Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στον ελληνικό λαό άφησε χαραμάδα αισιοδοξίας για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, αλλά επέστησε την προσοχή στην εβδομάδα που διανύουμε.

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα, μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμη και πως «μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή». «Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα» προειδοποίησε.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός «θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα».

Ο κ. Μησοτάκης είπε η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα» αλλά επανέλαβε την έκκληση να μείνουμε σπίτι.

Ανακοίνωσε επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ στους 155.000 μακροχρόνια άνεργους.
Μεγάλη η ύφεση το 2020 αλλά ακόμη μεγαλύτερη η ανάκαμψη το 2021

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός προετοίμασε την κοινή γνώμη ότι «η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη» αλλά πρόσθεσε: «Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».
Δείτε το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες

www.iefimerida.gr