Η 18η Μαΐου, έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι κάθε φορά αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Έτσι, και το δικό μας μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, ως Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού  τιμώντας αφενός την παράδοση και επιζητώντας το μέλλον της,  αλλά και αφετέρου προετοιμάζοντας τον ερχομό του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 που ξεκίνησε από τούτα εδώ τα χώματα, διοργανώνει  με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου   εκδήλωση με  θέμα: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00 στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης.

Το Μουσείο μας θα είναι ανοικτό για το κοινό (με δωρεάν είσοδο) όλη την ημέρα στις 18 Μαΐου μέχρι τις 22:00.

Η εκδήλωση, που θα «ανοίξει» η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης, θα περιλαμβάνει  την προβολή 2 Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ που ευγενικά παραχώρησε το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Το πρώτο αφορά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, ενώ το δεύτερο, την ιστορική περίοδο από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και βασίζεται σε αρχειακό υλικό της εποχής που θα «ντύσει» μουσικά η πιανίστα κ. Λούσυ Γεωργιάδη. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες που θα συνοδεύουν το οπτικό υλικό με θέμα:

  1. «Πώς ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός συντέλεσε στην Αφύπνιση της            Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων», της καθηγήτριας κ. Ιωάννας       Κοτσώρη, Διδάκτωρος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  2. «Τα Μουσεία ως Κόμβοι Πολιτισμού. Ο ρόλος των Πολεμικών Μουσείων» του κ. Νικόλαου Χριστόπουλου, Θεολόγου Ιστορικού.

Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης  προσκαλεί το κοινό να παρευρεθεί στην εκδήλωση.