας Φωτάκης και Ράνια Αντωνοπούλου), η περίπτωση του τέως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Δικαιοσύνης και νυν βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Νίκου Παρασκευόπουλου επιβεβαιώνει πως τελικά η χρήση αυτού του προνομίου ήταν κανόνας για τους υπουργούς εκτός Βουλής και όχι εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τη Διαύγεια, στις 11 Απριλίου 2016 ο υπουργός έλαβε «επίδομα διαμονής» ύψους 7.000 ευρώ. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 19774 (ΑΔΑ 7Κ9ΣΩ-Ψ5Κ) που υπογράφηκε από το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου Δικαιοσύνης και τον προϊστάμενο του τμήματος αυτού. Μάλιστα αναγράφεται ξεκάθαρα πως «μετά από έλεγχο και επεξεργασία των δικαιολογητικών πληρωμής σας προωθούμε για ενταλματοποίηση στο όνομα του δικαιούχου Παρασκευόπουλος Νικόλαος τη δαπάνη των 7.000 ευρώ».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Παρασκευόπουλος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 δεν ήταν βουλευτής με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, μαζί με τον επίσης Βορειοελλαδίτη συνάδελφό του καθηγητή Δημήτρη Μάρδα ορίστηκαν ως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί στην πρώτη κυβέρνηση και συχνά – πυκνά μοιράζονταν το ίδιο αεροπλάνο από και προς τη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μετέβαιναν στην πόλη τους δηλώνοντας πως ταξιδεύουν υπηρεσιακά προκειμένου να δικαιολογηθούν οι σχετικές δαπάνες των εισιτηρίων. Αν και ο κ. Παρασκευόπουλος έγινε για πρώτη φορά βουλευτής με λίστα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου του 2015, φέρεται να διεκδίκησε και να πήρε το ποσό των 7.000 ευρώ αργότερα, δηλαδή περίπου έξι μήνες μετά. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως ως βουλευτής έχαιρε πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2015 του προνομίου της καταβολής αποζημίωσης για στέγαση στην Αθήνα, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του. Η αναδρομική χρήση όμως του πλεονεκτήματος που ο νόμος του Αυγούστου του 2015 έδινε στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς δείχνει πως ο κ. Παρασκευόπουλος ήθελε να αποζημιωθεί για τις δαπάνες που έκανε όσο δεν ήταν μέλος του Κοινοβουλίου. Δηλαδή να εισπράξει χρήματα για έξοδα που είχε κάνει προγενέστερα.

Κάθε weekend και αργίες για το σπίτι τους ταξίδευαν ο Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Δημήτρης Μάρδας.  Επικαλούνταν υπηρεσιακούς λόγους και χρέωναν τον λογαριασμό στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επιδότηση ενοικίου σε υπουργούς άνοιξε τον ασκό των αποκαλύψεων για τα χρυσά προνόμια των βουλευτών και υπουργών, και δη των εξωκοινοβουλευτικών, τα οποία «τρύπωσαν» μάλιστα με ένα άρθρο και σε έναν νόμο, αυτόν του μνημονίου. Εκτός όμως από τη δωρεάν στέγαση, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί είχαν βρει το «παραθυράκι» για να πηγαίνουν και τσάμπα στο σπίτι τους.

Ο κ. Παρασκευόπουλος κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, έπρεπε όμως να βρει τρόπο ώστε κάθε Σαββατοκύριακο να επιστρέφει στη συμπρωτεύουσα, όπου βρίσκεται και η μόνιμη κατοικία του. Από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου του 2015 ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος πραγματοποίησε 13 αεροπορικά ταξίδια από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με επιστροφή, τα οποία ενέκρινε είτε ο ίδιος, είτε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Κοσμάτος, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και πριν από την υπουργοποίησή του, συγγράφοντας επιστημονικά βιβλία για τα ναρκωτικά και τον αναγκαστικό εγκλεισμό ασθενή σε ψυχιατρείο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», και τα 13 ταξίδια έγιναν για «υπηρεσιακούς λόγους», όπως σημειώνεται, με αποτέλεσμα «η προκαλούμενη δαπάνη να βαρύνει τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού Ειδικού Φορέα» στον οποίο είναι εγγεγραμμένη. Θα μπορούσε ο κ. Παρασκευόπουλος να ισχυριστεί ότι πράγματι οι μετακινήσεις αυτές έγιναν λόγω υποχρεώσεων που είχε ως υπουργός. Ομως πόσο πειστική θα ήταν αυτή η απάντηση όταν τα ταξίδια γίνονταν αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ σχεδόν όλα ήταν Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του; Η αναχώρηση γινόταν πάντα Σάββατο ή Κυριακή, οπότε και επέστρεφε, ενώ κάποιες φορές παρέτεινε τη διαμονή του μέχρι τη Δευτέρα. Εξαίρεση αποτελεί η απόφαση του Αυγούστου 2015, οπότε και ταξίδεψε στις 11 του μηνός, ημέρα Τρίτη, ενώ επέστρεψε ανήμερα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, στις οποίες ο κ. Παρασκευόπουλος εξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω λίστας, δεν δημοσιεύτηκε άλλη σχετική δαπάνη με ταξίδια του στη συμπρωτεύουσα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο υπουργός έκοψε τις μετακινήσεις. Πλέον, ως εκλεγμένος βουλευτής δικαιούνταν αεροπορικά εισιτήρια και δεν χρειαζόταν να εγκριθεί η μετακίνησή του για «υπηρεσιακούς λόγους». Εξαίρεση αποτελεί ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στις 18 Οκτωβρίου, το οποίο χρέωσε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: protothema.gr