Τα τελευταία χρόνια, ο γαστρονομικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος, και μάλιστα βοηθά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Είναι ενδεικτικά της δυναμικής του τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της μεγάλης διεθνούς πλατφόρμας ταξιδιωτικών κρατήσεων, Booking.com σύμφωνα με τα οποία:

  • Το 54% επιθυμεί να αποκτήσει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στις διακοπές.
  • Τέσσερις στους 10 ταξιδιώτες (41%) επιθυμούν να κάνουν διακοπές το 2018 σε ανερχόμενους προορισμούς για το ποτό και το φαγητό τους, έναντι 29% το 2017.
  • Το τοπικό φαγητό θα είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με τα 2/3 (64%) των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν περισσότερο τοπικές γεύσεις.
  • Το φαγητό θα αποτελέσει ακόμα και καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή ταξιδιού με έναν στους 5 (22%) να σκοπεύει να ταξιδέψει σε κάποιον προορισμό απλώς και μόνο για το φαγητό του και το ένα τέταρτο (25%) να αποφεύγει συνειδητά προορισμούς που δεν φημίζονται για τη γαστρονομία τους.
  • Τρεις στους 10 (29%) θα επιλέξουν προορισμό βάσει των κριτικών που συγκεντρώνουν τα τοπικά εστιατόρια.
  • Το ένα τρίτο (31%) προγραμματίζει να τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες φαγητού στα ταξίδια το 2018, ώστε να τις δημοσιεύσει στα social media και να τις κοινοποιήσει σε φίλους.

Η Αρκαδία φημίζεται για την παραδοσιακή κουζίνα της, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις αγορές, πανελλαδικά, αλλά ακόμη και διεθνώς. Λείπει όμως μία συντονισμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια, να αναδείξουμε τα προϊόντα, σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία, τις συνταγές, τα παραδοσιακά εστιατόρια που βρίσκει κανείς σε κάθε γωνιά της Αρκαδίας, για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ενίσχυση και η υποστήριξη αγροτουριστικών μονάδων, η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή σε μία τέτοια προσπάθεια. Άλλες Περιφέρειες της χώρας μας, έχουν βάλει ως στόχο να καταστούν «γαστρονομικοί προορισμοί της Ευρώπης» για το 2019, και εργάζονται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που διαθέτει και πλούσια «πρώτη ύλη», ούτε που το σκέφτηκε ακόμη…