Μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας RASS, για το in.gr.
Στη δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το in.gr φαίνεται πως η διαφορά που έχει η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεγάλη, παρά το μικρό κλείσιμο της ψαλίδας σε σχέση με το γκάλοπ της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου.
Πρόθεση ψήφου
Ειδικότερα ως προς προς την πρόθεση ψήφου η έρευνα της Rass δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 30,8% και στον ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 9,1 μονάδες. Σε σχέση με την έρευνα του Ιανουαρίου υπάρχει ένα μικρό κλείσιμο της ψαλίδας καθώς τότε τα ποσοστά ήταν 31,4% και 21,6%, δηλαδή διαφορά 9,8%. Φαίνεται μια μικρή υποχώρηση της ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα.Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό 9,7% (από 8,8% τον Ιανουάριο), το ΚΚΕ με 7,3% και η Χρυσή Αυγή με 7,1%. Βλέπουμε ότι κι εδώ υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα πεντακομματικής κυβέρνησης με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 11,8%.
Τέλος ως προς τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων: Από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα 12,1% φεύγει προς τη ΝΔ, 4,9% προς το Κίνημα Αλλαγής, 3,1% προς το ΚΚΕ.Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 15,4%.Από τη ΝΔ ποσοστό 1,1% φεύγει προς τη Χρυσή Αυγή, 1,9% προς το ΚΙΝΑΛ, 1,8% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 7,3%.
Πολιτικοί αρχηγοί
Σχετικά με τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά πρώτος με ποσοστό 40,3% θετικές γνώμες και 47,1% αρνητικές.Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 34,2% θετικές γνώμες και 48,5% αρνητικές. Στη συνέχεια είναι ο Βασίλης Λεβέντης, ο Δ. Κουτσούμπας και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην έκτη θέση με μόλις 20,5 % θετικές γνώμες και 71% αρνητικές πάνω μόνο από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Πάνο Καμμένο.

Σημειώνεται ότι το Κίνημα Αλλαγής κρίνεται από τους πολίτες ως ο βασικός πολιτικός φορέας που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Κεντροαριστερά.
To πρώτο ερώτημα που γίνεται στους πολίτες είναι: «Πιστεύετε ότι η χώρα μας, μετά και την έξοδο στις αγορές, έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας ή υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες;». Το 80,9%, δηλαδή 8 στους 10 πολίτες, λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες. Μόλις το 16,5% εκτιμά ότι ξεπεράστηκε η κρίση και μπαίνει η χώρα σε περίοδο ομαλότητας ενώ 2,6% δεν ξέρει ή δεν απαντά. Οι περισσότεροι πολίτες που ανησυχούν για νέα κρίση είναι αυτοαπασχολούμενοι (82,3%), μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (87,5%) και άνεργοι φοιτητές, μαθητές (83,2%). Στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα με 83,4% και 80,7% αντίστοιχα οι οι περισσότεροι πολίτες που βλέπουν νέα κρίση.

«Τι θα καθορίσει την ψήφο σας στις επόμενες εκλογές;» είναι η επόμενη ερώτηση, με τους πολίτες να απαντούν:
Να βελτιώσω την προσωπική μου οικονομική κατάσταση λέει το 38,6%. Να εμποδίσω την επάνοδο των κομμάτων που κυβέρνησαν στο παρελθόν το 32,5%. Να τιμωρήσω την κυβέρνηση το 13,1% και τέλος κανένα από τα παραπάνω το 14,8%.

Σε ερώτηση για το αν η ΝΔ εκλεγεί θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι απαντήσεις είναι οι εξής; Το 41,5% λέει ότι θα είναι καλύτερα (30,6%) ή μάλλον καλύτερα (10,9%). Το 29,6% πιστεύει ότι δεν θα είναι ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα ενώ το 27,1% συνολικά τονίζει ότι θα είναι χειρότερα (22,99%) ή μάλλον χειρότερα (4,2%).
Σημειώνεται ότι από αυτούς που λένε ότι με ΝΔ η χώρα θα πάει καλύτερα, υπάρχει ένα ποσοστό 16,8% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ενώ από το χώρο των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων το 42,6% λέει ότι θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα.
Τι συμβαίνει στην Κεντροαριστερά
Ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα της έρευνας για το χώρο της Κεντροαριστεράς η οποία εμφανίζεται ως «πολύφερνη νύφη».
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιος κατά τη γνώμη σας εκφράζει καλύτερα το χώρο, οι πολίτες σε ποσοστό 36,9% απαντούν το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά. Το 26,8% λέει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ποσοστό 31,8% απαντά «κανείς».
Στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου υπέρ του ΚΙΝΑΛ απαντούσε το 37,2% ενώ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 28,1%. Αναφορικά με τις απαντήσεις σε σχέση με την ιδεολογική τοποθέτηση ως κύριο εκφραστή της Κεντροαριστεράς βλέπει το ΚΙΝΑΛ, το 24% των κεντροαριστερών, το 43,5% των κεντρώων, το 57,4% των κεντροδεξιών.
Οι απαντήσεις αποτυπώνουν τις ισχυρές γραμμές άμυνας που σήκωσε το Κίνημα Αλλαγής όταν ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να το διεμβολίσει και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο ηγέτης ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου. Η στρατηγική αυτή δε φαίνεται να περνά στο χώρο της κεντροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι μπήκαν στην κυβέρνηση στελέχη άλλοτε του ΠΑΣΟΚ. Η αντίδραση, ο πατριωτισμός που έβγαλαν οι ψηφοφόροι του χώρου έρχονται να αποκρούσουν την επίθεση της Κουμουνδούρου.
Στο ερώτημα: «Αν στις εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε να σχηματιστεί;» οι πολίτες απαντούν:
Κυβέρνηση ΝΔ με Κίνημα Αλλαγής, το 37,4%. Τον Ιανουάριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40.9%. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ λέει το 19,2% ενώ στην προηγούμενη μέτρηση απαντούσε το 18.9%. Κυβέρνηση και των τριών κομμάτων θέλει το 15,5% από 14.9% ενώ καμιά από τις παραπάνω το 26,7% από 22% τον Ιανουάριο.