Δέσμη προτάσεων καταθέτει το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής για την άμβλυνση των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει στον αγροτικό κόσμο το ράλι των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος, καθιστώντας οδυνηρό το κόστος παραγωγή αλλά και εγείροντας σοβάρα ερωτηματικά για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας εν μέσω πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ με επιχειρήματα αποδομεί τις εξαγγελίες Γεωργαντά.
 «Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση προκρίνει την επικοινωνία έναντι της πραγματικής πολιτικής. Γιατί δεν πρόκειται για καινούργια μέτρα αλλά για αυτά που έχουν ήδη εξαγγελθεί και δεν έχουν εφαρμοσθεί, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των αγροτών αλλά μόνο την επικοινωνία της κυβέρνησης» σχολίαζαν αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με φόντο τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά .
• Η  επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, που εξαγγέλθηκε ανέρχεται σε  60 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται όμως για ποσό που έχει ανακοινωθεί για το 2021 για να καταβληθεί το 2022 και τώρα φαίνεται τελικά ότι θα καταβληθεί το 2023. Οι αγρότες τώρα έχουν ανάγκη στήριξης για να καλλιεργήσουν. Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης που είχε δοθεί το 2014, σε όλους όσους παρήγαγαν και όχι σε  μέρος των παραγωγών  που ανακοινώθηκε σήμερα,  ήταν 167 εκ ευρώ
• Για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2021 έχει ανακοινωθεί ποσό γύρω στα  50 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί το  2022. Δεν καλύπτεται όλη η καλλιεργητική περίοδος του 2021, όπως έχει ζητηθεί από τους αγρότες. Με τον τρόπο εφαρμογής  που έχει δημοσιοποιηθεί πολλές κατηγορίες αγροτών δεν καλύπτονται πλήρως, ενώ με το όριο που τίθεται στα 20.000 ευρώ, πρακτικά αρκετοί οργανισμοί άρδευσης των αγροτών δεν ενισχύονται. Το ποσό των 50 εκ ευρώ αυτό είναι ανεπαρκές, χρειάζονται 140-160 εκ ευρώ. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την εφαρμογή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να υπάρχει μια σταθερότητα  για τους αγρότες και οι ενισχύσεις που θα δοθούν για την κάλυψη του κόστους να αφορούν όλη την καλλιεργητική περίοδο και όλη την παραγωγική διαδικασία για να διατηρηθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων
• Η μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων από το 13% στο 6% δεν έχει καμία πρακτική αξία στην μείωση του κόστους αγοράς τους από τους αγρότες, καθώς έχουν ήδη αγοράσει οι αγρότες τα λιπάσματα και οι κτηνοτρόφοι τις ζωοτροφές.
• Η μεγάλη αύξηση της τιμής των λιπασμάτων  λόγω της ακρίβειας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ για το κράτος.  Η εφαρμογή της επιστροφής του 4%  επί των εσόδων για το 2ο εξάμηνο του 2021 έχει πολλά προβλήματα εφαρμογής και δεν καλύπτει όλους τους κτηνοτρόφους. Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο που να καλύπτει τη μεγάλη αύξηση του κόστους τους που οφείλεται στην συμμετοχή  της ενέργειας στην παραγωγή τους  όπως έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
• Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί ελάφρυνση μόνο για ελάχιστους  μεγαλοϊδιοκτήτες  και όχι για την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών για τους οποίους η μείωση είναι ελάχιστη ή μηδενική και δεν αποτελεί έτσι κάποια άξια λόγου ελάφρυνση.